Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ragadj meg minden alkalmat a kedvességre!

2017. július 28. 03:00 - daniella_89

„Soha ne sétálj el valakitől, aki segítséget érdemel; a kezed Isten keze számára. Sose mondd a szomszédaidnak, hogy várjanak holnapig, ha most segíthetsz nekik.” (Példabeszédek 3:27-28 The Message/GNT fordítás)

8242fff0639d01ff6e4367c7c21a1f70c8f6e8d136a4cd5066f9b29578bd3bc1_large.jpeg

Az irgalmas samaritánus történetéből megtanulhattuk a kedvesség leckéit. Először is, az irgalmas samaritánus kinyitotta a szemét, hogy lássa, milyen szükség van körülötte. Azután meghallgatta a sebesült fájdalmát és együttérzett vele.

Ezután azt látjuk, hogy az irgalmas samaritánus megragadta a pillanatot: „Odamenve hozzá, a samaritánus csillapította a fájdalmát: sebeit bekente oliva olajjal és borral és bekötözte őket.” (Lukács 10:34a NLT fordítás). Nem várt. Nem késlekedett. Nem halogatott. Megtette, amit abban a pillanatban, amikor meglátta a szükséget, meg tudott tenni.

A szeretet valami, amit teszel. A szeretet nem csak azt mondja: „Sajnálom ezt a srácot. Nemde szégyenteljes és túlságosan rossz dolog ez?” A szeretet megragadja a pillanatot.

Az irgalmas samaritánus számos dolgot tett abban a pillanatban. Néhány fordítás elmondja, hogy lehajolt. Más szavakkal, egy szintre ereszkedett az emberrel. Nem tett úgy, mintha felsőbbrendű lenne, és nem beszélt hozzá magaslóról.

Másodszor is, használta azt, amije volt. Bekötözte az ember sebeit borral és olajjal. Miért? Ezek voltak a szamarán. A bor jól fogott, mert alkohol és fertőtlenít. Az olaj is jó volt, mert nyugtatóan hatott az ember sebeire.

Ezután azt olvassuk, hogy az irgalmas samaritánus bekötözte az ember sebeit. Honnan szerzett kötszert? Nem orvos volt. Nem volt elsősegély felszerelése. A bántalmazott embert pedig meztelenre vetkőztették, így neki nem voltak ruhái. A kötszerek a samaritánus saját ruhái voltak.

Az irgalmas samaritánus megtette, amit abban az adott pillanatban meg tudott tenni. A Példabeszédek 3:27-28 azt mondja: „Soha ne sétálj el valakitől, aki segítséget érdemel; a kezed Isten keze számára. Sose mondd a szomszédaidnak, hogy várjanak holnapig, ha most segíthetsz nekik.” (Példabeszédek 3:27-28 The Message/GNT fordítás).

A világ tele van sebesült emberekkel. Gondolkodtál már azon, hány ember mellett mész el nap mint nap, akik meg vannak sebesülve? Talán nem fizikailag sérültek, de érzelmileg igen. Vagy lelkileg. Pénzügyileg. És szükségük van a szeretetedre. Szükségük van a kedvességedre.

Ne várj jobb körülményekre. Ne várd meg, hogy kényelmesebb legyen. Ne térj ki az elől, amit meg kéne tenned valakiért ma. Isten veled lesz, amint megragadod a pillanatot!

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Elmélkedj az időbeosztásodon. Mi az, ami ott van az ütemtervedben, és visszatarthat attól, hogy megragadd a lehetőségeket a kedvesség kimutatására?
  • Gondolj valakire az életedben, akiről tudod, hogy valamiért szenved. Mit tudsz tenni ma, hogy kedvességet mutass felé?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2017.07.21.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása