Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Személyiségünk változásának elvei: új módon gondolkodni

2018. június 10. 03:00 - Erika1832

„Ehelyett legyen egy szellemi megújulás a gondolkodásotokban és a hozzáállásotokban.” Efézus 4:23. (NLT-fordítás)

park009.JPG

A változás új gondolkodást igényel. Ahhoz, hogy meg tudjunk változni, és jó döntéseket tudjuk hozni, ismernünk kell Isten igazságát, és egyúttal a gondolkodásmódunkon is változtatnunk kell. Korábbi áhítatokban már volt róla szó, hogy: A bűnnel folytatott harcunk az elménkben kezdődik és nem a magatartásunkban. Az, ahogyan gondolkozunk, meghatározza az érzéseinket. Az érzelmeink, meghatározzák a cselekedeteinket. Ha változtatni akarunk a viselkedésünkön, ehhez először a gondolkodásmódunkat kell megváltoztatni. Továbbá, ha érzelmi területen szeretnénk változni, ezt a gondolkodásmódunk megváltoztatásával kell kezdenünk.

Gondolat – érzelem – cselekedet. Például, ezt mondanám: "Jobban kellene szeretnem a gyerekeimet ", de nem ez történik. Vagy valaki azt mondhatja: "Jobban kellene szeretnem a házastársamat", de ez sem így történik. Nem tudsz harcolni azzal ahogyan, érzel. Azt kell megváltoztatnod, ahogy a gyermekeidről, a férjedről, vagy a feleségedről gondolkozol, és így az érzéseid is meg fognak változni, ami a viselkedésedet is meg fogja változni feléjük. A Biblia azt mondja: "Legyen egy szellemi megújulás a gondolkodásotokban és a hozzáállásotokban." Efézus 4:23 (NLT-fordítás) Másképp mondva: te nem az vagy, akinek gondolod magad, hanem inkább, akinek gondolod magad az vagy. A bűnnel folytatott harc, a küzdelem az életedben, — amelyet azokkal, a hibáiddal folytatsz, amiket nem szeretsz — ez az elmédben kezdődik. Ha valamit meg akarsz változtatni a viselkedésedben vagy bármit az érzelmeidben, a gondolataiddal és a hozzáállásoddal kezd. Az elméd megújítása összefügg a "bűnbánat" szóval. Tudom, hogy a megtérés sokak számára egy piszkos szó. Azt hiszik, valami rosszat jelent, valami olyasmit, amit nem igazán szeretnél végrehajtani, valami fájdalmasat. Egy olyan fickó jut róla eszükbe, aki az utcasarkon áll egy nagy táblával, amin ez áll „Bánjátok meg bűneiteket! Itt a világ vége!” A bűnbánatnak semmi köze a viselkedéshez. Arról van szó, hogy megváltoztatod az elmédet, és megtanulod, hogy hogyan gondolkozz másképpen. A "megtérés" egyszerűen azt jelenti, hogy egy mentális U-megfordulást csinálsz, (ugyanúgy, mint amikor az autóddal megfordulva irányt változtatsz).

Ezt a megfordulást az elmédben teszed meg, és nem a magatartásodban. A gondolkodásmódod megváltoztatásának hatása lesz az érzelmeidre és a viselkedésedre. Amikor megtérek egy mentális U-megfordulást teszek. Elfordulok a bűntudattól a megbocsájtás felé. Elfordulok a céltalanságtól az élet célja felé. Elfordulok reménytelenségtől és egy új remény felé fordulok. Elfordulok a frusztrációtól a szabadság felé. Elfordulok a sötétségtől a fény felé. Elfordulok a pokoltól és a menny felé. Elfordulok a gyűlölettől a szeretet felé. Megváltoztatom azt is, ahogy Istenről gondolkodom, Ő nem dühös rám; nagyon tökéletlen vagyok, de nagyon szeretett személy. Megváltoztatom azt ahogy rólad gondolkodom, ahogy a gyerekeimről, ahogy a feleségemről. Megváltoztatom azt, ahogy a világról gondolkodom, ahogy a gazdaságról, és a múltamról is másképp fogok gondolkodni, ahogy a jelenemről és a jövőmről is. Szóval elmében megújulni többet jelent, mint ahogy Istenről és Jézusról gondolkozol? azt is jelenti, hogy ahogy a saját hibáidról is gondolkozol. A Biblia azt mondja, "Ugyanaz a gondolkodásmód és (alázatos) szándék legyen bennetek, mely Jézus Krisztusban volt." Filippi 2:5.(AMP-fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

• Mi jut eszedbe, amikor meghallod ezt a szót "bűnbánat"?
• Az életed melyik területén van szükséged arra, hogy a gondolkozás módod megváltoztatására meg tedd az első lépést?
• Megbeszéltük, hogy a bűntudattól elfordulunk a megbocsájtás felé, a céltalanságtól a céltudatosság fel, a reménytelenségtől egy új remény felé. Neked milyen „mentális U-megfordulásra” van szükséged leginkább?

Daily Hope by Rick Warren (2018.06.03.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása