Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Miért nem a tőled telhető legtöbbet?

2016. január 17. 03:00 - Babacson

"Tedd meg a tőled telhető legtöbbet, hogy épüljön a hited." (2Péter1:5, CEV fordítás)

Hyman Rickover tengernagy volt, az amerikai nukleáris haditengerészet atyja. Egyszer egy nukleáris tengeralattjáróra kerestek munkatársat, és az állásinterjún az admirális a Haditengerészeti Akadémia végzősét hallgatta meg. Hagyta, hogy a fiatalember két órán át beszéljen bármiről, amiről csak szeretne. Természetesen a jelentkező nagyon szerette volna megmutatni, hogy milyen intelligens és milyen jók a képességei.

tengeralattjaro.jpg

Az interjú végén Rickover tengernagy a következő egyenes kérdést tette fel neki: "A tanulmányai során, illetve a különböző élethelyzetekben, amit átélt, Ön mindig megtette a legtöbbet, amit tehetett?" A fiatalember már majdnem "igent" mondott, de aztán rájött, hogy ez nem lenne teljesen igaz. "Nem, nem mindig tettem meg a tőlem telhető legtöbbet" - mondta. A tengernagy szúrós szemmel ránézett, és ezt kérdezte: "Miért nem?"

Az a kérdés, hogy "Miért nem?" örökre benne maradt a fiatalember szívében, és az az interjú egy fordulóponttá vált az életében. Később ez a fiatal jelentkező lett az Amerikai Egyesült Államok 39. elnöke, Jimmy Carter, aki megírta a "Miért nem a legtöbbet?" című könyvet.

Ha a legjobbat és a legtöbbet akarod adni magadból Istennek, három dolgot kell tenned:

1. Meg kell határoznod, hogy mi az, amiért az életedet adnád. Amíg nem tudod, hogy mi az, amiért képes lennél meghalni, addig nem vagy képes valamiért élni vagy meghalni. A katonák tudják, hogy vannak olyan dolgok, amelyek sokkal értékesebbek a saját életüknél is. Még Jézus is beszélt erről: "Nincs senkiben nagyobb szeretet annál, mint hogy valaki leteszi éltét barátaiért." (János 15:13, TLB ford.) A szeretet nem azzal mérhető, hogy valaki mit mond, hanem azzal, hogy mennyire hajlandó áldozatot hozni.

2. Fel kell áldoznod a saját kényelmed. A katonák rendszeresen ezt teszik. Sokszor szélsőséges időjárási viszonyok között szolgálnak, mások mondják meg nekik, hogy mikor mit kell tenniük, és nem keresnek sok pénzt. Nagyon sok mindenről lemondanak. Nem leszel Isten nagy embere, ha nem hozol áldozatot. Nem azzal válsz naggyá, hogy azt teszed, ami könnyű és kényelmes, hanem azzal, hogy elkötelezed magad egy önmagadnál nagyobb cél iránt, és képes vagy áldozatot hozni érte. Minél nagyobb áldozatot hozol az életben, annál értékesebb lesz  a személyiséged. A Bibliában a 2Timóteus 2:3-ban ez áll: "Tarts ki velem együtt a szenvedésben, mint Jézus Krisztus katonája." (NLT ford.)

3. Ki kell iktatnod a zavaró tényezőket. A Biblia ezt mondja: "Aki katonaként szolgál, nem bonyolódik bele a mindennapi élet gondjaiba, hanem inkább a neki parancsot adó tisztnek próbál kedvében járni." (2Timóteus 2:4, NIV ford.). Egy katona tudja, hogy nem vonhatja el a figyelmét a civil élet, ha készen akar állni arra, hogy teljesítse a felettese utasításait.

Ha nagy és kiváló akarsz lenni, ha a lehető legjobbá akarsz válni, el kell kezdened az idődet, a pénzedet és az energiádat olyan dolgokba fektetni, amelyek örökké megmaradnak. Kevesebb időt, pénzt és energiát fektess azokba a dolgokba, amelyek kevésbé fontosak.

Ha a legjobbat és a legtöbbet akarod adni Istennek magadból, kezdd a fenti három lépéssel.

 Beszéljétek róla

  • Mi az, amiért képes lennél meghalni?
  • Mit lennél képes feladni, hogy több időt tölthess olyan dolgokkal, amelyek valóban számítanak az életben?
  • Mi az, ami elvonja a figyelmed attól, hogy Isten neked szánt tervét tartsd szem előtt, és hogy inkább az örökkévalóságba fektess be?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016. 01.10.)

Szólj hozzá!

A te álmod, vagy Isten álma?

2016. január 16. 03:00 - Szíj Melinda

„Ha megpróbálsz ragaszkodni életedhez, elveszíted azt. Ám ha feladod az életed énértem és a Jó Hírért, megmented azt." (Márk 8:35, NLT fordítás)

eagle.jpg

Honnan tudod, hogy a saját álmodért élsz, vagy Isten álmáért?

Lehet, hogy azt hiszed, Isten azért teremtett , hogy felkelj, dolgozni indulj, haza menj, TV-t nézz, aludj, pénzt  keress, nyugdíjba menj és meghalj. Tényleg ezért teremtett volna? Azt hiszed, ez minden, amiért Isten ide, a Földre helyezett?

Ha az életedre vonatkozó álmod és terved igazán Istentől való, akkor az valahogyan kapcsolódni fog az ő egyházával és a világgal kapcsolatos tervéhez. Miért adna Isten neked egy én-központú álmot, ami nem függ össze azzal, amit ő akar véghezvinni a világon? Ő használni akar téged az álma és a terve megvalósításához.

És mi Isten nagy, átfogó terve? Isten először is egy családot akar létre hozni, és abba családtagokat gyűjt minden nemzetségből, minden törzsből, minden nyelvterületről és minden népcsoportból. Amikor mindenki - akiről tudja, hogy egyszer családtag lesz - a család részévé válik, akkor Isten terve megvalósul és lezárul. És utána átlépünk majd a második fázisba, ami az örökkévalóság. Istennek ez a nagy terve.

Még mielőtt Jézus visszatért volna a mennybe a feltámadása után, egy nagy látást és egy nagy álmot adott a tanítványoknak. Ezt nevezzük "a nagy küldetésnek", ami a következő: „Menjetek és tegyetek tanítvánnyá minden nemzetet, kereszteljétek meg őket az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében. Tanítsátok arra az új tanítványokat, hogy engedelmeskedjenek a parancsolatoknak, amelyeket én adtam nektek. És legyetek biztosak benne: veletek vagyok mindig, még a kor végéig is.” (Máté 28:19-20, NLT ford.)

A nagy küldetés a te elhívásod is. Isten már 2000 esztendeje építi a családját, így mára már 2,3 milliárd ember tagja annak. Az egyház hatalmasabb, mint Kína és India együttvéve. Nincs más, ami nagyobb lenne ezen a bolygón. Miért? Mert Isten alkotta. Ez az egész történelemnek a célja.

Amikor tehát Isten ad neked egy álmot vagy egy tervet az életedre vonatkozóan, az valamiképp kapcsolódni fog az ő nagy és átfogó tervéhez - az ő egyháza növekedéséhez, az ő királysága kiterjedéséhez, és az ő családja építéséhez. És majd amikor Isten terve megvalósul és lezárul, akkor mi mindannyian a mennybe jutunk.

Nem azért helyezett Isten ide, a Földre, hogy öncélúan élj. Kérd Istent, mutassa meg neked az életedre szóló álmát, hogy részese lehess a legnagyobb, a legjobb és a legfontosabb történetnek.

„Ha megpróbálsz ragaszkodni az életedhez, elveszíted azt. Ám ha feladod az életed énértem és a Jó Hírért, megmented azt.” (Márk 8:35)

Beszéljetek róla

  • Milyen álmaid vannak az életedre vonatkozóan?
  • Hogyan járulnak hozzá az álmaid ahhoz, hogy Isten királysága kiterjedjen itt a Földön?
  • Miért fontos, hogy legyenek céljaink?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.01.09.)

 

Szólj hozzá!

A kétség a képzelet ellensége

2016. január 15. 03:00 - torokaron

„Ha pedig valakinek nincsen bölcsessége, kérjen Istentől, aki készségesen és szemrehányás nélkül ad mindenkinek, és meg is kapja. De amikor kér, hinnie kell, és nem szabad kételkednie, mert aki kételkedik, az olyan, mint a tenger hulláma, a szél ide-oda fújja és dobálja. Az ilyen ember ne várja, hogy bármit is kaphat az Úrtól.” (Jakab 1:5-7, NIV fordítás)

A kétség és a kételkedés a képzelet ellensége.

Amikor még gyerek voltál, fantasztikus képzelőerőd volt. De ahogy felnőttél, egyre inkább "berozsdásodott". Már nem képzeled el, hogy milyen lenne, ha bizonyos dolgok másképp lennének, ehelyett inkább elkezdted úgy elfogadni őket, amilyenek. Beletörődtél a status quo-ba -  hogy a latin kifejezést használjam -, vagyis abba a kusza összevisszaságba, amiben vagy.

A kétség és a félelem kioltja azt, amit Isten szeretne tenni az életedben. A képzelethez bátorságra van szükség. Tudod, hogy a legtöbb ember miért nem mer álmodozni és elképzelni dolgokat? Azért, mert félnek a bukástól.

A bátorság az, amikor azt tesszük, amitől a legjobban félünk. Ha nem félsz semmitől, nincs szükséged bátorságra. Az a bátorság, amikor halálra ijedten azt mondod, hogy „ezt akkor is megteszem”.

Minden jó dologtól, amit itt a Saddleback Gyülekezetben csináltunk, először én is halálra voltam ijedve. De azt mondtam, hogy akkor is megcsináljuk. Miért? Azért, mert nem engedem, hogy a félelem uralja az életemet. Ezért bár néha remegve, de akkor is megyek előre.

A bátorság az, amikor félsz ugyan, de a helyes dolgot teszed. Talán azon tűnődsz, hogy meg kellene várnod, amíg minden kétséged elmúlik. Nem, a félelmeid ellenére is cselekedned kell. Ne törődj a bizonytalanság érzéssel, amit érzel, csak menj tovább előre.

A Jakab 1:5-7 ezt mondja: „Ha pedig valakinek nincsen bölcsessége, kérjen Istentől, aki készségesen és szemrehányás nélkül ad mindenkinek, és meg is kapja. De amikor kér, hinnie kell, és nem szabad kételkednie, mert aki kételkedik, az olyan, mint a tenger hulláma, a szél ide-oda fújja és dobálja. Az ilyen ember ne várja, hogy bármit is kaphat az Úrtól.” (NIV fordítás)

A képzeletedet vagy a félelem fogja irányítani, vagy a hit. Ezt te döntöd el. Ha hagyod, hogy a képzeletedet a félelem irányítsa, akkor állandóan zaklatott, stresszes és gondterhelt leszel, és egy szánalmas életet fogsz élni.

Inkább dönts úgy, hogy nem engeded, hogy a félelem legyen úrrá az életeden. Engedd, hogy a hited domináljon! Bízz Istenben, és akkor tovább tudsz menni hitben.  Engedd, hogy betöltse a képzeletedet a reménység és a jó dolgok várása, mert Istennel minden lehetséges.

 

Beszéljetek róla:

  • Mi az a nagy dolog, amiről úgy gondolod, hogy Isten véghez akarja vinni az életedben, azonban a kétségeid megakadályozták ezt eddig?
  • Félnél teljesen megnyitni az elmédet és az életedet Isten előtt, hogy tegyen bármit azzal?  Miért igen, vagy miért nem?
  • Amikor kérsz Istentől valamit imában, miért akarja azt, hogy higgyél abban, hogy ő válaszol?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.01.08.)

 

Szólj hozzá!

A hithez szükség van képzelőerőre

2016. január 14. 03:00 - Lilla:)

"Tekintetünket állandóan olyan dolgokon tartjuk, amelyeket nem lehet látni. Mert azok a dolgok, amiket most látunk, hamarosan elmúlnak, azonban azok a dolgok, amiket nem látunk, örökké megmaradnak." (2Korinthus 4:18 - NLT fordítás)

Amikor nem látsz valamit fizikai valóságában, akkor azt el kell képzelned. A képzelőerő elengedhetetlen a hitben járáshoz.

A Zsidókhoz írt levél 11:1 ezt mondja: "A hit bizalom, hogy amit remélünk, az meg fog történni; bizonyosságot ad számunkra azokról a dolgokról, amelyeket nem látunk." (NLT ford.)

A hit az, amikor valamit remélünk, és tudjuk, hogy az meglesz. De ahhoz, hogy remélni tudj valamit, először el kell képzelned.

A Zsidókhoz írt levél 11. része a bibliai "Hírességek Csarnoka". Amikor végigolvasod a hit-hősökről szóló történeteket, rájössz, hogy mindannyian azért váltak a hit hőseivé, mert használták a képzelőerejüket.

Például, Isten a következőt mondta Ábrahámnak: "Kilencven éves vagy, és nincsenek gyermekeid. Én azonban megváltoztatom a neved Abrámról Ábrahámra, ami azt jelenti: nagy nemzet atyja."

Azt mondta Ábrahámnak, hogy menjen ki este és számolja meg a csillagokat, mert annyi unokája és dédunokája lesz. És ők ma Izrael népe. Mit tesz Isten akkor, amikor azt kéri Ábrahámtól, hogy számolja meg a csillagokat? Ráveszi arra, hogy használja a képzelőerejét. Azt mondja neki, hogy "szeretném, ha elképzelnéd és magad előtt látnád, amit az életedben teszek."

A Biblia azt mondja a 2Korinthus 4:18-ban: "Tekintetünket állandóan olyan dolgokon tartjuk, amelyeket nem lehet látni. Mert azok a dolgok, amiket most látunk, hamarosan elmúlnak, azonban azok a dolgok, amiket nem látunk, örökké megmaradnak."

Nem láthatod az Atyát, a Fiút és a Szent Szellemet, de ők örökké megmaradnak. Nem láthatod a saját lelkedet, de az is örökké megmarad.

A Biblia azt mondja, hogy a maradandó dolgokra kell koncentrálnod - azokra a dolgokra, amiket nem láthatsz most a szemeiddel. És hogyan tudsz arra fókuszálni, amit nem látsz? Úgy, hogy használod a képzeleted.

A képzeleted alakítja az életed. Ahhoz, hogy hitben járj, elengedhetetlenül fontos.

Beszéljetek róla:

  • Hogyan segít a képzeleted abban, hogy megértsd, amit olvasol a Bibliában, és emlékezz is rá?
  • Nehéz a képzeletedet használni, amikor a hitről van szó? Mit gondolsz, miért van ez?
  • Mondd el, milyen kép él az elmédben, illetve a képzeletedben a hited néhány alapvető elemével kapcsolatban. Milyen kép él benned például a Szent Szellemről, a Mennyről vagy Isten akaratáról. Minek a hatására formálódik egy bennünk keletkező kép?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.01.07.)

Szólj hozzá!

A hitből fakadó nyereség

2016. január 13. 03:00 - Florabell

„Én vagyok az, aki feltámasztja a halottakat, újra életet lehelve beléjük. Az, aki hisz bennem, ha meg is hal, mint bárki más, újra élni fog. Örök életet kap, mert hisz bennem, és soha el nem vész." (János 11,25-26a TLB fordítás)

Nagyon sok nyereség származik abból, ha hiszel Jézusban, és élő kapcsolatod van vele. Ha hiszel benne, örök életed van. Ha ez lenne az egyetlen nyereség, akkor is óriási dolog lenne. A megváltás miatt az örökkévalóságod biztosított.

Az, hogy Jézus feltámadt a halálból, mindent megváltoztatott. Szó szerint Krisztus előttre és utánra osztotta a történelmet. Ez a legfontosabb esemény. És három dolgot bizonyít.

Először is, bebizonyította, hogy Jézus pontosan az, akinek mondta magát. Többször is elmondta, hogy ő Isten Fia, aki azért jött, hogy meghaljon a bűneinkért. Megtette.

Jézus feltámadása egyike a történelem legjobban dokumentált eseményeinek, amely bármely bíróság előtt megállna. Évszázadok folyamán újra és újra bizonyított.

A feltámadás bizonyítja azt is, hogy Jézus megtartja az ígéreteit. Ő azt mondta a tanítványoknak, hogy hagyni fogja, hogy az emberek megöljék, de fel fog támadni. Ha ezt az ígéretét megtartotta, biztos lehetsz abban, hogy Isten Igéjének minden ígérete igaz.

A harmadik dolog, amit a feltámadás bizonyít, az, hogy van élet a halál után. Ha Jézus nem támadt volna fel, nem lenne reménységünk a jövőre nézve. 

Jézus azt mondta a János 11,25-26-ban: „Én vagyok az, aki feltámasztja a halottakat, újra életet lehelve beléjük. Az, aki hisz bennem, ha meg is hal, mint bárki más, újra élni fog. Örök életet kap, mert hisz bennem, és soha el nem vész." (TLB fordítás).

Hol kaphatnál ennél nagyobb ígéretet? Sehol! Ki más lenne képes ilyet adni neked? Senki! Ha nem fogadod el Jézust, nem kaphatod meg ezt. Ez a csodálatos nyereség ma elérhető számodra. Hogy mi a feltétele? Csak hinned kell.

Ha szeretnél dönteni, hogy ezentúl hiszel Jézusban, és követed őt, csak mondd el ezt az imát: „Drága Jézus, te azt ígérted, hogy ha hiszek benned, minden bűnömre bocsánatot nyerek, megismerhetem életem célját, és egy napon örökkévaló otthonodba, a Mennybe fogadsz.

Beismerem a bűneimet, és hiszem, hogy te Isten vagy, az én Megmentőm. Elfogadlak téged életem Uraként. A mai naptól kezdve átadom neked életem minden részletének irányítását. Tied a döntések joga. Jézus, szeretnék megnyugodni a te szeretetedben. 

Köszönöm, hogy ezért nem kell megdolgoznom, ezt nem kell kiérdemelnem. Életem hátralévő részében téged szeretnélek szolgálni, nem saját magamat. Alázattal rád bízom az életemet, és kérlek, hogy fogadj be a családodba. Jézus, a te nevedben kértem mindezt, ámen."

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.01.06)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása