Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan kezeld az érzéseidet

2018. február 17. 03:00 - FodorImi

„Ha az emberi természet irányít, annak az eredménye halál; ha a Szentlélek irányít, annak az eredménye élet és békesség… Akik saját emberi természetüknek engedelmeskednek, azok nem nyerhetik el Isten tetszését.” (Róma 8:6,8 – GNT fordítás)

Elméd békességéhez a kulcs, hogy megtanuld kezelni az érzelmeidet.

Szeretnék megosztani veled négy fontos okot Isten Igéjéből, hogy miért szükséges megtanulnod kezelni az  érzelmeidet.

1. Tanuld meg kezelni az érzelmeidet, mert azok gyakran nem megbízhatók.

Ami zsigerből jön, az gyakran rossz. A megérzéseid gyakran hibásak. Az érzelmeid gyakran zsákutcába visznek. Nem függhetsz attól, amit érzel.

A Példabeszédek 14:12 azt mondja, „Van út, amely egyenesnek látszik, de a vége a halálba vezet.” (NIV fordítás) Nem kell elfogadnod mindent, amit érzel, mert amit érzel, az nem mindig helyes, megbízható, és nem mindig vezet a jó irányba.

2. Tanuld meg kezelni az érzelmeidet, hogy mások ne manipulálhassanak.

Ha nem uralkodsz az érzelmeiden, akkor azok fognak uralni téged, és a hangulatod fog befolyásolni. Ha mindig az érzelmeid vezetnek, akkor ezt más emberek a maguk javára kihasználják. És a legrosszabb az, hogy a negatív érzelmek a Sátán kedvenc eszközei. A félelmet, a neheztelést és az aggódást használja majd, hogy pusztítson és romboljon az életedben.

A Biblia ezt mondja az 1 Péter 5:8-ban: „Vigyázzatok és legyetek józan gondolkodásúak.  Ellenségetek, a gonosz mint ordító oroszlán préda után jár , és keresi, hogy kit nyeljen el.” (NIV fordítás)

3. Tanuld meg kezelni az érzelmeidet, mert így elnyered Isten tetszését.

Isten nem tudja irányítani az életed, ha az érzelmeid irányítják azt. Ha az alapján hozol döntéseket, hogy hogyan érzel, akkor az érzéseidet teszed az isteneddé, és Isten nem lehet Isten az életedben,

A Róma 8:6,8 ezt mondja: „Ha az emberi természet irányít, annak az eredménye halál; ha a Szentlélek irányít, annak az eredménye élet és békesség… Akik saját emberi természetüknek engedelmeskednek, azok nem nyerhetik el Isten tetszését.” (GNT fordítás)

4. Tanuld meg kezelni az érzelmeidet, hogy jól boldogulj az életben.

Egyik tanulmány a másik után mutatja ki, hogy a sikerhez messze fontosabb az érzelmi intelligencia (az EQ), mint az értelmi intelligencia (az IQ). Hány olyan embert ismerünk, akik elveszítették jó hírnevüket, mert dühös indulatból mondtak valamit, vagy lemaradtak egy jó állásról, mert nem volt elég önuralmuk.

A Példabeszédek 5:23-ban ezt mondja a Biblia: „Az emberek elvesznek és maghalnak bolondságuk és önuralmuk hiánya miatt.” (CEV fordítás)

Amikor a szívedet Jézusnak adod, akkor ez az elkötelezettség magában foglalja az érzelmeidet is. Amikor tehát azt mondod, hogy „Átadtam a szívemet Jézusnak,” akkor átadtad az érzelmeidet is neki, hogy ő irányítsa azokat. Jézus ÚR akar lenni az érzéseid felett is, nem csak a gondolataid és a cselekedeteid felett. Ő Ura akar lenni az érzelmeidnek.

„Mostantól fogva a földi életetek hátralevő részét nem emberi kívánságok, hanem Isten akarata által irányítva kell, hogy éljétek.” (1 Péter 4:2 – GNT fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Érzéseid alapján szoktál dönteni? Honnan tudod, hogy egy érzés jó vagy rossz?
  • Miért fontos, hogy megtanulj figyelni a Szentlélekre? Hogyan teszed ezt?
  • Mely érzelmeidet kellene átadnod Istennek?

 *(Daily Hope by Rick Warren – 2018.02.10.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása