Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Négyféle ok, hogy miért nem kellene aggódnod

2016. december 10. 03:00 - Á. Bözse

„Ne aggódjatok az életetek miatt, amiatt, hogy mit esztek vagy isztok, vagy a testetek miatt, hogy mit fogtok viselni. Nem több-e az élet, mint az étel, és a test, mint a ruha?" (Máté 6:25, NIV-fordítás)

Az aggódás lényegében irányítási kérdés. Irányítani akarod az irányíthatatlant. Nem tudjuk irányítani a gazdaságot, ezért aggódunk a gazdaságért. Nem tudjuk irányítani a gyermekeinket, ezért aggódunk a gyermekeinkért. Nem tudjuk irányítani a jövőnket, ezért aggódunk a jövőnkért. De az aggódás soha nem old meg semmit. Izgulunk anélkül, hogy csinálnánk valamit.

Jézus négyféle okot tár elénk a hegyi beszédben, hogy miért nem kellene aggódnunk.

1. Az aggódás ésszerűtlen. A Máté evangéliuma 6. fejezetének 25. verse ezt mondja. „Ne aggódjatok az életetek miatt, amiatt, hogy mit esztek vagy isztok, vagy a testetek miatt, hogy mit fogtok viselni. Nem több-e az élet, mint az étel, és a test, mint a ruha?" (NIV-fordítás). Jézus azt mondja, ha nem hosszan tartó dologról van szó, akkor ne aggódj amiatt. Olyasmi miatt aggódni, amit meg tudsz változtatni, butaság. Olyasmi miatt aggódni, amit nem tudsz megváltoztatni, haszontalan. Bármelyik legyen is, aggódni ésszerűtlen.

2. Az aggodalom nem természetes. Jézus a Máté evangéliuma 6. fejezetének 26. versében ezt a természetből vett példával illusztrálja. „Figyeljétek meg az ég madarait! Nem vetnek, és nem aratnak, nem raktároznak, mégis, a mi mennyei Atyánk eteti őket. Nem vagytok-e sokkal értékesebbek náluk?” Csak egy valaki van Isten teremtményei között, aki aggódik, az emberi lény. Mi vagyunk az egyetlen teremtmények Isten alkotásából, akik nem bíznak benne, és Isten szerint ez nem természetes.

3. Az aggodalom nem segít. Nem változtat meg semmit. A Máté evangéliuma 6. fejezetének 27. verse ezt mondja. „Meghosszabbíthatja-e valaki az életét akár csak egy órával is, ha aggódik?” Amikor valami miatt aggódsz, az egy centivel sem vezet közelebb a megoldáshoz. Olyan, mintha egy hintaszékben ülnél, mozogsz, hajtasz, belefekteted az energiát, de nincsen hatása. Az aggodalom nem változtat meg semmit, csak téged; szerencsétlenné tesz.

4. Az aggodalom szükségtelen. A Máté evangéliuma 6. fejezetének 30. verse ezt mondja. „Ha Isten olyan csodálatosan gondoskodik a virágokról, amelyek ma még itt vannak, de holnapra már nincsenek, hogyne gondoskodna még inkább rólatok, kicsinyhitű emberek?” (TLB-fordítás) Ha bízol Istenben, nem kell aggódnod. Miért? Mert Ő megígérte, hogy gondoskodik mindenféle szükségedről. „Isten ki fogja elégíteni a szükségleteteket az Ő gazdagsága szerint, Jézus Krisztus dicsőségére.” (Fil 4:19, NIV-fordítás). Ide tartoznak a számláid? Igen. Ide tartozik a kapcsolati problémád? Igen. Ide tartozik az álmod, a célod és az ambíciód? Igen. Ide tartozik az egészségügyi gond, amivel nem tudsz mit kezdeni? Igen. Isten ki fogja elégíteni mindenféle szükségletedet Krisztusban. Ne aggódj emiatt!

Segítő kérdések a beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mik azok a dolgok, amik sokáig tartanak, és ezért törődnöd kell azokkal?
  • Gondolj valamire, amiért aggódtál. Mi az a lépés, amit meg tudsz tenni, ahelyett, hogy aggódnál?
  • Mit gondolsz, hogyan segít az ima abban, hogy ne aggódj?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2016. 12. 03.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása