Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Túl keveset imádkozunk, és túl korán akarjuk megkapni

2017. december 03. 03:00 - Anika Enikő

„Isten mérhetetlenül többet tud tenni, mint amire kérjük, vagy amit el tudunk képzelni. “ (Efézus 3:20)

Ha azt szeretnénk, hogy Isten megválaszolja imáinkat, akkor nem csak arra kell hajlandónak lennünk, hogy hagyjuk, hogy akkor válaszolja meg amikor az a számunkra a legjobb, hanem az ima mikéntjét és hogyanját is át kell engedjük neki. Isten útjai mindig jobbak, nagyobbak és magasabbak a mieinknél.

Mi történt volna, ha Zakariás és Erzsébet történetében Isten megválaszolja imakérésüket és gyermekük születik azonnal? Egy édes kisbabát kaptak volna, akit szeretgettek és dédelgettek volna; ám Isten néhány évig nem teljesítette kérésüket; amikor viszont megválaszolta imájukat, Keresztelő Jánost adta nekik, Jézus Krisztus unokatestvérét, az egyedüli prófétát, aki látta beteljesedni a Jézusról szóló próféciáikat, és aki a Messiás hírnöke lett.

A problémánk kétrétű. Túl keveset kérünk és túl korán akarjuk. Az Efézus 3:20 ezt mondja: „Isten mérhetetlenül többet tud tenni, mint amire kérjük, vagy amit el tudunk képzelni." Gondolj a legnagyobb dologra, amire csak gondolni bírsz; és Isten ennél nagyobbat tehet.

Néha elhiszem ezt a verset és megpróbálom megvallani. Elképzelem a legnagyobb dolgot, amiért imádkozhatok, és azt gondolom, hogy na, ez most meg fogja hatni Istent. Imádkozom érte, és várom a csodát Istentől. Mindez helyett a következőt kapom: „Gyermekem, nem vagy képes ennél többre? Hol a kreativitásod? Hol van a képzelőerőd? Meg tudom tenni gond nélkül! Miért nem próbálsz meg kérni tőlem valami olyasmit, ami a képzeletedet is felülmúlja?”

Ha Isten bármikor is úgy válaszolta volna meg az imáimat, ahogyan kértem, hogy tegye, akkor megrövidültem volna. A válaszai sokkal nagyobbak voltak a kéréseimnél. Hálás vagyok, hogy Isten nem válaszolta meg az összes imámat, mert jó pár közülük csapásként nehezedett volna rám!

Amikor Kay és én házasságot kötöttünk, kaptunk egy esküvői képeslapot, melyen ez állt:  „Isten mindig a tőle telhető legjobbat adja azoknak, akik a választást rábízzák.” Tanuljuk megy hagyni, hogy Isten a maga módján és idejében válaszoljon imakéréseinkre!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj valami olyanra, amiért nemrég imádkoztál. Hogy imádkoznál másképp, ha számolsz azzal, hogy Isten útjai mindig jobbak, nagyobbak és magasabbak?
  • Mesélj el egy olyan időszakot, amikor Isten úgy válaszolta meg az imád vagy imáidat, hogy az túlmutatott mindenen, amit kértél, illetve elképzeltél.
  • Hogyan teheted nyilvánvalóvá azt, hogy az Istentől kapott legjobbat akarod, és nem a saját akaratodat?

*(Daily hope by  Rick Warren, 2017.11.26)

Szólj hozzá!

Hogyan imádkozz amikor a válasz késik?

2017. december 02. 03:00 - csmsdvd

 „Higgyétek, hogy mindazt, amit imádságotokban kértek, megkapjátok, és megadatik nektek” (Mk 11:24)

back-1822702_1280.jpg

Isten mindig pontosan időzít. Hajlamosak vagyunk sokszor azt gondolni, hogy késik, vagy elmarad a válasz, de Ő sosem késik el! Amikor Isten későn válaszol a kérésedre, az még nem jelent elutasítást. „Most még nem” nem egyenlő a „Nem”-mel!

Mit kell tenned akkor, amikor az imádságodra késik a válasz?

Folytasd az imádkozást mindaddig, ameddig az alábbi háromból valamelyik megtörténik.

  1. Megkapod a választ. Amikor megkapod, amit kértél, akkor természetesen nem kell tovább kérned imában.
  2. Megbizonyosodsz arról, hogy meg fogod kapni, amiért imádkozol. Néha Isten így is tesz. Azt mondja: „Megadom majd neked ezt” és biztos lehetsz benne, hogy megkapod. Ilyenkor már nem kell kérned Istentől, hanem hálát adsz neki, hogy megadta és elkezdesz cselekedni. A Márk 11:24 szerint „Higgyétek, hogy mindazt, amit imádságotokban kértek, megkapjátok, és megadatik nektek."

Amikor gimnazista voltam, egy napon levelet kaptam, hogy 4 éves ösztöndíjat kaptam az egyik egyetemen. Nem vártam míg megérkezik a pénz, hanem elkezdtem készülődni. Felkészültem rá. Új ruhát vásároltam és helyrepofoztam a kocsit. Miután mindezekkel készen voltam, elköszöntem a barátaimtól és elindultam. Biztos voltam a dolgomban. Tudtam, hogy a pénz megérkezik, így nem vártam addig, amíg a kezemben látom. Istenhez is hasonlóan viszonyulhatok: bizalommal lehetek, hogy ha megígért valamit, azt meg is kapom.

  1. Addig imádkozol, ameddig Isten világossá nem teszi számodra, hogy a kérésed nem egyezik az Ő akaratával. Amikor ezt felismered, kellemetlen lesz tovább is ezért imádkozni, így nem kéred többé imádban.

Ahhoz, hogy választ kapjál Istentől, el kell fogadd, hogy a maga idejében fogja elküldeni a válaszát. Ő megbízható és megtartja a szavát, hallja imádságodat és bizonyosan válaszolni fog!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Gondolj egy olyan időre, amikor Isten így válaszolt: „Nincs még itt az idő”. Hogy reagáltál?
  • Amikor Isten megbizonyosított imád beteljesüléséről, hogy kell cselekedned?
  • Megengeded Istennek, hogy időben válaszoljon neked, hagysz rá időt? Hogyan történik ez a te életedben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.11.25.)

Szólj hozzá!

Miért késlekedik Isten olykor az imádságunkra adott válaszaival?

2017. december 01. 03:00 - Szíj Melinda

„Ne félj, Zakariás, meghallgatásra talált a te könyörgésed” (Lukács 1:13, NIV fordítás).

erzsebet.jpg

Egyszer hallottam egy történetet egy fiatal lányról, aki levelet írt egy misszionáriusnak, hogy így próbálja bátorítani őt, és biztosítsa támogatásáról. Nyilvánvalóan előzőleg kioktatták, hogy ne is kérjen választ a levelére, hiszen a misszionáriusok igen elfoglaltak. Így tehát amikor a levél célba ért, a misszionárius nagy lelkesedéssel olvasta: „Tisztelt Misszionárius Úr! Imádkozunk Önért. De ne fáradjon, nem várunk választ.”

Azt hiszem, ez a kislány akaratán kívül összegezte a legtöbb keresztyén ember imaéletét. Sokat imádkozunk, de nem is várunk választ! Azonban változtatnunk kell hozzáállásunkon, ha választ akarunk kapni Istentől!

Először is hajlandóaknak kell lennünk Istenre hagyni, hogy „a maga idejében” válaszoljon, azaz a saját menetrendje, a saját időzítése szerint – ahányszor csak Isten úgy gondolja, hogy így lesz a legjobb.

Néha nehéz elhinnem, hogy Isten válaszolni fog az imáimra. Ám ha Isten egyszer elküldene egy angyalt hozzám, aki a szemembe mondaná, hogy „Rick, azért jöttem, hogy elmondjam, Isten megválaszolta az imádságod”, akkor azt hiszem, meg lennék győzve.

A Biblia elmeséli Zakariás történetét, aki igen idős volt, és feleségének, Erzsébetnek nem lehettek gyermekei. Gábriel angyal megjelent előtte, és így szólt hozzá: „Ne félj, Zakariás, meghallgatásra talált a te könyörgésed” (Lukács 1:13, NIV fordítás). Gábriel azzal folytatta, hogy Erzsébet fiút fog szülni, aki végeredményben „előkészíti majd az utat, hogy felkészült népet állítson az Úr elé”. Zakariás erre így felel a 18-as igeversben: „Hogyan lehetek bizonyos ebben?” Ő alapból szkeptikus. Miért nem hitte el?

Mert évekkel azelőtt felhagyott az erre irányuló könyörgéssel. Ha felületesen olvasod ezt az igeverset, úgy tűnhet: „Elment a templomba. Imádkozott. Erre jött az angyal és így szólt: ’Könyörgésed válaszra talált.’” A valóság ezzel szemben az, hogy már évekkel korábban abbahagyta a gyermekért való fohászkodást. Pedig Isten már akkor meghallgatta Zakariás esengéseit. Valójában a Szentírás e szakaszának angol NIV (New International Version - a szerk.) fordításában használt igeidő („your prayer has been heard” - a szerk.) is arra utal, hogy „a meghallgatásra találás” már megtörtént.  

Isten azonnal megválaszolja imádságainkat, ám időnként késlekedik az ajándék átadásával. Hogy miért? Mert először változtatni akar rajtunk. Isten számára lényegesebb, hogy éretté formáljon, mint hogy megkönnyítse az életed. Miután megtanultad a helyes hozzáállást, Isten szabad utat enged magának, hogy a probléma megoldásán munkálkodjon.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Vázold fel, milyen az imádsághoz való viszonyulásod – és hogyan változott hozzáállásod az elmúlt évben.
  • A Biblia mely ígéreteire támaszthatsz igényt imádságaidban?
  • Hogyan formált át Isten, amikor várnod kellett az imádságodra adott válaszára?   

*Daily Hope by Rick Warren (2017.11.24)

Szólj hozzá!

Lépj a hit útjára - Isten ütemezése szerint

2017. november 30. 03:00 - Lilla:)

"Isten nem a félelemnek és gyávaságnak lelkét adta nekünk, hanem a szeretet és önfegyelem erejét" (2. Timóteus 1:7, NLT fordítás)

Amikor Istentől kapunk egy ötletet - egy igét - azt három részben adja.

Először, elmondja, hogy mit fog tenni, aztán azt, hogyan fogja megtenni és végül közli, hogy mikor.

A legnagyobb hiba, amit az emberek elkövetnek, hogy meghallgatják az első részt és a többiről megfeledkeznek. Elfogadjuk Isten ötletét, aztán útra kelünk és megpróbáljuk elvégezni, mintha őt nem is érdekelné, hogyan kerül végrehajtásra. Megpróbálunk a saját fejünk után menni és végül minden dugába dől. Nem ismerjük az ütemezést, épp ezért rohanunk.

Három évvel a Saddleback Gyülekezet indulása előtt egy másik gyülekezet plántálásával próbálkoztam. Riverside-ban voltam - Kaliforniában - és Isten szólt a szívemhez, hogy indítanom kellene egy gyülekezetet. Ezért kibéreltem a Canyon Hill-i Középiskolát és készen is álltam. Úgy körülbelül egy hónappal azelőtt, hogy neki álltunk volna, Isten azt mondta: "Jó ötlet, de ez rossz helyszín és az időpont sem jó. Ne tedd, mert ennek nem vagyok részese." Így hát töröltem a terveimet és visszamentem Fort Worth-be, majd a következő három évben a mester diplomám megszerzésén dolgoztam. Azután Isten azt mondta: "Most, ide kell menned" és a Saddleback-völgybe helyezett engem, ahol a Saddleback Gyülekezet plántálásában kezdtünk.

Hogyan ismerheted meg Isten ütemtervét? Isten elkezdi egymás mellé helyezni az összes részletet. Ezt azonban meg kell várnod! Aztán amikor Isten azt mondja: "Indulj!", cselekedned kell. Ezen a ponton a hit útjára kell lépned.

A hit útjára lépni elképzelhető, hogy lehetetlenségnek tűnik amikor nagy problémákkal találod szembe magad. Lehet, hogy meg kell hoznod néhány nehéz döntést. 1975-ben volt néhány komoly egészségügyi problémám, amik miatt elküldtek egy szívspecialistához és egy idegsebészhez is. Féltem, bátortalan voltam és depressziós is. Egyik reggel aztán felhívott egy idegen és azt mondta: "Nem ismerlek téged, de tudom, hogy van néhány egészségügyi problémád. Azért hívtalak fel, mert úgy éreztem Isten azt szeretné, ha megosztanám veled ezt a verset." Ezen az emberen keresztül Isten adott nekem egy igét és emlékeztetett arra, hogyan munkálkodik az életemben.

Ez a vers a 2. Timóteus 1:7 volt és ez az a vers, amire most talán valamelyikőtöknek szüksége van. Isten a következőt ígéri nektek: "Isten nem a félelemnek és gyávaságnak lelkét adta nekünk, hanem a szeretet és önfegyelem erejét" (NLT fordítás).

Isten mindannyiunk életében dolgozni akar - ez az ő mindenkire vonatkozó igéje. Viszont ő személyre szóló igékkel akar dolgozni kifejezetten a te életeden is. Isten ma is tesz még csodákat? Naná hogy tesz. Azonban mindent az ő időzítése és akarata szerint. Hidd el, hogy Isten a te életedben is munkálkodik, csak kérd az ígéreteit és indulj el az ő erejével!

Segítő kérdések beszélgetéshez és elmélkedéshez:

  • Emlékezz vissza egy olyan időpontra, amikor Isten adott számodra egy igét - amiben kért vagy utasított valamire. Hogyan reagáltál erre? Mit csináltál utána?
  • Miért nehéz számodra, hogy megvárd az Isten által elrendelt időt?
  • Milyen nagy problémával nézel ma szembe, ami távol tart attól, hogy hitben el tudj indulni? Imádkozz és kérd Istent, hogy adjon hitet, hogy bízva az ő erejében el tudj indulni a hit útján!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.11.23.)

Szólj hozzá!

Várj és nézd meg hogyan erősíti meg Isten a hitedet

2017. november 29. 03:00 - mintyovanviki

"A Pártfogó, a Szentlélek, akit az én nevemben küld az Atya, ő tanít meg majd mindenre titeket és emlékeztet mindenre, amit én megmondtam nektek.” (János 14:26 GNT fordítás)

Gyermekkoromból emlékszem néhány öreg matematika könyvre, aminek a végén ott voltak a megoldások. Megoldhattam volna az egyenletet, kiszámíthattam volna az ismeretlent majd a könyv végén ellenőrizhettem volna a megoldást. Vagy nem! Amit valójában tettem az volt, hogy megnéztem a megoldást, és az eredményből próbáltam kitalálni, hogyan kell felírni az egyenletet.

Bizonyos értelemben nagyon hasonlít ahhoz, ahogyan az imádság működik. Isten már adott nekünk ígéretet arra, hogy válaszolni fog. Mivel tudod hogyan fog végződni, semmi más dolgod nincs, mint hátralépni és várni, hogy minden részlet kidolgozásra kerüljön. Azt mondod: „ Köszönöm Uram! Nem kaptam meg még a választ, de tudom, hogy úton van, mert Te megígérted. A szívemhez szóltál és tudom, hogy meg fog történni. Mindössze időzítés kérdése.

Miután elkötelezted magad és megtetted a hit lépését, gyakran Isten küld apró megerősítéseket a várakozás ideje alatt.

Bizonyos értelemben nagyon hasonlít ahhoz, ahogyan az imádság működik. Isten már adott nekünk ígéretet arra, hogy válaszolni fog. Mivel tudod hogyan fog végződni, semmi más dolgod nincs, mint hátralépni és várni, hogy minden részlet kidolgozásra kerüljön. Azt mondod: „ Köszönöm Uram! Nem kaptam meg még a választ, de tudom, hogy úton van, mert Te megígérted. A szívemhez szóltál és tudom, hogy meg fog történni. Mindössze időzítés kérdése.

Írtam egy levelet a helyi egyházakat felügyelő és irányító embernek. Ebben a levélben jeleztem felé, hogy érkezni fogok. Ugyanebben az időben ez az ember írt nekem egy levelet, amelyben arra kért, hogy jöjjek. Nem tudtunk egymás leveléről.

Mikor ideértünk, senkit nem ismertünk. Három órával érkezésünk után már találkoztunk azzal az emberrel, aki az első tagja lett gyülekezetünknek.

1980. január 1-jén érkeztünk ide és egy teljesen idegen felhívott engem egy napon. Bemutatkozott és azt mondta: „ Mi még soha nem találkoztunk, de én úgy tudom, hogy egy új gyülekezetet fogsz itt indítani. Úgy érzem Isten azt kéri tőlem, hogy támogassam a szolgálatodat az első két hónapban havi 1000 dollárral."

Nem számítottunk arra, hogy ilyen dolog fog velünk történni. De bíztunk Isten ígéretében, hittel léptünk. Hittünk Isten szerető kegyelmében, hogy adni fog nekünk megerősítéseket az utunkon.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mit gondolsz mit akar Isten tanítani neked míg várakozol arra, hogy válaszoljon az imádságodra?
  • Hogyan erősít meg Téged Isten a várakozás időszakában?
  • Isten milyen ígéretei erősíthetnek meg a várakozás ideje alatt?

(Daily Hope by Rick Warren, 2017.11.22.)

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása