Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Szeretettel elmondani az igazat kockázatos

2017. augusztus 03. 03:00 - Lilla:)

"Végül többre értékelik az emberek az őszinteséget, mint a hízelgést." (Példabeszédek 28:23., TLB fordítás)

Félünk attól, hogy szeretettel megmondjuk az igazat valakinek. Azért tartjuk magunkban az érzéseinket és rejtegetjük a problémákat a kapcsolatainkban, mert félünk a lehetséges következményektől. Engedjük, hogy a félelmünk nagyobb legyen, mint a szeretetünk. Szeretettel megmondani az igazat valakinek óriási kockázattal jár! Mivel pedig nem akarunk kockázatot vállalni, felszínes kapcsolatokat ápolunk.

A feleségem, Kay és én nagyon profik voltunk ebben a házasságunk elején. Elfojtottuk az igazságot, elrejtettük az érzéseinket és nem vettünk tudomást dolgokról. Mindent a szőnyeg alá söpörtünk, hogy fenntartsuk az adott állapotokat. Folyton csak söpörtük és söpörtük a szőnyeg alá a dolgokat, és egyre csak nőtt és nőtt a szőnyeg alatt a kupac, míg egy nap egyszer csak robbant!

Muszáj vállalnod az elutasítás kockázatát, ha szereted a másikat. Muszáj vállalnod a szeretetben való konfrontálódással járó dühkitörést azért, akit szeretsz. Ez óriási bátorságot igényel.

Néhányan lehet, hogy nem éreztetek szeretet egy hozzátok közel álló személy iránt hetek, hónapok vagy akár évek óta, mert sokáig elnyomtátok az érzéseiteket. Nem mondtátok el szeretetben az igazságot, és ez szép lassan megöli a kapcsolatot.

Kivel lenne szükséged egy őszinte beszélgetésre? Kivel kellene megbeszélned az igazságot szeretetben? Valakivel, aki ott él a környezetedben? Vagy valakivel a házicsoportodból? Látsz esetleg egy tizenévest, aki rossz irányba halad vagy olyan dolgokba keveredik, amibe nem kellene? Szereted és törődsz vele annyira, hogy elmond nekik az igazságot szeretettel?

Segítő kérdések beszélgetéshez és elmélkedéshez:

  • Van olyan probléma valamelyik kapcsolatodban, amit szőnyeg alá söpörsz és úgy teszel, mintha nem is létezne? Hogyan tudnál szembenézni a problémával?
  • Honnan tudsz bátorságot szerezni ahhoz, hogy leülj valakivel szeretetben megbeszélni az igazságot?
  • Kivel kellene őszintén elbeszélgetned? Milyen lépéseket teszel meg ma azért, hogy elérd azt a személyt?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2017.07.27.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása