Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A testedről való gondviselés Istentisztelet

2017. január 14. 03:00 - Anika Enikő

"Az Isten irgalmára kérlek tehát titeket, testvéreim, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda testeteket élő és szent áldozatul, amely tetszik az Istennek -  ez az igaz és megfelelő istentisztelet."
(Róma 12:1 GNT fordítás)


Ahhoz, hogy változni tudj az életed bármely területén, legyen az anyagi, szabadidős, kapcsolati  vagy szellemi síkon, vagy akár nevelési célzattal, a fizikai változással kell kezdened.

Hogy miért? Mert a tested hatással van a viselkedésedre. Az izmaid befolyásolják kedvedet és motiváltságodat. Az fiziológiád hatással van a pszichológiai állapotodra.

A Róma 12:1-ben úgy olvassuk, hogy: "Az Isten irgalmára kérlek tehát titeket, testvéreim, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda testeteket élő és szent áldozatul, amely tetszik az Istennek -  ez az igaz és megfelelő istentisztelet." (Róma 12:1 GNT fordítás)

A probléma az élő áldozattal az, hogy úgy dönthet, hogy lekúszik az oltárról. Mi állandóan ezt tesszük; odaajánljuk magunkat Istennek, aztán meg visszakozunk. Ez nem egy egyszer s mindenkorra szóló ajánlat, hanem meg kell tenned négy, öt, vagy lehetséges, hogy akár tízszer is egy nap!

Tehát akkor mi  a te “igaz és megfelelő istentiszteleted”? Három olyan dolog van, amit az Ige alátámaszt, mint istentiszteleti cselekedet:

  1. Tisztítsd meg a tested. A Biblia a 2 Korinthus 7:1-ben azt mondja, hogy: ”Tisztítsuk meg magunkat minden testi és lelki tisztátalanságtól, és Isten félelmében tegyük teljessé a mi megszentelődésünket.” Úgy tartod tisztán a tested, ha odafigyelsz, hogy mit engedsz be az elmédbe, hogy mit nézel, vagy mikre hallgatsz, illetve, hogy mit viszel be ételként és italként a szervezetedbe.

  2. Viselj gondot a testedről. Efézus 5:19-ben azt olvassuk, hogy ”Mert a maga testét soha senki nem gyűlölte, hanem táplálja és gondozza, ahogyan Krisztus is az egyházat.” Tiszteld Istent úgy, hogy karbantartod a tested.

  3. Szabályozd a tested. “Mindannyian tanuljátok meg szabályozni szentségben és tisztaságban saját testeteket.” (1 Thesszalonika 4:4, GNT forditás) hogy az ne vonjon a befolyása alá benneteket. Nem mondhatod azt, hogy "Egyszerűen nem bírtam magammal.”


Energiára lesz szükséged ahhoz, hogy bármilyen változást elérj az életben. Ahhoz, hogy meglegyen az energiád a céljaid eléréséhez, a változás a testedben kell, hogy elkezdődjön.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen gyakorlati módon, tudod Istent a testeddel dicsőíteni?
  • Milyen aprócska utak vannak, melyek hozzásegítenek téged ahhoz, hogy szabályozd a testedet? És milyen nagyobb lehetőségek vannak?
  • Hogyan “táplál és visel gondot Isten az Egyházról”? Mit gondolsz, Isten miért akarja, hogy hasonlóképpen tégy a testeddel?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.01.07)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása