Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Megérteni Isten meghatározását a szeretetről

2017. augusztus 06. 03:00 - Anika Enikő

"A szeretet azt jelenti, hogy az ő parancsai szerint cselekszünk." (2 János 1:6a GNT fordítás)

Ha már a szeretetről egy sorozatnyi áhitatot állítunk össze, illetve ha a Biblia azt mondja, hogy az életünk középpontjában kell állnia a szeretetnek, akkor nézzük csak meg mit is jelent igazán a szeretet.

  1. A Biblia azt mondja, hogy a szeretet parancs.

Isten azt parancsolja, hogy szeressük egymást. ‘‘A szeretet azt jelenti, hogy az Ő parancsai szerint cselekszünk." (2 János 1:6a GNT fordítás)

Nem mindig vagy képes kontrollálni egy érzést; ám Isten soha nem parancsol valami olyat, amihez nem adja meg az erőt, illetve a képességet arra, hogy megtegyük. Ez azt jelenti, hogy a szeretet nem egy érzés. Képzelj csak el egy kisgyereket, aki sír és szomorú, s ezt mondják neki: “Megparancsolom hogy légy boldog! Megparancsolom, hogy hagyd abba a sírást! Egyszerűen nem parancsolhatsz valakinek az érzések tekintetében; hogy így vagy úgy érezze magát.

  1. A Biblia azt mondja, hogy a szeretet a mi döntésünk

A Biblia azt mondja az 1Korintus 14:1-ben, hogy: "Minden erővel azon legyetek, hogy szeretetteljes életet éltek, mintha az életetek ettől függne – hiszen ettől is függ." (GNT fordítás) "Minden erővel azon lenni" azt jelenti, hogy döntést kell hozni. A szeretet döntés. Mi úgy öntünk, hogy vagy szeretünk, vagy nem. El sem tudom mondani nektek, hogy hányszor hallottam már férfiaktól is illetve nőktől is a következő mondatot a különélésükre illetve válásukra vonatkozólag:  “Nem szeretem  már a társam.” – mintha ez rajtuk teljesen kívülálló dolog lenne. De tulajdonképpen szeretetben cselekedni akkor, amikor nincs hozzá kedved, az egy magasabb szintű szeretet, mint amikor van kedved hozzá. Egy dolog, akkor szeretni, amikor virágoznak a fák; ám az igazi mércéje a szeretetnek, télen nyilvánul meg, amikor a dolgon nem alakulnak olyan nagyszerűen az életedben. Úgy döntesz, hogy szeretsz annak ellenére ahogyan érzel és megadod annak a másik embernek azt, amikre szüksége van, és nem azt amit érdemel. Ahogyan Isten is döntött arról, hogy szeret bennünket, úgy mi is döntünk, hogy szeretjük a másikat.

  1. A Biblia azt mondja, hogy a szeretet életvitel.

A szeretet az, amit megteszel. A Biblia azt mondja: “Hagyjuk abba, annak a mondogatását, hogy szeretjük egymást, ne szóval szeressünk; szeressük egymást valóságosan és váljon ez nyilvánvalóvá a cselekedeteinkben.” (1János 3:18 GNT fordítás)

Isten minden nap lehetőséget ad arra, hogy magunk körül kinyilvánítsuk a szeretetet. A gond az az, hogy legtöbbször túlságosan elfoglaltak vagyunk. Hányszor jutott eszedbe a következő: “Fel kell hívnom; bátorítanom kell őt a munkahelyen; segítenem kell a szomszédomon” , ám kihagyod a lehetőséget mert valami más közbejött. A szeretet kihasználja a lehetőséget, hogy másokat szolgálja.

  1. A Biblia azt mondja, hogy a szeretet elkötelezettség.

A Biblia az 1János 4:16-ban ezt mondja: “Isten szeretet, és aki a szeretetben marad, az Istenben marad, és Isten is őbenne.” Az Istennel való kapcsolatunk nagyban hatással van más emberekkel való kapcsolatainkra. Ha elköteleződünk és meg is maradunk a szeretetben, akkor megmaradunk Istenben és Isten is mibennünk – mert Isten szeretet.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Isten szeretetének melyik / milyen tulajdonságát tudnád alkalmazni a kapcsolataidban?
  • “Nem tudod, mindig kontrollálni az adott érzést, és Isten soha nem parancsolná, hogy olyat tegyél, amihez nem adja meg az erőt és a képességet arra, hogy megtedd.” Hogyan tud bátorítani téged ez az igazság, amikor megpróbálsz nehéz embereket szeretni vagy az életed egyik nehéz helyzetében?
  • Mit jelent “Istenben maradni”?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.07.30)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása