Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Valami nálad sokkal nagyobbra lettél teremtve

2016. március 06. 03:00 - Lilla:)

"Csak azok érthetik meg, hogy milyen az igazi élet, akik fel tudják áldozni a saját életüket értem és az Örömhírért." (Márk 8:35b, TLB fordítás)

amazingbiblethings3.jpg

Miért nem érezzük magunkat elégedettnek? Túl sok ember teszi fel magának ezt a kérdést. Nem vagyunk boldogok, nem vagyunk elégedettek - sőt, szerencsétlenek vagyunk.

Miért? John Brueggemann szociológus a Gazdag, Szabad és Nyomorult című könyvében megoszt egy nagyon jó történetet, ami szemlélteti azt, hogy miért. Megmászni a Mount Everestet egy olyan kihívás, ami arra inspirálja az embereket, hogy valami nagyot vigyenek véghez. Nagyon sok ember megpróbálja, még akkor is, ha közel 10 százalékuk belehal. Nagyon sok holttest még mindig ott fekszik a hegyre vezető ösvényen. Az emberek azonban még mindig meg akarják mászni a hegyet - habár egyáltalán nincs megváltó társadalmi értéke.

Néhány évvel ezelőtt az egyik mászó, David Sharp, bajba került a hegyen. 40 mászó is észlelte, hogy nyilvánvalóan bajban van, de ott hagyták. Meghalt a Mount Everesten, mert egyik mászó sem akarta feladni a saját célját azért, hogy neki segítsen.

Ezek vagyunk mi. Az vezet minket, hogy minél több és több legyen nekünk és így szem elől tévesztjük azt, ami igazán számít. Isten azonban nem ilyennek alkotott minket. Az élet nem arról szól, hogy mit alkotsz, kiket ismersz vagy, hogy mit teszel. Az élet a szeretetről szól - szeretni Istent és szeretni egymást.

Jézus azt mondja a Márk 8:35-ben: "Csak azok érthetik meg, hogy milyen az igazi élet, akik fel tudják áldozni a saját életüket értem és az Örömhírért." (TLB fordítás) Isten úgy alkotott téged, hogy soha nem lehetsz igazán boldog hacsak nem szenteled az életed az ő munkájának. Valami nálad sokkal nagyobbra lettél teremtve. A Biblia ezt az életed küldetésének nevezi. Nem a státuszod, a fizetésed vagy a nemed tesz fontossá. A szolgálat tesz azzá. Csak azáltal érezheted azt, hogy fontos az életed, ha azt odaadod.

Beszéljetek róla:

  • Boldogtalan, elégedetlen vagy nyomorult vagy? Ez azt jelenti, hogy nem Krisztusra, hanem valami másra fókuszálsz. Mit gondolsz, miért figyelsz másra?
  • Mit kell azért tenned, hogy Isten küldetéséhez csatlakozz?
  • Hogyan tudnál szemléltetni egy szolgáló életet?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2016. 02. 28.)

Szólj hozzá!

Boldog akarsz lenni? Az örökkévalóságba fektess be!

2016. március 05. 03:00 - Florabell

" Bár nagyra értékelem az ajándékaitokat, mégis az tesz a legboldogabbá, hogy kedvességetek miatt jól megérdemelt jutalomban részesültök majd." (Filippi 4:17, LB fordítás)

Minden egyes alkalommal, amikor nagylelkűséget gyakorolsz, az örökkévaló otthonodba fektetsz be.

Jézus úgy beszél erről a kiváltságról, mint "kincseket gyűjteni a mennyben". Ezt a kifejezést hatszor használja a Bibliában! Ha valamit Jézus hatszor elmond, arra érdemes különösen odafigyelned. Ha nem így teszel, elmulasztod az áldást.

Az élet lényege nem az, hogy itt a Földön gyűjtögessünk - ellenkezőleg, a mennyben kell kincseket gyűjtenünk. A Biblia azt mondja, ne halmozz fel dolgokat itt a Földön, ahol a tolvajok ellophatják, a rozsda és a moly megemészthetik. Gyűjts mennyei kincseket!

Ennek van értelme. Miért? Mert a mennyben sokkal több időt fogsz tölteni, így sokkal inkább szükséged lesz ott a javakra és a jutalomra. Ezen a bolygón legfeljebb 80, esetleg 100 évet töltesz, aztán mindent itthagysz. De a mennyei kincseidet az egész örökkévalóságban élvezheted majd!

Hogyan tudsz tehát mennyei kincseket gyűjteni? Hogyan "küldd őket előre"?

A Biblia szerint ennek az a módja, ha emberekbe fektetsz be. Két dolog az, ami örökké tart: Isten szava és az emberek. Az emberek vagy a mennyben, vagy a pokolban, de örökké fognak élni. Amit az életükbe befektetsz, döntő hatással lehet erre. Isten azt szeretné, hogy befektess az emberekbe, mert ennek örökkévaló következménye és jutalma van. 

A Filippi 4:17-ben ezt olvassuk: " Bár nagyra értékelem az ajándékaitokat, mégis az tesz a legboldogabbá, hogy kedvességetek miatt jól megérdemelt jutalomban részesültök majd." (LB fordítás)

Pál azért írt a Filippiben élő testvéreinek, hogy kifejezze háláját a támogatásukért. De azt mondja, hogy ami a leginkább számít, és ami neki a legnagyobb örömöt okozza, az az, hogy áldozatuk és nagylelkűségük révén mennyei kincseket gyűjtöttek. Befektettek az ő életébe, de egyúttal mennyei otthonukba is.

Jutalmat fogsz kapni mindazért, amit másoknak adsz. Odaadod az idődet? Jutalma lesz a mennyben. Odaadod az erődet? Jutalma lesz a mennyben. Odaadod a pénzedet? Jutalma lesz a mennyben.

Beszéljetek róla:

  • Te hogyan fektetsz be mások szellemi növekedésébe?
  • Mit a legnehezebb odaadnod? Kérd Istent, hogy töltsön be hittel, hogy magad mögött hagyhasd a félelmet vagy az önzést, és megtapasztalhasd az Ő áldását. Lehet, hogy nem azt kéri, hogy add oda neki azt a dolgot, de szeretné, ha kész lennél átadni neki.
  • Hogyan változtathatnál az életstílusodon, hogy egyre inkább mennyei kincseket gyűjthess a földiek helyett?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.02.27)

Szólj hozzá!

Boldog akarsz lenni? Bőkezűséged növeli a hitedet!

2016. március 04. 03:00 - mintyovanviki

„Ne aggódjatok semmiért, ellenben imádkozzatok mindenért. Tárjátok fel Isten előtt szükségeiteket és adjatok hálát neki mindenért, amit eddig tett."  (Filippi 4:6, NLT fordítás)

Minden alkalommal, amikor nagylelkű vagy, a hitedet erősíted.

Miért van ez? Mert ha veszel valamit és ahelyett, hogy azt magad használnád, másoknak adod, akkor arra kell számítanod, hogy Isten betölti a szükségeidet.

Ha úgy döntesz, hogy segítesz egy barátodnak, akinek nehézséget okoz kifizetni a számláit, akkor bíznod kell abban, hogy Isten terólad is gondoskodik.

Ha nincs sok időd, hogy elvégezd a dolgaidat, mégis megállsz a szomszédodnak segíteni, bizalommal kell lenned afelől, hogy Isten meghosszabbítja az idődet, és lesz elegendő arra is, hogy a saját dolgaidat elvégezd.

A hited akkor erősödik, ha ezekben a helyzetekben Istentől függsz, és benne bízol. Választhatod az imádságot aggódás helyett, és várhatod Istentől, hogy a szükségeidet betölti.

„Ne aggódjatok semmiért, ellenben imádkozzatok mindenért. Tárjátok fel Isten előtt szükségeiteket és adjatok hálát neki mindenért, amit eddig tett." (Filippi 4:6 NLT fordítás)

A Saddleback Gyülekezet fennállásának elmúlt 33 éve alatt hat alkalommal kértük meg az embereket, hogy a megszokott felajánlásaikon túl is adakozzanak. Minden alkalommal Isten növelte a hitemet. Például az egyik kampányunk alkalmával Isten arra vezetett engem és Kay-t, hogy három éven keresztül adjuk oda a teljes fizetésünket. Szerinted megpróbálta ez a hitünket? Hogyan lehet a mai világban megélni, ha a teljes fizetésünket felajánljuk? (Ez még azelőtt történt, hogy könyveket kezdtem volna írni). Ez azt jelentette, hogy ebben a három évben Istenben kellett bíznunk, hogy más bevételt biztosít számunkra.

Ez a hitem próbája volt. És minden alkalommal, amikor Isten próbára tett, a hitem egyre erősebb és erősebb lett, ahogy megtapasztaltam Isten hűséges gondoskodását. Isten ugyanezt teszi veled, ha nagylelkűen adsz.

Beszéljetek róla:

  • Volt olyan alkalom az életedben, amikor bíznod kellett abban, hogy válaszul a nagylelkűségedre Isten is gondoskodni fog rólad?
  • Milyen szempontból van szükséged ma Isten gondoskodására? Megmutattad neki, hogy hajlandó vagy bőkezűen bánni az időddel és a pénzeddel?
  • Milyen váratlan módokon gondoskodhat rólad Isten a jelenlegi élethelyzetedben?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.02.26.)

 

Szólj hozzá!

Boldog akarsz lenni? Adj, hogy egyre inkább krisztusivá válj!

2016. március 03. 03:00 - magyarosijulia

„Ne csak a magad érdekére figyelj, hanem a másokéra is. Olyan legyen a hozzáállásod, mint a Krisztus Jézusé volt!" (Fil. 2,4-5, NLT fordítás)

Minden, amid az életedben van, ajándék Istentől, mert Isten adakozó és nagylelkű.

Isten azt akarja, hogy a gyermekei olyanok legyenek, mint Ő. Meg akar tanítani, hogy ugyan adhatsz szeretet nélkül, de nem tudsz szeretni anélkül, hogy adnál!

Azt mondod, nagyon szereted a gyermekeid, de adsz nekik az idődből? Azt mondod, nagyon szereted a feleségedet, de megtiszteled őt a figyelmeddel? A szeretet erről szól! Akkor tudsz egyre jobban szeretni, ha egyre többet adsz!

Minden alkalommal, amikor nagylelkű vagy, változás történik benned. Minden alkalommal, amikor adsz, a szíved egy lépcsőfokkal közelebb kerül Istenhez. Minden alkalommal egyre jobban tudsz szeretni. Egyre inkább hasonlóvá válsz Jézushoz.

A Fil 1,11-ben ezt írja a Biblia: „Mindig teremjétek a megváltásotok gyümölcsét – a Jézus Krisztusban termett igaz jellemet –, Isten dicsőségére és magasztalására." (NLT fordítás).

Mindez teljesen ellentétes a mi kultúránkkal, ugyanis a világ nem arra tanít, hogy adj. A társadalmunkban jelszava, hogy szerezz és vegyél! Egyetértesz azzal, hogy kultúránk egyre inkább énközpontúvá válik? Az önimádat növekvőben van. Én, az én cuccaim, az én szükségleteim – én, én, én. „Én"-problémánk van!

Amikor nagylelkű vagy, a fókusz önmagadról a másik emberre irányul át. A Filippi 2,4-5-ben ezt olvassuk: „Ne csak a magad érdekére figyelj, hanem a másokéra is. Olyan legyen a hozzáállásod, mint a Krisztus Jézusé volt!" (NLT fordítás).

Beszéljetek róla:

  • Mit tanulsz Istenről, amikor egyre nagylelkűbbé válsz?
  • Hogyan tudsz szembe menni a társadalmunkkal, hogy egyre inkább nagylelkűvé válhass?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.02.25)

Szólj hozzá!

Boldog akarsz lenni? Engedd, hogy az adakozás felszabadítsa a szíved!

2016. március 02. 03:00 - Florabell

"Valamikor értékesnek tartottam ezeket a dolgokat, de mióta tudom, mit tett értem Jézus, meggyőződtem arról, hogy valójában értéktelenek." ( Filippi 3:7, NLT fordítás)

Minden alkalommal, amikor adsz valamit, kiderül, hogy mit tartasz igazán fontosnak. Mondd meg, mire költöd a pénzed, mivel töltöd az idődet, és megmondom, mi számít neked igazán. Az időbeosztásod talán arról árulkodik, hogy neked a gyerekeid a legfontosabbak. A kiadásaid talán arról beszélnek, hogy leginkább a hobbid számít neked.

Ha nincs Microsoft-részvényed, valószínűleg nem nagyon érdekelnek a cég ügyei. De ha részvényes leszel, már számítani fog neked, hogy sikeres-e a cég, hiszen amibe a pénzed fekteted, abban a szíved is benne van.

A Filippi 1:10-ben azt írja a Biblia: "Azt akarom, hogy megértsétek, mi számít igazán." (NLT fordítás)

Mi az, ami az életben igazán számít? Nem az, hogy vagyont gyűjts, az élet nem a dolgok felhalmozásáról szól. Hiába gyűjti össze valaki a világ legtöbb kacatját, ha meghal, ugyanúgy halott lesz, mint bárki más.

Az élet nem a tárgyakról szól, hanem arról, hogy megtanuljunk szeretni. Ha életed végén nagy halom tárgyat birtokolsz, de elidegenedtél a feleségedtől és a gyerekeidtől, akkor elvétetted a célt. 

Ha nagylelkűen bánsz az időddel, a pénzeddel, az energiáddal, az erőfeszítéseiddel, akkor azt fejezed ki, hogy neked Isten és az emberek számítanak igazán. Ami igazán fontos, az a szeretet.

Pál erről beszél a Filippi 3:7-ben: "Valamikor értékesnek tartottam ezeket a dolgokat, de mióta tudom, mit tett értem Jézus, meggyőződtem arról, hogy valójában értéktelenek."

Hogyan szabadulhatsz ki az anyagiasság markából? Csak egy út van. A szerzés ellenszere az adakozás. Minden alkalommal, amikor Istennek, vagy másoknak adsz, megtöröd életedben az anyagiasság hatalmát.

"Mi a menny polgárai vagyunk, ahol az Úr Jézus Krisztus is él" (Filippi 3:20a). Nem az az életed célja, hogy az "itt és mostnak" élj. Az örökkévalóságra gyűjtesz! Az örökkévalóságnak nem ezen az oldalán kell felhalmoznod - amit emberekbe és kapcsolatokba fektetsz, az fog számítani odaát. A menny fényében éld az életed!

Beszéljetek róla:

  • Ha valaki átnézné az időbeosztásodat, mit mondana, mi a legfontosabb neked?
  • Ha valaki átnézné, hova, kinek adod a legtöbb pénzt, mit mondana, mi számít neked igazán?
  • Amikor adsz, kérdezd meg magadtól: "mi a motivációm?"

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.02.24)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása