Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Két lehetőség tapasztalataid megvizsgálására

2017. szeptember 13. 03:00 - mintyovanviki

„Önmagatokat tegyétek próbára, hogy láthassátok vajon a hitetek valódi-e. Vizsgáljátok meg magatokat. Biztosak legyetek abban, hogy Jézus bennetek van. Ha ez mégsincs így, akkor elbuktatok a valódi hit próbáján.” (2 Korinthus 13:5 NLT fordítás)

A felülvizsgálatlan tapasztalat haszontalan.

Léteznek olyan 50 éves emberek, akik nem éltek 50 évet. Ők egyetlen évet éltek meg ötven alkalommal. Ugyanazokat a hibákat vétik, mert sohasem állnak meg és nem vonják le a tapasztalatokat. Sohasem állnak meg, hogy megkérdezzék: „Mi történt az elmúlt évben és mit kell másképpen csinálnom, hogy jobb legyen az életem?”

A Biblia a 2 Korinthus 13:5-ben ezt mondja: „Önmagatokat tegyétek próbára, hogy láthassátok vajon a hitetek valódi-e. Vizsgáljátok meg magatokat! Biztosak legyetek abban, hogy Jézus bennetek van. Ha ez mégsincs így, akkor elbuktatok a valódi hit próbáján.” (NLT fordítás).

Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy némi időt fordítasz arra, hogy felülbíráld életed tapasztalatait és két dologra figyelj:

Figyelj az előnyökre. Mit élvezel valójában az életben? Ne csak ezt mondd: „Én valóban nagyon élvezem ezt a munkát.” Tedd fel a kérdést: „Mi ez a munka, amit én valóban nagyon élvezek?” Ne csak ezt mondd: „Én valóban szerettem ezt az osztályt.” Tedd fel a kérdést: „Pontosan mit szerettem én ebben az osztályban?” Milyen reményeket váltott valóra bennem? Ezek mögött a kérdések mögött apró nyomokat fogsz találni, amelyek megmutatják milyen irányba kell tartania az életednek.

Keress mintákat. Különösen a hibákban akarsz majd mintákat keresni. Mert amikor hibázol, akkor hajlamos vagy ugyanúgy csinálni dolgokat minden alkalommal. Körülnézel és azt mondod: „Hol hibáztam a múltban? Milyen mintákat ismétlek folytonosan?" Nem szükséges ostoroznod magadat csak mert másként szeretnél tenni. Azok, akik nem akarnak tudomást venni múltjuk hibáiról, rendszerint megismétlik őket. Ez volt a probléma a zsidókkal is. Az Ígéret földjére tett utuk mindössze néhány hetet vett volna igénybe, nem 40 évet. De ők elutasították azt, hogy a tapasztalataikból és Isten próbáiból tanuljanak. Minden kudarcba fulladt próba újabb kört jelentett a sivatag körül.

A Biblia a Jób 32:7-ben ezt mondja: „Minél több ideig élsz, annál bölcsebbé válsz.” (MSG fordítás). Ez a vers egy lehetőség, nem egy ígéret. Ismerek nagyon sok olyan embert, aki idős és csökönyös. A bölcsesség nem automatikusan jár a korral. Az érettség azt jelenti, hogy a mindennapi élet tapasztalataiból levonod a következtetéseket.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

• Milyen elmúlt évi tapasztalataidból tudsz tanulni?
• Hogyan tettek a hibáid érettebbé lelkileg, érzelmileg és mentálisan?
• Mit gondolsz az érettség és bölcsesség bizonyítékáról az életedben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.09.06.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása