Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ahogy mások érettségét segíted elő, úgy növekedsz te is

2017. július 09. 03:00 - csmsdvd

"...amit tőlem hallottál sok tanú előtt, azokat add át megbízható embereknek, akik mások tanítására is alkalmasak lesznek." (2 Tim 2:2)

Ahhoz, hogy Isten különleges áldását élvezd az életeden, más, érettebb testvértől kell tanuljál, és nálad fiatalabb hívőknek kell a tanítómestere legyél.

Minden keresztyén egyben Pál és Timóteus is. Pál az, aki náladnál is régebben keresztyén, ezért tanítani tud téged és biztat. Lehet, hogy ez az ember csak egy hónappal idősebb nálad, de annyival többet tud, hogy a mestered lehet.

Amikor a Timóteus féle ember van benned, akkor van olyan valaki melletted, aki nem olyan régen keresztyén mint te, és te segíted ezt az embert hitre térni. Timóteushoz hasonlóan, a te tanítványod lesz, a te támogatásoddal növekszik az Úrban.

Tehát a páli és a timóteusi ember egyszerre van jelen az életedben. Illetve mások számára is egyszerre vagy Pál és Timóteus.

Timóteushoz írt második levelében Pál ezt írja Timóteusnak: "...amit tőlem hallottál sok tanú előtt, azokat add át megbízható embereknek, akik mások tanítására is alkalmasak lesznek" (2 Tim 2:2)

Négy generáció van ebben a versben. Pál elmondja Timóteusnak, hogy ő a tanítómestere, és most Timóteus mást kell tanítson, és majd a tanított embernek egy másik embert kell keresnie, akinek ő lesz a tanítómestere.

A tanítómester szó ne riasszon el. Tanítómester lehetsz úgy, hogy valakivel havonta egyszer együtt reggelizel és megkérdezed: „Hogy vagy?”. Csak arra van szüksége, hogy barátja legyél. Hallgasd meg, biztasd és imádkozz azért az emberért. Nem kell ahhoz tökéletes keresztyénnek lenned. A szándékod kell meglegyen, hogy azzá legyél.

Amikor ezt cselekszed Isten elképzelhetetlenül sok áldását kapod az életedre.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Ki az az életedben, aki felé Pál tudsz lenni?
  • Ki az az életedben, aki felé Timóteus tudsz lenni?
  • Hogyan közelíted meg ezen a héten ezt a két embert, egy tanítómesteri kapcsolat kialakítása végett?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.07.02.)

 

.

Szólj hozzá!

Mint hívő, átadom amiben hiszek

2017. július 08. 03:00 - csmsdvd

"Odavittek hozzá egy bénát, aki ágyban feküdt. Amikor Jézus látta hitüket, így szólt a bénához: Bízzál, fiam, megbocsáttatnak a te bűneid" (Mt 9:2)

Mint hívő, átadom amiben hiszek. A mai napi vers Máté 9-ben leírt történetből származik, és a beteg és béna ember barátairól szól. Meg akarták őt gyógyíttatni, ezért vitték Jézus elé, úgy, hogy az ágyát a tetőn keresztül engedték le.

Emlékezetes, hogy nem a béna ember hite gyógyította meg, hanem a barátainak a hite. Amikor Jézus látta, hogy ez a négy barát milyen hittel segít béna barátján, azt mondta: "Ezeknek a fiúknak igen erős hitük van. Azt várják tőlem, hogy meggyógyítsam a barátjukat," és meg is tette.

Vannak barátaid, akik bénák, és nem jutnak el Jézushoz. Lebénítja őket félelmük, bűneik, kétségeik, fájdalmaik, vagy lehet éppen a harag, amivel régebben az egyik gyülekezetben megbántották. Ők bénultak, egyedül nem jutnak el Jézushoz.

Isten figyeli, hogy a hited van-e annyira erős, hogy elhozzad őket. Amennyiben igen, Isten meghálálja hitedet. Nem csak a barátodat fogja kigyógyítani, hanem téged is megáld. Ez a hited megáldása.

Addig tart, ameddig béna embereket viszünk Jézushoz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Kiről tudsz, akinek szüksége van arra, hogy Jézushoz vidd? Kezdj el most imádkozni értük!
  • Valakit Jézushoz vinni- mit is jelent ez? Mi a te részed valaki megmentésében?
  • A te gyülekezeted hogyan mutatja ki, hogy újabb embereket szeretne Jézus elé vinni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.07.01.)

 

Szólj hozzá!

Hogyan légy nagylelkű, amikor túlterhelt vagy?

2017. július 07. 03:00 - Lilla:)

"Használjátok világi forrásaitokat, hogy befektessetek másokba és barátokat szerezzetek. Amikor pedig javaitok elfogynak, ők tárt karokkal várnak majd benneteket egy örök hazában... Ha megbízhatatlanok vagytok a világi javaitokat tekintve, ki fogja rátok bízni a menny igazi gazdagságát? ... Nem szolgálhatjátok Istent és lehettek egy időben a pénz rabszolgái." (Lukács 16:9-14., NLT fordítás)

Könnyű adni amikor bővelkedsz az időben, energiában vagy a pénzben. A nagylelkűséged azonban akkor állja ki az igazi próbát, amikor nincs felesleged. Odaadnád azt a kicsit is amid van, ha másnak segíthetnél vele? Ha igen, akkor gratulálok! Átmentél Isten nagylelkűség tesztjén.

Miért teszteli Isten a bőkezűséged? Azért mert az ő képmására teremtett, úgy hogy ha olyanná akarsz válni mint Jézus, meg kell tanulnod nagylelkűnek lenni. Ha nem tanulod meg, sosem nősz fel lelkileg és nem tapasztalhatod meg Isten áldását.

Mi van akkor, amikor nehéz helyzetbe kerülsz és a dolgok nem mennek igazán jól; nincs munkád, nincs pénzed, úgy érzed nincs elég időd vagy energiád, hogy bármit is adni tudj. Mégis hogyan lehetnél bőkezű, amikor ennyire túl vagy terhelve?

Erre vonatkozóan jó példát szolgáltat nekünk a 2. Korinthus 8. Pál azt mondja a macedóniai gyülekezetnek: "Annak ellenére, hogy mennyi szörnyűségen és nehéz időszakon mentek keresztül, képesek voltak mély nyomorukat vegyíteni csodálatos örömükkel, az eredmény pedig az lett, hogy képesek voltak túláradóan adni másoknak is." (2. Korinthus 8: 2., TLB fordítás) Az öröm és a nagylelkűség mindig együtt jár.

Az igazi próbája annak, hogy mennyire bízol Istenben az, ahogy a pénzedet kezeled, ugyanis az mutatja meg, mi is az igazán fontos számodra.

Mint pásztor, azt szeretném, hogy sikeres légy pénzügyileg, hogy nagylelkű lehess, segíthess másokon és jó dolgokat tehess a világban. Ezért most itt van öt alapelv, ami segíthet a fejlődésben.

  1. Ha engedelmeskedsz Isten látásának, ő gondoskodni fog rólad. Amikor azt mondod "Istenem, azt fogom tenni, amit te akarsz, attól függetlenül, hogy van-e pénzem vagy eszközeim megtenni." Isten mindent a rendelkezésedre fog bocsátani, amire csak szükséged van.
  2. Amikor mindent megteszel amit csak Isten kér tőled, ő meg fogja tenni azt, amire nem vagy képes. Add Istennek amid van, akármilyen kevés is az, Isten pedig megsokszorozza, úgy ahogy nem is képzeled - ahogy megtette az öt kenyérrel és a két hallal is.
  3. Isten ad a nagylelkű embereknek. Minél nagylelkűbb vagy, annál többet kapsz Istentől.
  4. Amikor szükségben vagy, vetned kell egy magot. Mindegy, hogy neked is többre lenne szükséged, add oda. Az aratáshoz előbb ültetned kell.
  5. A vetést mindig később követi a betakarítás. Az aratás nem automatikus. Időre és türelemre van szükség hozzá.

Segítő kérdések beszélgetéshez és elmélkedéshez:

  • Mi az, amire Isten elhívott téged, de te félretetted, mert úgy gondoltad, hogy nincs időd vagy eszközöd hozzá, hogy végrehajtsd azt?
  • Hogyan tudnál előre haladni az engedelmességben, hogy megmutathasd Istennek, hogy megteszed amit ő kér tőled és megbízol benne, hogy rendelkezésedre bocsájtja azt, amire szükséged van?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.06.30.)

Szólj hozzá!

Hozd ki a legtöbbet a képességeidből

2017. július 06. 03:00 - Benjoe70

„Aszerint, hogy ki-ki milyen lelki ajándékot kapott, legyetek egymásnak szolgálatára, hogy Isten sokféle kegyelmének jó letéteményesei legyetek.” 1Pét 4.10 (SZIT)

Isten különleges képességeket, ajándékokat és tehetséget adott neked. Mi a közösségünkben azt szoktuk mondani, hogy ezek mutatják meg egy ember igazi személyiségét. A lelki ajándékok, szív, képességek, személyiség és a tapasztalat. A tehetség eme csokrát Isten adta neked, ettől vagy az, ami, és ez különböztet meg a többi embertől.

Ha azt hiszed, hogy az adottságaid egyszerűen csak arra valók, hogy pénzt keress vele, nyugdíjba menj, majd meghalj, akkor nem érted az életed lényegét. Isten azért adta a tehetséget, hogy azt mások javára fordítsd, ne pedig a sajátodéra. És Isten azért adott tehetséget más embereknek, hogy az a te javadat szolgálja.

Mindannyian Krisztus testének részei vagyunk és minden rész számít. Isten családjában nincs olyan ember, aki ne számítana. Isten azért formált meg, hogy Őt szolgáld és Ő folyamatosan tesztel téged, hogy miképpen használod fel a tőle kapott tehetségedet.

Akár zenész vagy, akár könyvelő, tanár vagy szakács, Isten azért adta neked ezeket a képességeket, hogy másokat szolgálj vele. A mai vers azt mondja, „Aszerint, hogy ki-ki milyen lelki ajándékot kapott, legyetek egymásnak szolgálatára, hogy Isten sokféle kegyelmének jó letéteményesei legyetek.” 1Pét 4.10 (SZIT)

Te magad vagy az Istentől kapott ajándékok menedzsere. A szemedben ezek lehetnek nagyok vagy kicsik, de Isten számára mindig fontosak. „A gondnokoktól természetesen egyet követelnek meg: hogy hűségesnek bizonyuljanak.” (1Kor. 4.2 SZIT) Amikor Isten megalkotott téged, ez számára egy befektetés is volt egyben, és most várja a befektetése hozamát.

Az adományodat mások javára fordítod, hogy a világot egy jobb hellyé tedd? Vagy csak a saját boldogulásodra használod fel?

Amikor Isten tehetséget ad, elvárja, hogy használd is azt. Ez olyan, mint az izom. Ha használod, növekedni fog, ha nem, elveszíted. Ha van valamihez tehetséged, de félsz azt használni, vagy egyszerűen csak ellustulsz és nem használod fel mások boldogulására, el fogod veszíteni. Mint a Lukács 19-ben a tíz talentum, ha nem használod, amit Isten neked adott, vissza fogja venni és olyannak adja, aki majd használja.

De ha bölcsen használod a tehetségedet, Isten még többet ad belőle. Ha bölcsen használod az idődet, Isten még több időt fog neked adni. Ha bölcsen használod az energiádat, Isten még több energiát fog adni. Ha bölcsen használod a hatalmadat, Isten még többet fog adni belőle. Isten megáldja a hűségedet.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen a személyiséged? Szánj rá egy kis időt és írd le, Isten milyen módon adott neked különleges ajándékokat, szívet, képességeket, személyiséget és tapasztalatot.
  • Milyen módon hív meg Isten arra, hogy ezt a személyiséget mások szolgálatára használd fel? Hogyan lehetsz engedelmes?
  • Hogy látod, Isten hogyan használja az idődet, energiádat, vagy hatalmadat, hogy áldását adja rád?

 

* (Daily Hope by Rick Warren 2017. június 29.)

Szólj hozzá!

A becsületességed jelzi a hűségedet

2017. július 05. 03:00 - magyarosijulia

„Aki a kis ügyekben hűséges, hűséges lesz a nagy dolgokban is; aki nem becsületes a kis ügyekben, nem lesz becsületes a nagyokban sem." (Lk 16:10 TEV fordítás)

Manapság egy nagyon gyakori mondás a következő: amit a magánéletedben teszel, ahhoz senkinek semmi köze! Tulajdonképpen, pont de! Amit a magánéletedben teszel – zárt ajtók mögött, vagy más emberek látószögén kívül –, az építi és fedi fel az igazi jellemedet. Isten pedig ugyanolyan tisztán látja, mint azokat a dolgokat, melyeket nyilvánosan teszel.

Valójában, azok az apróságok, melyek láthatatlanok, Isten nyilvánosan adott áldásainak a magjai. Nem oszthatod részekre az életedet, mondván: Becsületes vagyok a nyilvános életemben, csak épp a magánéletemben nem. Fogadni merek, hogy most rögtön tudnál listát írni olyan közszereplőkről, akik így próbáltak élni, mégis az eredmény az lett, hogy a személyes meggondolatlanságukból a heti botrány lett vagy a személyes hanyatlásuk. Bármit is mondanak, minden vezető, aki nem becsületes a kis dolgokban, nem lesz hűséges a nagyokban sem!

Jézus azt mondja: „Ha nem voltál hűséges azzal, ami másé, ki fogja neked adni azt, ami a tiéd?" (Lk 16:12 TEV fordítás).

Évszázadokig, mindenki, aki megtanult egy képességet, elsajátított egy iparágat vagy hivatást, inaskodással tanulta meg. Ha szerelő alartál lenni, egy másik szerelőnél inaskodtál és az ő vállalkozásában dolgoztál, mielőtt elkezdhetted a sajátodat.

Ez az inaskodás elve az életed minden területén alkalmazható. Alkalmazható arra, hogy miként használod más emberek pénzét, tulajdonát és még mások szolgálatát is, mielőtt Isten saját szolgálatot ad neked.

Mielőtt Istentől saját szolgálatot kaptam, ifjúsági lelkészként szolgáltam másvalaki gyülekezetében. Isten figyelte, hogy hogyan viszonyultam a dolgokhoz; próbára tette a becsületességemet. Be kellett bizonyítanom a hűségemet abban a szolgálatban mielőtt Isten megengedte volna, hogy a Saddleback Church szolgálatába fogjak.

Ha valaki kölcsön adja az autóját, mennyire vigyázol rá? Ha egy család megengedi, hogy a házukban vakációzz, ugyanúgy gondját viseled, mint a saját házadnak? Isten figyeli és próbára teszi a becsületességedet, és megfelelőképpen fog megjutalmazni is!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi változna meg az életedben, ha arra gondolnál, hogy Isten melletted áll, és figyeli, hogy hogyan viselkedsz a magánéletedben?
  • Melyek azok a kis dolgok, melyeket Isten rád bízott? Hogyan mutattál hűséget azoknak a használatában?
  • Hogyan tudhatod, hogy miként kellene viselkedned bármilyen adott helyzetben?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.06.28.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása