Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Miért nem tudom megállni, hogy rosszat tegyek?

2016. december 04. 03:00 - csmsdvd

Ha azt mondjuk, hogy nem vagyunk bűnösök, önmagunkat csaljuk meg, és az igazság nincs meg bennünk. (1Ján 1:8, NIV-fordítás)

2_1.jpg

A bűn mindig együtt jár az önbecsapással. Amikor bűnbe esel, becsapod magadat, mert azt gondolod a szívedben, hogy amit te teszel, az eredményesebb, mint amire Isten kért meg.

Ha nem akarsz többé kudarcot vallani, azzal kell kezdened, hogy önmagadat legyőzöd. Őszintén át kell tekintened az életedet, szembe kell nézned a valósággal, és a probléma mélyére kell ásnod. Mi az a dolog az életedben, amiről azt gondolod, hogy nem probléma? Mi az, amivel kapcsolatban azt mondogatod magadnak, hogy nem vagy a függője? Mire mondod azt az életedben, hogy Nem nagy dolog?

Nem kifejezetten fontos, hogy kábítószer-függőségről, túlköltekezésről, pornófüggőségről vagy ponyvaregény olvasásáról van-e szó. Mindegyiket a fájdalomtól és a bűntől való menekülésre használod. Addig azonban nem tudsz kigyógyulni ezekből, ameddig fel nem ismered a probléma valódi gyökerét.

Nincs szükség arra, hogy teljesen összetörjél, mielőtt igazán megváltoznál. Körülötted most is nagyon sok figyelmeztető jel van, te viszont nem hallgatsz ezekre. Haladsz tovább a pusztítás felé.

Nem kell, hogy így legyen! Felismerheted a probléma valódi gyökerét, és tudsz tenni az ellen.

Megkérdeztem a gyülekezetben levő hivatásos lelki gondozókat. Mi a legnagyobb probléma, amivel szembesültök? Folyamatosan ezt mondják. Az emberek túl sokáig várnak, mielőtt segítséget kérnek. Így már majdnem lehetetlen a változás. Figyelmeztető jelek sokasága mutatkozik a házasságban, mielőtt a férj és feleség különválik. A hátramaradott ezt kérdezi. Mit tegyek most? Hát, nem túl sokat. Hamarabb kellett volna dolgozni ezen. A legtöbb ember figyelmen kívül hagyja a jeleket, és vár addig, amikor már túl késő, és így szükségtelen fájdalomnak teszi ki magát.

A Biblia szerint, Ha azt mondjuk, hogy nem vagyunk bűnösök, önmagunkat csaljuk meg, és az igazság nincs meg bennünk.” (1Ján 1:8, NIV-fordítás)

Mik azok a kemény kérdések, amiket fel kell tennünk magunknak az életünk vétkeivel kapcsolatban? Mik azok a vészjelzések, amiket nem veszünk figyelembe?

Ha meg akarsz gyógyulni, szembesülnöd kell a valódi problémával. Szembesülnöd kell az igazsággal.

Segítő kérdések az elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Hogyan tart vissza a büszkeséged attól, hogy felismerd a problémád gyökerét?
  • Miért gondoljuk olyan gyakran, hogy jobban tudjuk Istennél, mi a jó nekünk?
  • Mit gondolsz, mit vár el Isten tőled, miután szembesültél a valódi problémáddal?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2016. 11. 27.)

Szólj hozzá!

Miért teszel olyan dolgokat, amiket nem szeretnél?

2016. december 03. 03:00 - Babacson

Megismeritek az igazságot, és az igazság majd megszabadít." (János 8:32, NIV fordítás)

break-chain-freedom.jpg

Gondolkoztál már azon, hogy miért teszel olyan dolgokat, amiket igazából nem akarsz? Vagy azon, hogy miért olyan nehéz megtenni azokat a dolgokat, amelyekről tudod, hogy helyesek?

A bűnös természetünkből kifolyólag, sokszor rossz döntést hozzunk. Valószínűleg kapcsolódhatsz ahhoz, amit Pál apostol mond: Hiszen amit teszek, azt nem is értem, mert nem azt cselekszem, amit akarok, hanem azt teszem, amit gyűlölök... Akkor pedig már nem is én teszem azt, hanem a bennem lakó bűn. Mert tudom, hogy énbennem, vagyis a bűnös testemben nem lakik jó, minthogy arra, hogy akarjam a jót, van lehetőségem, de arra, hogy megtegyem, nincs." (Róma 7:15, 17-18, NLT második kiadás)

Hívővé válásod után is megmarad egy belső feszültség. Megvan a jó természeted, amit Istentől kaptál, de ugyanúgy megvan a régi bűnös éned is, amely próbál elterelni téged.

Van viszont kiút! Jézus megígérte János evangéliuma 8. fejezetének 32. versében! Megismeritek az igazságot, és az igazság majd megszabadít." (NIV fordítás) 

A személyes változás titka nem az akaraterő. Ez nem egy pirula. Nem egy fogadalom. Ez nem egy eskü, amit leteszel. A személyes változás titka nem olyasvalami, amit te teszel vagy elmondasz.

A személyes változás titka olyasvalami, amit már ismersz. Ismered az igazságot. Amikor megváltoztatod a módot, ahogyan gondolkodsz, az megváltoztatja az érzésedet is, és amikor megváltoztatod az érzésedet, az megváltoztatja azt, ahogyan cselekszel.

Minden önpusztító cselekedet mögött hazugság áll. Ez lehet hazugság önmagadról, a múltadról illetve jövődről, Istenről vagy másokról. 

Miért teszel olyat, amiről tudod, hogy rossz neked? Mert úgy gondolod, hogy van valamiféle megtérülése. Ez a nagy hazugság! Csak akkor tudsz megváltozni és Isten célját megvalósítani az életedben, ha Isten igazságával kezdesz. Ha meg akarod változtatni azt, ahogyan élsz, az elmédben kell kezdened. Ismerned kell Isten igazságát, és hinned kell abban. 

Amikor felismered az igazságot, az megszabadít. Amit tenned kell az az, hogy kifejted és feltárod a hazugságokat, amelyeket elfogadtál eddig. Néhányat még gyerekként szedtél össze a játszótérről vagy a tévéből. Néhányat a szüleidtől szedtél össze, vagy kreatívan te találtad ki. De mind hazugság, és amikor elutasítod azokat, és megérted, hogy Isten mit is akar mondani, olyan szabadságot élhetsz át, amelyet soha azelőtt nem tapasztaltál. 

Segítő kérdések az elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mit gondolsz, mit jelent ismerni Isten igazságát?
  • Gondolj azokra a hazug dolgokra, amelyek folyamatosan ismétlődnek a fejedben az évek során. Isten melyik igazságával kell őket kicserélned?
  • Mit kell majd tenned, hogy jobban megismerd Isten igazságát? Milyen változást kell megtenned, hogy beépítsd azt az életedbe?


*(
Daily Hope by Rick Warren, 2016.11.26.)

Szólj hozzá!

Négyféle módja annak, ahogy Isten szól hozzád

2016. december 02. 03:00 - Szíj Melinda

„Pedig Isten szól - egyszer így, másszor úgy -, még akkor is, ha az emberek talán nem is értik.” (Jób 33:14, NCV-fordítás)

busy_signal.jpg

Sokan úgy véljük, túl elfoglaltak vagyunk ahhoz, hogy meghalljuk Isten hívó szavát. Pedig muszáj időt szánnunk, hogy ráhangolódjunk, és figyeljünk rá, mert Isten szól. Jób könyve 33. fejezetének 14. verse szerint „Pedig Isten szól - egyszer így, másszor úgy -, még akkor is, ha az emberek talán nem is értik.” (NCV-fordítás)

A kérdés ez. Hogyan érthetném meg? Hogyan hangolódjak arra, hogy képes legyek meghallani Isten hangját?”

Íme négyféle kommunikációs csatorna, amelyen át Isten szól hozzánk. 

  1. Isten a Biblián keresztül szól hozzánk. Ez az életvezetési tanácsadókönyved, ami a helyes irányba terel. Ezért kell minden nap táplálkoznod Isten Igéjével. Ha nem szakítasz magadnak időt a naponkénti elcsendesedésre és Biblia-olvasásra, akkor Isten foglalt jelet észlel, ha szólni akar hozzád. Állandó kapcsolatot kell tehát fenntartanod vele, mert Isten akarata Isten Igéjében lakozik.   
  2. Isten tanítókon keresztül szól hozzánk. Támadt már olyan érzésed Isten-tisztelet alatt, mintha a tanító által elhangzottak egyenesen Isten szájából hozzád intézett szavak lettek volna? Nekem vagy más tanítóknak lehetetlenség volna magunktól pontosan kitalálnunk, hogyan is fogalmazzunk, hogy mindenkinél megfelelőképp célba találjunk. Isten számára azonban lehetséges ez. Ezért minden szolgálat előtt így imádkozom. Uram, te ismered az embereket és a szükségüket. Add, hogy ennek tükrében formálhassam a mondandómat!” Valami különleges módon, ahogyan csak Ő képes, Isten használja az én tanításomat és más pásztor tanítását, hogy kielégítse azok szükségletét, akik hallgatnak rá.
  3. Isten befolyással van ránk. Hadd említsek két végletet itt. Az egyik véglet a racionalista elmélet, amely szerint nem létezik isteni befolyás, és minden a logika mentén határolandó körül. A másik véglet az a misztikus hit, miszerint mindenféle befolyás Istentől való. A tisztán látáshoz középre kell helyezkedned, mérlegelve azt, hogy a benyomásnak mindenkor összhangban kell állnia Isten Igéjével.
  4. Isten a körülményünkön keresztül szól hozzánk. Ha eltökélt szándékunk jelentőségteljes életet élni, akkor Istennek folyamatos kiigazítást kell elvégeznie az életrendünkben. Az egyik dolog, amit felhasznál ehhez, az életünket alakító körülmény. Amikor elkezdesz Istenre figyelni a körülményeden, benyomásodon, tanítókon vagy a Biblián keresztül, olykor talán olyan ösvényen fog vezetni, amely nem világos a számodra, de akkor is kapaszkodj belé! Istent követni nem mindig könnyű, de nagyobb áldást tartogat az életedre, mint azt képzelni tudnád.  

Segítő kérdések az elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor fordult elő, hogy Isten az említett csatornák valamelyikén keresztül nyilvánította ki feléd az életedre vonatkozó akaratát?
  • Mit gondolsz, Isten hogyan várja el tőled, hogy aszerint teszteld a benyomást, vajon tőle származik-e?
  • Hogyan kell változtatnod a körülményedre való rálátásodon, hogy Isten használni tudja azt, és meg tudjon szólítani téged?

 

*(Daily Hope by Rick Warren 2016. 11. 25.)

Szólj hozzá!

Köszönd meg Istennek, ha megválaszolja az imádat!

2016. december 01. 03:00 - torokaron

„Ó, Uram, most, hogy hallottalak, csodálattal imádlak!” (Hab 3:2a, TLB-fordítás)

beautiful-photography.jpg

Ha szeretnéd hallani Istent, dicsőítsd Őt.

Másképp mondva, köszönd meg neki, hogy az életed része, és hogy annak minden apró részlete érdekli Őt. Köszönd meg neki, hogy megválaszolja az imádat! Ó, Uram, most, hogy hallottalak, csodálattal imádlak!” (Hab 3:2a, TLB-fordítás) Isten ad neked látást és álmot. Tudod, mit szeretne tőled Isten, tehát köszönd meg most, hogy meghallgatja az imádat. Ez Isten dicsőítésének része.

Azt szeretném, ha többé nem egyfajta monológként tekintenél az imádságra, hanem elkezdenéd úgy kezelni azt, mint amilyen valójában, párbeszédként. Az ima beszélgetés Istennel. Ő hallja, amikor beszélsz hozzá, és válaszol, amikor kérdezel tőle. Minden nap szeretne beszélni veled. Ha minden nap hűségesen és a nap folyamán végig imádkozol hozzá, akkor ez gyökeresen meg fogja változtatni az életedet.

Ugyanakkor nem fogod meghallani Istent addig, amíg nem ismered Őt. Isten ismeretének három szintje van, felismerés, ismeretség és barátság. Lehet, hogy te a felismerés szintjén vagy. Tudod, hogy ott van Isten, de nem igazán ismered Őt. Vagy lehet, hogy az ismeretség szintjén vagy, ismered Istent, de nem nagyon.

Isten azt szeretné, ha a barátság szintjére jutnál. A barátod szeretne lenni, s az szeretné, ha Ő is a te barátod lenne. Ő folyamatosan beszélni szeretne veled.

Imádkozd ezt ma! Drága Istenem! Lenyűgöző, hogy te a barátodnak szeretnél tudni engem. Én tényleg nagyon szeretném megtanulni azt, hogyan legyen párbeszéd kettőnk között. Segíts nekem, hogy időt töltsek veled minden nap. Köszönöm, hogy az életem minden egyes részletével törődsz. Jézus, én napról napra többet szeretnék tudni rólad, és szeretnék a te tanácsodra támaszkodni a munkám, a családom, a jövőm s az életem minden egyes területén. Szeretnélek megkérni arra, hogy legyél az életem menedzsere, én Uram, és Megváltóm, ahogy követlek téged, és bízom benned. A te nevedben imádkoztam. Ámen.”  

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016. 11. 24.)

 

Save

Save

Szólj hozzá!

Két lépés, hogy megtudd Isten akaratát

2016. november 30. 03:00 - Lilla:)

Ha tudni akarjátok, hogy mit vár el tőletek Isten, kérdezzétek meg tőle, Ő pedig örömmel válaszol nektek, hiszen Ő mindig kész arra, hogy megossza a bölcsességének tárházát azokkal, akik kérik tőle." (Jak 1:5/a, TLB-fordítás)

Ha tudni akarod Isten akaratát, meg kell tenned néhány dolgot!

  1. Fogadd el, hogy útmutatásra van szükséged! Ezt nem nagyon akarjuk elfogadni, amikor össze vagyunk zavarodva. Főleg a férfiak! Nem vall rám, hogy azt mondjam, Hé! Elvesztem!" Azután megálljak, és irányítást kérjek. Ezért amikor eljön az idő, hogy megtudjuk Isten akaratát, igazán bátornak kell lennünk elfogadni azt, miszerint összezavarodtunk, és iránymutatásra van szükségünk. A 25. zsoltár 9. verse ezt mondja. Az alázatosakat igazságosan vezeti, és az Ő útjára tanítja az alázatosakat." Ha arrogáns vagy, és azt gondolod, hogy te majd mindent megoldasz, Isten azt mondja, Legyél a vendégem. Küzdj meg ezért!" Voltak, akik azt mondták nekem, Húsz éve keresztény vagyok, és sosem éreztem Isten útmutatását." Mi a válaszom erre? Talán sosem fogadtad el, hogy szükséged van arra. Elmész dolgozni, azt feltételezve, nem kell imádkoznod azért, hogy tudd, mit csinálj. Pénzügyi döntést hozol, anélkül, hogy imádkoznál azért. Tervezgeted a nyaralásodat, anélkül, hogy imádkoznál azért. Döntést hozol a karriereddel kapcsolatban, anélkül, hogy imádkoznál azért. Ha egyedülálló vagy, randira hívsz embereket, anélkül, hogy imádkoznál azért. Lehet, egyedül is boldogulsz, de meg kell állnod, és el kell fogadnod, útmutatásra van szükséged, mert ez az első lépés afelé, hogy meg tudd Isten akaratát az életedre vonatkozóan.
  2. Hittel kérj Istentől útmutatást! A Biblia ezt mondja Jakab apostol levele 1. fejezetének 5-6. versében. Ha tudni akarjátok, hogy mit vár el tőletek Isten, kérdezzétek meg tőle, Ő pedig örömmel válaszol nektek, hiszen Ő mindig kész arra, hogy megossza a bölcsességének tárházát azokkal, akik kérik tőle; nem tagadja meg. Amikor azonban kéritek tőle, legyetek biztosak abban, hogy valóban elhiszitek, elmondja nektek. A kétség közt vergődő elme olyan, mint a nyugtalan, hullámzó tenger, amit a szél irányít és dobál." (TLB-fordítás) Jegyezd meg, két kulcsa van annak, hogy megismerd Isten bölcsességét. Először is, a megfelelő személyt kell kérdezned, Istent. Nem szabad a manikűrösödet, a csapost vagy más megbízható" szakértőt (mint például egy rádiós talkshow vendégét) kérdezned. A megfelelő személyt kell kérdezned! Aztán pedig a megfelelő hozzáállással kell feltenned a kérdést; azt várva, hogy Isten válaszol. Kérted valaha Isten vezetését úgy, hogy igazából nem is számítottál arra? Biztosan. Ezért nem kapsz semmit. Válaszra várva kell feltenned a kérdést. Isten megbecsüli a hitet, és bölcsességet ígér az életed következő lépéséhez.

Segítő kérdések az elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen fontos döntést hoztál mostanában az életeddel kapcsolatban? Honnan tudtad, hogy az volt Isten akarata? Milyen hatással volt az ima a döntésedre?
  • Kihez fordulsz, amikor segítségre van szükséged Isten akaratának megértésében? Hogyan mutatott vissza ez a személy Isten szavára és az imára?
  • Miért gondolod, hogy Isten reményteljes imát vár tőled?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.11.23.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása