Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ne engedd, hogy a siker tönkretegyen!

2017. október 29. 03:00 - Szíj Melinda

„Tűzpróbában méretik meg az ezüst és arany tisztasága, ám az embert a dicsérő szó teszi próbára” (Példabeszédek 27:21, NLT fordítás).

burnt_rock_star.jpg

Isten a sikerrel tesz minket próbára.

Furcsán hangzik? Talán könnyebben hihető, hogy Isten megpróbáltatással illetve szenvedéssel mér meg.

De gondolkozzunk csak el rajta!

Láthattad már, hogy a siker hogyan tesz tönkre embereket. Az ifjú rock sztár elér mindent, amit csak akart, aztán összeroppan és kiég. Az atléta aláír egy ígéretes szerződést, majd elpuskázza a jövőjét. Egy üzlet minden várakozást felülmúlva bejön, aztán a tulajdonost meggondolatlan bővítési tervekbe hajszolja.

Olvastuk ezeket a történeteket.

Több mint 40 évnyi lelkipásztori ténykedésem alapján kijelenthetem, hogy több embert tett tönkre a siker, mint a szenvedés. A szenvedés hajlamos az embereket Isten felé terelni. Ám amikor az emberek sikeresek, akkor gyakran megfeledkeznek Istenről.

Minden, fájdalmát kezelni képes emberre csak elenyészően kevés olyan jut, aki képes a hírnevet kezelni. Fejükbe száll a dicsőség, és szétrombolja őket.

A Biblia így emlékeztet minket a Példabeszédek 27:21-es igeversében: „Tűzpróbában méretik meg az ezüst és arany tisztasága, ám az embert a dicsérő szó teszi próbára” (NLT fordítás).

Valójában minden bók egy próbatétel. Az elismerések és kritikák kicsit olyanok, mint a rágógumi. Rágódhatsz rajtuk egy darabig, de nem nyeled le őket. Így csakugyan mindkettő összezavarhat.

Oly könnyű megfeledkezned Istenről, ha siker övezi az utad. Ám ha szem előtt tartod, hogy a sikered Istentől fakad, akkor minden alkalommal ki fogod állni a siker próbáját.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan tapasztaltad meg más embereknél a siker próbatételét?
  • A te személyes esetedben hogyan ment végbe a siker próbája?
  • Mennyiben tér el hozzáállásod a kritikához, mint az elismeréshez?

*Daily Hope by Rick Warren (2017.10.22)

 

Szólj hozzá!

Isten új életet hoz ki a tűzből

2017. október 28. 03:00 - magyarosijulia

Áldott legyen a Sadrak, Mésak és Abédnegó Istene, mert elküldötte angyalát, és kiszabadította szolgáit, akik benne bíztak. Még a király parancsát is megszegték, és kockára tették az életüket, de a maguk Istenén kívül nem tiszteltek egy istent sem, és nem hódoltak előttük." (Dániel 3:28)

Amikor bízol Istenben a szenvedés ellenére is, Isten felé fogod vezetni a hitetleneket.

Az, ahogyan a szenvedéshez viszonyulsz és ahogy elviseled azt, csodálatos tanúság a világ felé.

Valóban, te és én nem vagyunk tanúk amikor minden jó az életben. Bárki tudja szolgálni Istent az ilyen időkben.

A nehézségek időszaka viszont már egy másik történet.

Emlékszel Dániel barátainak a történetére, amikor a tűzbe vetették őket? Még akkor is bíztak Istenben, aki csodálatos módon szabadította meg őket.

Azok a férfiak lenyűgözték a királyt a hitükkel. A király pedig a leghatalmasabb uralkodója volt annak a korszaknak.

A király így szólt: „Áldott legyen a Sadrak, Mésak és Abédnegó Istene, mert elküldötte angyalát, és kiszabadította szolgáit, akik benne bíztak. Még a király parancsát is megszegték, és kockára tették az életüket, de a maguk Istenén kívül nem tiszteltek egy istent sem, és nem hódoltak előttük." (Dániel 3:28).

Nebukadneccar király felismerte, hogy ezek a fiatalok hajlandóak voltak ellenállni a parancsának és megkockáztatni a halált, mert hittek és bíztak Istenben.

Te miért vagy hajlandó feláldozni az életedet?

Ha nem tudod, hogy miért vagy hajlandó meghalni, soha nem fogsz igazán élni, csak létezni!

Tudtad, hogy egyes fák csak egy erdőtűz után hajtanak ki? Az Észak-Amerikai fenyő (Pinus banksiana) is egy ilyen fa. A magvai annyira szorosan helyezkednek a tobozban, hogy kizárólag magas hőfokon tudnak kibújni. A forróság elolvasztja a gyantát, mire a magok kipotyognak, majd kicsíráznak.

A forróság nélkül sosem történne ez meg.

Ugyanez igaz ránk vonatkoztatva is.

Néha Isten azért tud új életet hozni mások számára, mert mi bíztunk benne a tűzben!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan kerültél közelebb Istenhez azáltal, hogy láttad mások viselkedését a nehézségekben?
  • Melyek azok a dolgok, amelyekért feláldoznád az életedet?
  • Miért vagyunk sokszor jobb tanúk a nehéz időszakokban, mint a jó időkben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.10.21.)

Szólj hozzá!

Isten felhasználhatja a próbákat, hogy szabaddá tegyen

2017. október 27. 03:00 - FodorImi

„Megengedted, hogy a foglyul ejtőink lába a nyakunkon legyen, aztán tűzön és vízen mentünk át, de végül kivezettél a szabadságra.” (Zsoltárok 66:12, NAB fordítás)

forest-1031022_1280.jpg

Az életben kétség nélkül szembesülni fogsz megpróbáltatásokkal.

Isten azonban arra fogja használni ezeket, hogy szabaddá tegyen.

Tény, hogy néha amitől mások azt várják, hogy szolgaságba döntsön, azt Isten arra használja, hogy felszabadítson. Arra használja, hogy szabaddá tegyen mások elvárásaitól és véleményétől.

A Biblia ezt így mondja: „Megengedted, hogy a foglyul ejtőink lába a nyakunkon legyen, aztán tűzön és vízen mentünk át, de végül kivezettél a szabadságra.” (Zsoltárok 66:12, NAB fordítás)

Isten azt akarja, hogy szabad legyél. A Biblia azt mondja, hogy az igazság szabaddá tesz. Az igazságnak azonban gyakran igen magas az ára.

Négy évvel ezelőtt a legfiatalabb fiam meghalt. Lehet, hogy hallottad a történetet. Egész életében mentális zavarokkal küzdött. Az értelme zavaros volt, de a szíve gyengéd, érzékeny.

Az a nap volt életem legszörnyűbb napja, mikor eldobta az életét. Sohasem fogom elfelejteni.

Aztán a dolgok még rosszabbra fordultak. A Sátán megpróbált előnyt kovácsolni belőle a maga javára. Teljes erővel jöttek a kritikusok, és borzasztó dolgokat mondtak a családunkról. Láthattad őket a TV-ben, újságokban, blogokban. Ünnepelték a fiam halálát, és nevettek rajta. Brutálisan, nyilvánosan és folyamatosan. Maga a pokol volt, amin keresztül mentem.

Isten azonban velem volt ennek az útnak minden lépésénél. Ebben az időszakban valaki megkérdezte tőlem, hogy vagyok, és azt válaszoltam, „Őszintén mondom, félelem nélkül érzem magam.”

Nem féltem. Egy gondolatot forgattam magamban: „Sátán, ez minden, amit rám tudsz dobálni? Ezek a kritikusok a legjobbjaid? Ez a legtöbb, amid van?”

Többé semmitől sem félek. Egyetlen valakinek a figyelméért élek. Néha Isten a kemény időket használja, hogy leszoktasson, ne függj mások jóváhagyásától. Nincs arra szükséged ahhoz, hogy boldog légy.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Hogyan használta Isten a fájdalmat, hogy megszabadítson valamitől?
  • Milyen hatással van rád mások jóváhagyásának az igénye?
  • Miért olyan felszabadító az igazság?

 

*(Daily Hope by Rick Warren – 2017.10.20.)

Szólj hozzá!

Minél hasonlatosabbá válni Jézushoz

2017. október 26. 03:00 - FAmelita

„Megtisztítottalak, de nem úgy, ahogy az ezüstöt szokták. Inkább, megtisztítottalak a szenvedés kohójában” (Ézsaiás 48:10 NLT fordítás)

Senki nem szereti azokat az időszakokat, amikor nagy a feszültség, a határidők feltornyosulnak, és az elvárások teljesíthetetlenné válnak.

Ám Isten időnként éppen az ilyen zaklatott életszakaszt használja arra, hogy megszabadítson téged azon dolgoktól, amelyek gátolnak a fejlődésben.

Egyszerűen csak bíznod kell Istenben a nehézségek közepette is.

Mit gondolsz, mi az, ami megbéklyóz téged? Mi az, ami abban korlátoz, hogy azzá válj, amivé Isten teremtett?

A Mindenható képes az életedben jelenlévő próbatételek által semmissé tenni az akadályokat. 

Isten ezt mondja az Ézsaiás 48:10-ben, „Megtisztítottalak, de nem úgy, ahogy az ezüstöt szokták. Inkább, megtisztítottalak a szenvedés kohójában” (NLT)

Igen kevés annak az esélye, hogy egy szó-szoros értelemben vett tüzes kemencébe kerülj, ám életed során számtalanszor izzol majd a szenvedés kohójában. Azonban Isten e tűzben a jellemed pallérozza.

Így van ez az arany és az ezüst esetében is, amikor felhevítjük azokat, hogy megtisztuljanak a szennyeződéstől. Végeredményül teljes értékű nemesfémet nyerünk.

Ha megkérdezel egy ezüstművest, hogyan ismeri fel a tiszta ezüstöt, az lesz a válasza, hogy az akkor kész, amikor látni a tükörképünket az üstben.

Isten onnan tudja, hogy megtisztultál, hogy látja a tükörképét benned. Ekkor válsz ugyanis leginkább hasonlatossá Jézushoz.

Kizárólag a tűz képes erre.

Segítő kérdések elmélkedéshez beszélgetéshez

  • Hogyan formál téged Isten Jézushoz hasonlóvá a nehéz időszakokban?
  • Néha könnyebb elfordulni Krisztustól  szenvedéseink közepette, ahelyett, hogy engednénk neki, hogy a képmására formáljon bennunket. Mit gondolsz, miért?
  • Mit jelent számodra „Jézushoz hasonlítani” miután Isten megtisztított?

 

*  (Daily Hope by Rick Warren – 2017.10.19.)

Szólj hozzá!

Isten veled van a lángok között is

2017. október 25. 03:00 - csabanagy89

„Mikor vizen mégy át, én veled vagyok, és ha folyókon, azok el nem borítnak, ha tűzben jársz, nem égsz meg, és a láng meg nem perzsel téged.” (Ézsaiás 43:2 - Károli)

fire.jpg

 

Tombol a hőség.

Senki nem szereti ezt az érzést.  Ez történik, ha nő a nyomás, ha vészesen közelednek a határidők, és amikor  megállás nélkül nőnek a felénk iráyuló elvárások.

Dániel és három barátja is érezte, hogy forróság veszi körül őket – szó szerint és átvitt értelemben is - ahogyan azt olvashatjuk Dániel próféta harmadik könyvében.

Amikor Dániel barátai nem imádták leborulva Nabukadnezzar király szobrát, a király féktelen haragjában izzó kemencébe dobatta őket, amelyet hétszer erősebben hevítettek fel a megszokottnál.

Szó szerint befűtöttek nekik.

Isten azonban velük volt a tűzben is.

Nebukadneccar király döbbenten ugrott fel, és kérdezte udvari embereitől: "Nem három férfit dobtunk megkötözve a tűzbe? Azok így válaszoltak: Valóban úgy van, ó Felség! Ő azonban így szólt: Én mégis négy férfit látok szabadon járni a tűzben, ráadásul egyetlen sérülés sincs rajtuk. A negyedik úgy néz ki, mint valamiféle isten."(Dániel 3:24-25 – Új fordítás)

Természetesen te is és én is jól tudjuk, hogy nem  "valamiféle isten" volt velük a lángok között. Jézus volt az– Isten egyszülött fia. Ő volt jelen velük a tűzben.

És Veled is Ő sétál keresztül a lángokon.

Jézus azt mondja nekünk: „és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig” (Máté 28:20 – Új fordítás)

A Biblia szerint soha nem leszel egyedül. Isten mindig veled lesz.

Ézsaiás próféta könyvében ezt olvassuk: „Mikor vizen mégy át, én veled vagyok, és ha folyókon, azok el nem borítnak, ha tűzben jársz, nem égsz meg, és a láng meg nem perzsel téged.” (Ézsaiás 43:2).

Figyeljük meg, hogy a Bibliában nem azt olvassuk ’ha átmész a vizeken’, hanem azt, hogy „mikor vizen mégy át”.

Biztosan lesznek nehézségeid az életben. Ám Jézus mindig veled lesz, bármi történjék is.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen módon érzékelted, hogy Isten veled van a nehéz időkben?

  • Miért nehéz észrevennünk Isten munkálkodását, ha a dolgok bonyolulttá válnak körülöttünk?
  • Kinek tudod ezt a reményteljes üzenetet átadni, aki éppen nehéz napjait éli?

*  (Daily Hope by Rick Warren, 2017.10.18.)

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása