Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az ima meghallgatásra találásának négy titka

2018. április 27. 03:00 - gabormel

„Akkor Nehemiás így szólt: Ó, Uram, Mennynek Istene, nagy és félelmetes Isten, aki megtartja kifogyhatatlan szeretete szövetségét mindazokkal, akik szeretik Őt és engedelmeskednek parancsainak, hallgasd meg imámat!... Megvallom vétkeinket, melyet elkövettünk ellened…. Kérlek, emlékezz szavaidra, amelyet szolgádnak, Mózesnak mondtál: „Ha hűtlenné váltok, a népek közé szórlak szét titeket. Azonban, ha visszatértek hozzám, megtartjátok parancsaimat és azok szerint éltek, még ha a világ végére is száműztek titeket, én onnan is visszahozlak benneteket arra a helyre, amelyet nevem dicsőítésére választottam.”… Kérlek, hadd járjak ma sikerrel, hogy kegyelmet találjak a király előtt!” (Nehemiás 1:5-6, 8-9, 11, NLT fordítás)

religion.jpg

Nehemiás életéből megismerhetjük a megválaszolt imádság négy titkát:

1. Kérésedet Isten jellemére alapozd. Imádkozz úgy, mintha tudnád előre, hogy Isten válaszolni fog neked: „Biztosan tudom, hogy meghallgatod az imádságomat önmagad miatt. Te hűséges, nagyszerű, szerető és csodálatos Isten vagy! Te meg tudod oldani ezt a problémát, Istenem!

2. Valld be a bűneidet, amelyekről tudomásod van. Miután Nehemiás az imáját Istenre alapozta, megvallotta bűneit. Így szólt: „Vétkeztünk.” Nem Nehemiás hibájából került fogságba Izrael. Még meg sem született, amikor ez megtörtént, tehát valószínűleg ő már fogságban látta meg a napvilágot. Mégis úgy beszél a nép bűneiről, mintha saját maga is elkövette volna: „Én is részese voltam a problémának.”

3. Emlékeztesd Istent arra, amit ígért. Nehemiás így imádkozott az Úrhoz: „Emlékeztetni szeretnélek arra, amit szolgádnak, Mózesnek mondtál.” El tudod képzelni, hogy azt mondod Istennek, „emlékeztetni szeretnélek”? Pedig Nehemiás ezt teszi. Emlékezteti Istent Izrael népének tett ígéretére. Valójában így imádkozott: „Istenem, Mózesen keresztül figyelmeztettél minket, hogy ha hűtlenné válunk, elveszítjük Izrael földjét. Azonban azt is megígérted, hogy ha megbánjuk bűneinket, vissza fogod adni nekünk.”

Vajon Istent emlékeztetni kell valamire? Nem. Megfeledkezik az ígéreteiről? Nem. Akkor mégis miért kell őt emlékeztetni? Csakis azért, hogy mi magunk is emlékezzünk arra, amit Isten nekünk ígért!

4. Pontosan fogalmazd meg, hogy mit kérsz. Ha konkrét válaszokat szeretnél kapni az imáidra, pontosan fogalmazott kérésekkel kell fordulnod az Úrhoz. Ha imáid csak általános jellegű kérésekből állnak, miből fogod megtudni, hogy Isten megválaszolta azokat?

Nehemiás nem tétovázott, és merészen a sikerért imádkozott. Imádkoztál már így valaha: „Uram, add, hogy sikeres legyek!”? Ha még nem, akkor miért nem? Milyen más lehetőség jöhet szóba? A kudarc?

Vajon helyes dolog arra kérni Istent, hogy tegyen sikeressé? Ez kizárólag attól függ, hogy mit értesz sikeren. Én úgy gondolom, hogy a siker nem más, mint teljesíteni Istennek az én saját életemre rendelt célját hitben, szeretetben és a Szentlélek ereje által, és várni az eredményt Istentől. Ez egy méltó életcél, amiért bátran imádkozhatsz.

Vedd figyelembe azt, hogy ha nem vagy képes arra kérni Istent, hogy tegyen sikeressé abban, amivel éppen foglalkozol, akkor talán valami más dolog után kellene nézned. Isten nem akarja, hogy kárba vesszen az életed.

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Isten miért akarja, hogy várj tőle választ az imáidra és várakozással telve imádkozz?
  • A bibliai ígéretek közül te melyekre emlékeztetheted Istent?
  • Gondolj néhány azon kérésedre, amelyeket ezen a héten Istenhez intéztél. Hogyan tehetted volna még pontosabbá ezeket a kéréseket?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2018.04.20.)

Szólj hozzá!
Címkék: ima

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása