Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Miért imádkozzunk kitartóan, ha nem kapunk választ az imánkra?

2016. december 09. 03:00 - mirjam07

"...maradjatok éberek, tartsatok ki az imádkozásban..." (Eféz 6:18/b, EFO-fordítás)

will-god-help-you-if-you-pray.jpg

Miért kellene kitartanod az imádban, még akkor is, amikor nem kapsz arra választ? Négyféle okból kifolyólag.

1. A kitartó imádság segít, hogy összpontosítsd a figyelmedet.

Amikor elmondod az imakérésedet újra meg újra, az nem azért van, hogy Istent emlékeztesd arra. Őt nem kell emlékeztetni! Magadat kell arra emlékeztetned, hogy ki a válaszod és a teljes szükségleted forrása. Ha a valaha elmondott mindenkori imádra azonnal választ kaptál volna, két dolog történt volna. Az egyik, az ima pusztító fegyverré válna az életedben. Soha nem gondolnál Istenre, mert Ő csak egy automata lenne a számodra. Ha minden alkalommal, amikor imádkozol, azonnal választ kapnál, akkor csak az áldásra figyelnél. Isten azt akarja, hogy arra figyelj, aki az áldást adja.

2. A kitartó imádság segít abban, hogy pontosabban fogalmazd meg a kérésedet.

A késleltetett válasz időt ad a számodra, hogy pontosan tisztázhasd magadban, mit szeretnél, és újragondold az imádat. Amikor kitartóan imádkozol a mennyei Atyádhoz, és újra és újra elismételsz valamit, ezáltal különbséget teszel aközött, amikor sóvárogsz valami után, és aközött, ha csupán nyafogsz. A kitartásod ezt mondja. "Istenem, én tényleg nagyon szeretném ezt."

Nem arról van szó, hogy Isten nem akar válaszolni az imádra. Akar. Csak arról van szó, azt akarja, hogy biztos legyél abban, miszerint tényleg ezt akarod.

3. A kitartó ima megpróbálja a hitedet.

Jakab levelében, az 1. rész 3-4. versében azt olvassuk, hogy "Amikor a hitetek próbát áll ki, a kitartásotoknak lehetősége van növekedésre. Hagyjátok hát növekedni, mert amikor a kitartásotok teljes mértékben kifejlődik, akkor tökéletesek és teljesek lesztek, semmire nem lesz szükségetek." (NLT-fordítás) Az egyetlen lehetőség, hogy lelkileg fejlődj, ha a hited próbát áll ki. Az egyik módja annak, hogy Isten megpróbálja a hitedet, ha késik az imádságodra történő válaszolással.

4. A kitartó ima felkészíti a szívedet a válaszra.

Amikor kérsz valamit Istentől, Ő majdnem mindig jobb és nagyobb mértékben akar válaszolni, mint amiért imádkoztál. Isten néha azért utasítja vissza a kérésedet, mert túl kevésben gondolkodsz, és keveset kérsz. Ő valamit jobbat, valamit nagyobbat szeretne adni. Először azonban felkészít téged erre. Isten tehát felhasználja a késést a válaszolásban arra, hogy segítsen neked a növekedésben, a felkészülésben, és kész legyél a nagyobb és jobb válaszra.

Ne feledd! "...Isten mérhetetlenül többet tud tenni, mint amire kérjük, vagy amit el tudunk képzelni." (Eféz 3:20/b)

Segítő kérdések az elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi az, amiért már hosszú ideje imádkozol? Hogyan kellene pontosítanod az imádat?
  • Ha Isten próbára tesz téged az által, hogy késik az imádra adott válasszal, hogyan tudod megmutatni neki, miszerint kész vagy a növekedésre, elfogadod az akaratát és az életedre vonatkozó célját?
  • Gondolj most valamire, amiért éveken át imádkoztál, és amire Isten még nem válaszolt. Hogyan tudnál úgy tekinteni erre a visszautasításra, mint ami valójában áldás az életedben?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2016. 12. 02)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása