Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Tudd, hogy kié vagy, és bízz benne

2017. január 07. 03:00 - FodorImi

„Mikor Jézus ismét megszólalt, ezt mondta: ’Én vagyok a világ világossága. Aki engem követ, sosem jár sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága.’” (János 8:12 – NIV fordítás)

Amikor Jézus azt mondta, hogy „Én vagyok a világ világossága”, akkor meghatározta, hogy Ő ki. Azt mondta ezzel, hogy „Én tudom, hogy ki vagyok.” A Bibliában legalább 18-szor mondta el Jézus magáról, hogy ki Ő. Azt mondta, Ő az ajtó, az élet kenyere, az út, az igazság, a feltámadás és az élet. Jézus tudta, hogy ki, és ennek eredményeképpen nem volt nyomás alatt.

Itt az identitással kapcsolatos elvről van szó. Mindaddig, amíg bizonytalan vagy saját identitásodban, addig nyomás alatt leszel, hogy megfelelj mások elvárásainak. Manipulálni fognak és megpróbálnak olyanná formálni, amilyenné ők gondolják, hogy lenned kellene, és nem hagyják, hogy olyan legyél, amilyennek Isten teremtett.

A stressz egyik fő forrása, hogy megpróbálsz olyan valaki lenni, aki nem vagy. Amikor félsz attól, hogy más rájön, milyen is vagy valójában, vagy hogy nem leszel képes fenntartani a látszatot, az stresszt okoz.

Egyetlen módon tudod ellensúlyozni ezt a külső nyomást úgy, hogy van egy belső elégedettségérzésed azzal kapcsolatban, aki vagy és akinek Isten teremtett téged. Úgy tudhatod meg, hogy ki vagy, hogy tudod azt, hogy kié vagy.

A Biblia azt tanítja, hogy téged Isten teremtett, és hogy nagyon szeret. Ő elfogad úgy, ahogy vagy, és terve van az életeddel. Amíg nem rendezed el magadban azt, hogy ki vagy, bizonytalan leszel, stressz nyomása alatt maradsz, és nem tudsz másoknak sem szolgálni.

Jézus mindig olyan dolgokat tett, amin csodálkoztak vagy meglepődtek az emberek. Alázatos volt, és szolgálta az embereket. A tanítványok közül egyik sem gondolt volna soha arra, hogy megmossák egymás lábát a felső szobában, mert bizonytalanok voltak. Jézus azonban mindig az erő pozíciójából szolgált. Tudta, hogy ő ki, és azt is, hogy kié, ezért nem volt nehéz számára alázatosnak maradni és szolgálni az embereket.

A szolgálat az önbecsüléssel szoros kapcsolatban áll. Amíg nem győzöd le a benned lévő bizonytalanságot és nem vagy kibékülve magaddal, addig nem fogod úgy érezni, hogy szeretnél másoknak segíteni. Legyen egy bizonyosság benned azzal kapcsolatban, hogy ki vagy, és hogy kié vagy, és akkor hatékonyan tudsz másokat szolgálni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi a különbség aközött, amit az emberek mondanak rólad, és aközött, amit szerinted Isten mond rólad?
  • Mit jelent az, hogy az erő pozíciójából szolgálni?
  • Miért tudunk hatékonyabban szolgálni akkor, amikor bizonyosak vagyunk afelől, hogy kik vagyunk Krisztusban?

 

*(Daily Hope by Rick Warren – 2016.12.31.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása