Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ha konfrontálódsz, csak jó indítékkal tedd

2017. július 31. 03:00 - FodorImi

„Miért foglalkozol  a barátod szemében lévő  szálkával, amikor a tiédben gerenda van? … Először vedd ki a gerendát a saját szemedből, azután majd elég jól fogsz látni ahhoz, hogy foglalkozz a barátod szemében lévő szálkával.” (Máté 7:3,5 – NLT fordítás)

Miközben tanulsz úgy szeretni, ahogyan Jézus szeret, ha tovább akarsz lépni egy magasabb szintre, meg kell tanulnod, hogyan konfrontálódj valakivel olyan területeken, amelyek akadályt jelentenek a kapcsolatotokban. Meg kell tanulnod szembenézni olyan dolgokkal, amelyek halálra rémisztenek, és meg kell tanulnod, hogyan konfrontálódj szeretetben.

Először is ellenőrizd, mi az indítékod. Ha konfrontálódsz valakivel, honnan tudod, hogy azt a helyes okból teszed? Akkor, ha az a másik személy javát szolgálja,  nem a magadét. Viszont ha csak azért akarsz mondani valamit, hogy kiengedd a gőzt, ami benned van, akkor nem szeretetben konfrontálódsz a másik emberrel.

Tudtad, hogy általában azt a gyengeséget kritizáljuk másokban, amit magunkban ki nem állhatunk? Ez általában így van. Ha ismered a gyengeségeidet és nem szereted azokat magadban, akkor azt nagyon nem szereted egy másik emberben. Például ha hajlamos vagy a büszkeségre, akkor egy másodperc alatt felismered másokban is, ha nagy az egójuk. Ha lusta természetű vagy, hamar észreveszed, ha más valaki is lusta. Általában azt bíráljuk másokban, amit nem szeretünk magunkban.

Ezért mondja Jézus: „Miért foglalkozol a barátod szemében lévő szálkával, amikor a tidében gerenda van? … Először vedd ki a gerendát a saját szemedből, azután majd elég jól fogsz látni ahhoz, hogy foglalkozz a barátod szemében lévő szálkával.” (Máté 7:3,5 – NLT fordítás) Mielőtt bárkit is bírálnál szeretetben, bizonyosodj meg arról, hogy te magad nem teszed azt, amit a másikban bírálsz.

Nem kell tökéletesnek lenned ahhoz, hogy elmondd az igazságot szeretetben. Az viszont fontos, hogy te ne legyél vétkes ugyanabban a bűnben.

Csak akkor vállald fel a konfrontációt valakivel, ha helyes az indítékod. És mi a helyes indíték? A másik embert segíteni, és nem megbántani! Tegyetek mindent szeretetben!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj egy olyan konkrét okra, ami miatt konfrontálódni akarsz valakivel. Látod esetleg ugyanezt a bűnt a saját életedben is? Vagy lehetséges, hogy mások látják ezt a te életedben?
  • Gondolj a legutóbbi esetre, amikor konfrontálódtál  valakivel. Mi volt az indítékod (vagy mi volt a másik ember indítéka)? Milyen hatással volt az indíték a konfrontáció kimenetelére?
  • Jellemzően mit teszel vagy hogyan reagálsz, amikor felismered, hogy bűn van az életedben? Hogyan változik ez a reakciód aközben, hogy egyre közelebb kerülsz Jézushoz?

*(Daily Hope by Rick Warren,  2017.07.24.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása