Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Változtass valamin..., változtass magadon

2017. május 28. 03:00 - Anika Enikő

‘Vizsgáljuk meg útjainkat, és térjünk vissza az Úrhoz!’  ( Jeremiás siralmai 3:40)

Nem tudsz mindent megváltoztatni, ám magadat igen.

Amikor úgy érzed, hogy az életed szétesőben van, mindennél fontosabb, hogy tudd, mi az, amin tudsz, illetve nem tudsz változtatni.

A múltadon nem tudsz változtatni. A szüleiden sem. És azon sem, hogy milyen ajándékokat kaptál vagy nem kaptál Istentől. És nem tudod visszahozni az életbe egyik szerettedet sem.

Lehet, hogy itt az idő, hogy elfogadd ezeket. A problémák és bajok közepette akkor találhatsz békességet, amikor elfogadod azokat a dolgokat, amiken nem tudsz változtatni. Ha nem így teszel, akkor megkeseríted a magad életét is, és azokét is, akiket szeretsz.

Sok minden van, amit nem tudsz megváltoztatni, ám van egy fontos dolog, amit igen: önmagadat.

Amikor Jeremiás élete szétesőben volt, ezt írja a Siralmak 3:40-ben: ‘Vizsgáljuk meg útjainkat, és térjünk vissza az Úrhoz!’  

Mi történik most éppen az életedben, ami nem egyezik vagy nincs összhangban Isten akaratával? Attól függően, hogy miként reagálunk, egy válsághelyzet vagy probléma ahhoz is hozzásegíthet bennünket, hogy arra nézzünk, ami számít: Jézusra.

Ahhoz, hogy Isten akarata szerint átrendezd az életed, egy alapos önvizsgálatot kell végezned. Át kell tekintened az életed minden területét. Vizsgáld meg Istennel, a házastársaddal, a gyerekeiddel és a kollégáiddal való kapcsolatodat. Meg kell nézned, milyen sérelmek, szokások és akadályok húznak le vagy nehezítik meg az élted. Ne legyen egyetlen olyan terület se, amit nem vizsgálsz meg.

Ez nem könnyű, és sok szenny és piszok is része lehet a folyamatnak....De a bűntől elfordulni mindig nehéz, még akkor is, ha tudjuk, hogy az rombolja az életünket.

De másképp nincs gyógyulás. És a gyógyulásunk csak akkor lesz maradandó, ha a megbánás is része az egész folyamatnak. Amikor az életed szétesőben van vagy problémáid vannak, akkor megkísért majd a gondolat, hogy panaszkodj vagy siránkozz, hogy milyen rossz az életed minden területe.

Ez azonban időpocsékolás. Nem áll módodban a dolgokat megváltoztatni, ám magadat igen. És amikor nehézségek és problémák vannak az életedben, akkor ez mindennél fontosabb lehet.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mondj egy olyan dolgot az életedben, amit most azonnal meg tudnál változtatni és ami pozitívan befolyásolná mind a saját, mind mások életét.
  • Az életed lelki kamrájának átfésülésében ki tud a segítségedre lenni?  Ki tudna feltenni neked nehéz kérdéseket az életedben lévő prioritásokról, a kapcsolataidról és a mások által nem tudott bűneidről?

 

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2017.05.21.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása