Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Négy lépés az aggódás elhagyásához

2016. december 11. 03:00 - FodorImi

„Mindenféle aggodalmatokat, gondotokat adjátok Istennek, mert Ő gondot visel rátok.”
(1Pét 5:7, a NLT, 2. kiadású fordítása)

trntvywx2rg-marc-wieland.jpg

Felhagyni az aggódással, többet kíván, mint akaraterőt. Tudod, mert már próbáltad. Már gondoltad, hogy nem kellene aggódnod valami miatt, és még mindig aggódsz amiatt.

Ahhoz, hogy abbahagyd az aggódást, több kell az akaraterődnél. Négy dolog szükséges.

1. Meg kell ismerned Istent!

Máté evangéliuma 6. fejezetének 31-32. versében ezt mondja Jézus. „Akik nem ismerik Istent és az Ő munkáját, azok nyugtalankodnak ilyen dolgok felett.” (MSG-fordítás) Ha nincs kapcsolatod Istennel, a teljes okod megvan, hogy aggódj. Meg kell ismerned Istent! Hivőként van egy mennyei Atyád, aki megígérte, hogy gondot visel rád. Isten gyermeke vagy, és a gyermekeknek különös előjoguk van. Amikor aggódsz, Isten azt mondja, „A gyermekem vagy, miért viselkedsz úgy, mint egy árva?”

2. Istent kell az első helyre tenned az életed minden területén!

Máté evangéliuma 6. fejezetének 31-33. verse ezt mondja. „Semmit ne aggódjatok a felől, lesz-e elég ételetek vagy ruhátok… a ti mennyei Atyátok pontosan tudja, hogy szükségetek van ezekre, és megadja nektek, ha Őt teszitek az első helyre az életetekben, és úgy éltek, ahogy Ő akarja.” (TLB-fordítás) Bármikor, ha kiteszed Istent az életed középpontjából, és bármi mást teszel oda – nem számít, milyen jó dolog az –, aggódni fogsz.

3. Egy időben egy napot élj!

Azt mondja a Biblia, „Ne aggódjatok a holnapi napért, mert a holnapnak meglesz a maga aggodalma. Minden napnak elég a maga baja.” (Máté 6:34; NCV-fordítás) Ha a holnap felől aggódsz, nem tudod élvezni a mai napot. Elveszíted a ma áldását. Az rendben van, hogy tervezed a holnapot, de a mában kell élned. Ha mindig a holnapért aggódsz, maga alá temet a jövő. Isten fog adni neked kegyelmet és erőt, amikor majd szükséged lesz arra. Most azonban elég csak a mához szükséges erő.

4. Bíznod kell Isten gondviselésében!

„Mindenféle aggodalmatokat, gondotokat adjátok Istennek, mert Ő gondot visel rátok.” (1Pét 5:7; a NLT 2. kiadású fordítása) Hogyan tudod megtenni? Az egyik módja, hogy memorizálod Isten ígéretét a Bibliából. Olyan ez a hivők számára, mint egy biztosítási szerződés. Ha tudod, hogy valami biztosítva van, akkor nem aggódsz többé amiatt. Egy másik mód az imádkozás. Ha annyit imádkoznál a dolgokért, mint amennyit aggódsz azok miatt, sokkal kevesebbszer kellene aggódnod.

Mi az eredménye ennek a négy lépésnek? Hihetetlen békesség az elmédben. „Megtapasztaljátok Isten békességét, amely sokkal csodálatosabb, mint amit az emberi értelem képes lenne felfogni.” (Fil 4:7a; TLB-fordítás)

Imádkozd el ma ezt az imádságot!

„Drága Atyám! Beismerem, hogy gyakran elfelejtem, te velem vagy. Gyakran elfelejtem, hogy milyen vagy. Kérlek, bocsásd meg nekem. Szükségem van arra, hogy jobban megismerjelek. Szükségem van arra, hogy jobban megismerjem az Igédet és az ígéretedet. Segíts nekem, hogy az életem minden területén téged tegyelek az első helyre. Segíts, hogy egy időben csak egy napot éljek. Segíts, hogy ne aggódjam a holnap felől, ahelyett arra tudjak figyelni, hogy ma mit teszel az életemben. Akarok bízni az ígéretedben, hogy gondot viselsz a szükségletemről, pénzügyi, kapcsolati, fizikai, társadalmi, szellemi és érzelmi területen. Segíts, hogy jobban bízzam benned, és kevésbé aggódjam. Jézus nevében kérlek. Ámen.”

*(Daily Hope by Rick Warren - 2016. 11. 07.)

Save

Szólj hozzá!
Címkék: aggodalom

Négyféle ok, hogy miért nem kellene aggódnod

2016. december 10. 03:00 - Á. Bözse

„Ne aggódjatok az életetek miatt, amiatt, hogy mit esztek vagy isztok, vagy a testetek miatt, hogy mit fogtok viselni. Nem több-e az élet, mint az étel, és a test, mint a ruha?" (Máté 6:25, NIV-fordítás)

Az aggódás lényegében irányítási kérdés. Irányítani akarod az irányíthatatlant. Nem tudjuk irányítani a gazdaságot, ezért aggódunk a gazdaságért. Nem tudjuk irányítani a gyermekeinket, ezért aggódunk a gyermekeinkért. Nem tudjuk irányítani a jövőnket, ezért aggódunk a jövőnkért. De az aggódás soha nem old meg semmit. Izgulunk anélkül, hogy csinálnánk valamit.

Jézus négyféle okot tár elénk a hegyi beszédben, hogy miért nem kellene aggódnunk.

1. Az aggódás ésszerűtlen. A Máté evangéliuma 6. fejezetének 25. verse ezt mondja. „Ne aggódjatok az életetek miatt, amiatt, hogy mit esztek vagy isztok, vagy a testetek miatt, hogy mit fogtok viselni. Nem több-e az élet, mint az étel, és a test, mint a ruha?" (NIV-fordítás). Jézus azt mondja, ha nem hosszan tartó dologról van szó, akkor ne aggódj amiatt. Olyasmi miatt aggódni, amit meg tudsz változtatni, butaság. Olyasmi miatt aggódni, amit nem tudsz megváltoztatni, haszontalan. Bármelyik legyen is, aggódni ésszerűtlen.

2. Az aggodalom nem természetes. Jézus a Máté evangéliuma 6. fejezetének 26. versében ezt a természetből vett példával illusztrálja. „Figyeljétek meg az ég madarait! Nem vetnek, és nem aratnak, nem raktároznak, mégis, a mi mennyei Atyánk eteti őket. Nem vagytok-e sokkal értékesebbek náluk?” Csak egy valaki van Isten teremtményei között, aki aggódik, az emberi lény. Mi vagyunk az egyetlen teremtmények Isten alkotásából, akik nem bíznak benne, és Isten szerint ez nem természetes.

3. Az aggodalom nem segít. Nem változtat meg semmit. A Máté evangéliuma 6. fejezetének 27. verse ezt mondja. „Meghosszabbíthatja-e valaki az életét akár csak egy órával is, ha aggódik?” Amikor valami miatt aggódsz, az egy centivel sem vezet közelebb a megoldáshoz. Olyan, mintha egy hintaszékben ülnél, mozogsz, hajtasz, belefekteted az energiát, de nincsen hatása. Az aggodalom nem változtat meg semmit, csak téged; szerencsétlenné tesz.

4. Az aggodalom szükségtelen. A Máté evangéliuma 6. fejezetének 30. verse ezt mondja. „Ha Isten olyan csodálatosan gondoskodik a virágokról, amelyek ma még itt vannak, de holnapra már nincsenek, hogyne gondoskodna még inkább rólatok, kicsinyhitű emberek?” (TLB-fordítás) Ha bízol Istenben, nem kell aggódnod. Miért? Mert Ő megígérte, hogy gondoskodik mindenféle szükségedről. „Isten ki fogja elégíteni a szükségleteteket az Ő gazdagsága szerint, Jézus Krisztus dicsőségére.” (Fil 4:19, NIV-fordítás). Ide tartoznak a számláid? Igen. Ide tartozik a kapcsolati problémád? Igen. Ide tartozik az álmod, a célod és az ambíciód? Igen. Ide tartozik az egészségügyi gond, amivel nem tudsz mit kezdeni? Igen. Isten ki fogja elégíteni mindenféle szükségletedet Krisztusban. Ne aggódj emiatt!

Segítő kérdések a beszélgetéshez, elmélkedéshez:

 • Mik azok a dolgok, amik sokáig tartanak, és ezért törődnöd kell azokkal?
 • Gondolj valamire, amiért aggódtál. Mi az a lépés, amit meg tudsz tenni, ahelyett, hogy aggódnál?
 • Mit gondolsz, hogyan segít az ima abban, hogy ne aggódj?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2016. 12. 03.)

Szólj hozzá!

Miért imádkozzunk kitartóan, ha nem kapunk választ az imánkra?

2016. december 09. 03:00 - mirjam07

"...maradjatok éberek, tartsatok ki az imádkozásban..." (Eféz 6:18/b, EFO-fordítás)

will-god-help-you-if-you-pray.jpg

Miért kellene kitartanod az imádban, még akkor is, amikor nem kapsz arra választ? Négyféle okból kifolyólag.

1. A kitartó imádság segít, hogy összpontosítsd a figyelmedet.

Amikor elmondod az imakérésedet újra meg újra, az nem azért van, hogy Istent emlékeztesd arra. Őt nem kell emlékeztetni! Magadat kell arra emlékeztetned, hogy ki a válaszod és a teljes szükségleted forrása. Ha a valaha elmondott mindenkori imádra azonnal választ kaptál volna, két dolog történt volna. Az egyik, az ima pusztító fegyverré válna az életedben. Soha nem gondolnál Istenre, mert Ő csak egy automata lenne a számodra. Ha minden alkalommal, amikor imádkozol, azonnal választ kapnál, akkor csak az áldásra figyelnél. Isten azt akarja, hogy arra figyelj, aki az áldást adja.

2. A kitartó imádság segít abban, hogy pontosabban fogalmazd meg a kérésedet.

A késleltetett válasz időt ad a számodra, hogy pontosan tisztázhasd magadban, mit szeretnél, és újragondold az imádat. Amikor kitartóan imádkozol a mennyei Atyádhoz, és újra és újra elismételsz valamit, ezáltal különbséget teszel aközött, amikor sóvárogsz valami után, és aközött, ha csupán nyafogsz. A kitartásod ezt mondja. "Istenem, én tényleg nagyon szeretném ezt."

Nem arról van szó, hogy Isten nem akar válaszolni az imádra. Akar. Csak arról van szó, azt akarja, hogy biztos legyél abban, miszerint tényleg ezt akarod.

3. A kitartó ima megpróbálja a hitedet.

Jakab levelében, az 1. rész 3-4. versében azt olvassuk, hogy "Amikor a hitetek próbát áll ki, a kitartásotoknak lehetősége van növekedésre. Hagyjátok hát növekedni, mert amikor a kitartásotok teljes mértékben kifejlődik, akkor tökéletesek és teljesek lesztek, semmire nem lesz szükségetek." (NLT-fordítás) Az egyetlen lehetőség, hogy lelkileg fejlődj, ha a hited próbát áll ki. Az egyik módja annak, hogy Isten megpróbálja a hitedet, ha késik az imádságodra történő válaszolással.

4. A kitartó ima felkészíti a szívedet a válaszra.

Amikor kérsz valamit Istentől, Ő majdnem mindig jobb és nagyobb mértékben akar válaszolni, mint amiért imádkoztál. Isten néha azért utasítja vissza a kérésedet, mert túl kevésben gondolkodsz, és keveset kérsz. Ő valamit jobbat, valamit nagyobbat szeretne adni. Először azonban felkészít téged erre. Isten tehát felhasználja a késést a válaszolásban arra, hogy segítsen neked a növekedésben, a felkészülésben, és kész legyél a nagyobb és jobb válaszra.

Ne feledd! "...Isten mérhetetlenül többet tud tenni, mint amire kérjük, vagy amit el tudunk képzelni." (Eféz 3:20/b)

Segítő kérdések az elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Mi az, amiért már hosszú ideje imádkozol? Hogyan kellene pontosítanod az imádat?
 • Ha Isten próbára tesz téged az által, hogy késik az imádra adott válasszal, hogyan tudod megmutatni neki, miszerint kész vagy a növekedésre, elfogadod az akaratát és az életedre vonatkozó célját?
 • Gondolj most valamire, amiért éveken át imádkoztál, és amire Isten még nem válaszolt. Hogyan tudnál úgy tekinteni erre a visszautasításra, mint ami valójában áldás az életedben?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2016. 12. 02)

Szólj hozzá!

Miért nem engedem át Isten kezébe az irányítást?

2016. december 08. 03:00 - kennedymárti

„Ne engedjétek, hogy a bűn uralmat vegyen az életetek felett; mondjatok nemet a bűnös kívánságnak... Ehelyett teljes mértékben szánjátok oda magatokat Istennek, mint akik meghaltak, de már új életük van. Használd tehát a tested minden porcikáját, mint egy eszközt, hogy azt tedd, ami Isten dicsőségét szolgálja.” (Róma 6:12-13, NLT, második kiadás)

compass.jpg

Minden nap vezérel téged valami. Talán a saját egód vagy az emberek által támasztott elvárás. Talán a félelem, a bűntudat, a harag vagy a keserűség tart irányítás alatt. Vagy talán a saját tested vagy egy szokás tart az uralma alatt. Egyszóval, valami minden nap befolyásol téged.

Akkor lesz szabadságod, amikor saját magad választod meg, hogy mi szab korlátot az életedben. Amikor Jézus Krisztust választod irányítódként, akkor a Mester az irányítása alá veszi az életedet. Ha nem Isten az első az életedben, hanem valaki más, akkor az negatív irányba fordít majd téged. Viszont ha Krisztus az első számú irányító, akkor Ő mindig a helyes irányba mozdít téged.

A rómaiakhoz írt levél 6. fejezetének 12-13. verse azt mondja, „Ne engedjétek, hogy a bűn uralmat vegyen az életetek felett; mondjatok nemet a bűnös kívánságnak... Ehelyett teljes mértékben szánjátok oda magatokat Istennek, mint akik meghaltak, de már új életük van. Használd tehát a tested minden porcikáját, mint egy eszközt, hogy azt tedd, ami Isten dicsőségét szolgálja.” (NLT, második kiadás)

Mik azok a lépések, amiket meg kell tenned annak érdekében, hogy Krisztusé legyen az irányítás?

 • Ismerd el, hogy Istent próbáltál játszani.
 • Ismerd be, hogy magadtól nem tudsz megváltozni.
 • Alázatosan kérd Istent, hogy segítsen téged a változásban.
 • Beszélj őszintén valakivel azokról a dolgokról, amelyeknek meg kell változniuk az életedben.
 • Adj Jézusnak teljes birtokjogot az életed felett.

Tényleg meg akarsz változni? Valóban hajlandó vagy változni? Azt mondod, „Elegem van az állandó próbálkozásból és az abból következő kudarcból!” Hagyd abba a próbálkozást. Inkább kezdj el bízni. Isten a te kezedbe adja a választást, hogy benne bízol-e, vagy saját magadban. Ez a döntés vezethet szabadsághoz vagy csalódottsághoz.

Miért ne adnál mindent oda Krisztusnak? Mit veszíthetsz?

Segítő kérdések az elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Milyen jellemvonások vagy befolyásoló tényezők akadályoznak téged abban, hogy Istennek add át az irányítást?
 • Miképpen próbáltad már játszani Isten szerepét?
 • Mit gondolsz, mit jelent odaadni magadat egészen Istennek?

*(Daily Hope by Rick Warren 2016. 12. 01.)

Szólj hozzá!

Miközben várakozol, Isten munkálkodik

2016. december 07. 03:00 - Anika Enikő

„Várakozással bízom Isten segítségében, mert megígérte.” (Zsolt 130:5, TLB-fordítás)

Isten azt akarja, türelmesen várj arra, hogy megválaszolja az imádat, ám ugyanakkor azt is akarja, hogy várakozz rá. Legyen hited! Bízz Istenben, hogy hall téged, és válaszolni fog. Amikor várakozol, azt közvetíted Isten felé, miszerint bízol az ígéretében és abban, hogy megtartja a szavát.

Daniel Boone-tól, a híres határőrtől egyszer megkérdezték, hogy eltévedt-e valaha a vadonban. Azt felelte, hogy soha nem tévedt el, ám volt, hogy zavart és meghökkent volt hetekig, de soha nem tévedt el.

Lehet, hogy néhányan a házasságotok, a karrieretek vagy a kapcsolatotok miatt vagytok zavartak és meghökkentek, és arra gondoltok, „Imádkozom, hogy jobb legyen a házasságunk, de nem jobb.” „Nézzek-e vajon másik munka után?” Erőtlennek és reménytelennek érzitek magatokat, és önmagatokban nem tudtok semmit sem tenni a változásért; zavartak és meghökkentek vagytok.

Ne bátortalanodj el! Ne add fel! Nézz fölfelé, és fordulj az imához. Számtalanszor imádkoztam Istenhez, de az imámra nem kaptam választ. Emlékszem egy időszakra, amint 24 éven keresztül minden nap imádkoztam, és nem érkezett válasz. Nem tudom, Isten miért döntött úgy, hogy nem válaszolja meg, és nem is értem, miért nem tette; ellenben eldöntöttem, akár megválaszolja, akár nem, úgy fogok meghalni, hogy hiszek Isten ígéretében. Mert Isten jó Isten, és még ha nem is értem, Ő tudja, mi a legjobb.

Amikor Isten nem válaszolja meg az imádat, akkor emlékezned kell két nagyon fontos dologra. Az első, hogy Isten az irányító, és nem te magad. Ő jobban tudja, mint te, hogy mire van szükséged. Nincs olyan elérhetetlen dolog, ami a számára teljesíthetetlen lenne, és nincs akkora nagy probléma sem, amit Ő ne tudna megoldani. Nem létezik annyira mély bánat sem, amit Ő ne tudna enyhíteni. Isten az irányító, és neki terve van.

A második, amit észben kell tartanod, akár megválaszolásra kerül az ima, akár nem, hogy Isten megjutalmazza a türelmedet; ha nem ebben az életben, akkor az örökkévalóságban.

„Várakozással bízom Isten segítségében, mert megígérte.” (Zsolt 130:5, TLB-fordítás)

Segítő kérdések az elmélkedéshez, beszélgetéshez

 • Istennek melyik ígéretét kérheted el tőle, amíg arra vársz, hogy megválaszolja az imádat?
 • Hogyan mutatta meg Isten a hűségét irántad a múltban?
 • Mit vársz el Istentől, hogy cselekedjen az életedben? Hogyan tükrözi az elvárásod az Ő nagyságát?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016. 11. 30.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása