Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Bízz abban, akié vagy

2018. június 13. 03:00 - Anika Enikő

Jézus ismét megszólalt, és ezt mondta nekik: "Én vagyok a világ világossága: aki engem követ, nem jár sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága.“ (János 8:12)

 

 

 

Amikor Jézus azt mondta, hogy: "Én vagyok a világ világossága”, akkor önmagát határozta meg. Azt mondta hogy: “Tudom, hogy ki vagyok.” A Bibliában Jézus legalább tizennyolcszor mondja, hogy: “Én vagyok” és aztán egy leírást ad. Következőképpen írja le magát: mint aki az ajtó, az élet kenyere, az út, az igazság, a feltámadás és az élet. Újra és újra meghatározza, hogy ki is ő. Jézus tudta, hogy ő ki volt (hogy ki ő ma is ) és ennek eredményeként nem volt nyomás alatt. Ez a személyazonosság elve. Amíg bizonytalan vagy a személyazonosságodat illetően, addig annak a nyomása alatt vagy, hogy megfelelj másoknak és hogy beleilleszkedj az ő elgondolásaikba. Manipulálni fognak; megpróbálnak olyanná formálni amilyenné szerintük lenned kellene, ahelyett, hogy inkább az légy akivé Isten teremtett.

Az egyik legnagyobb stresszfaktor abból ered, hogy megpróbálsz az lenni, aki nem vagy. Amikor attól félsz, hogy mások számára kiderül, hogy ki is vagy valójában, és az, hogy nem tudod fenntartani a látszatot, ez stresszhez vezet.

Az egyetlen módja annak, hogy kiegyenlítsd a külső behatásokat az, ha van egy belső elégedettségérzet azzal kapcsolatban aki te vagy, és akivé Isten teremtett. Úgy fedezed fel, hogy ki vagy te, ha megismered azt akié vagy.

A Biblia azt mondja, hogy téged Isten teremtett és hogy mély szeretettel szeret téged; hogy Isten elfogad téged úgy ahogy vagy. Terve van az élteddel és terve van az életedre. Amíg nem rendezed azt az identitás kérdést, addig bizonytalan leszel és a stressz hatása alatt leszel. Amíg nem rendezed azt a dolgot, addig nem tudsz másokat szolgálni.

Jézus folyamatosan olyan dolgokat tett, amik meglepték az embereket. Mások alá helyezte magát és szolgálta őket. Saját bizonytalanságaik miatt a tanítványok egyike sem gondolt soha arra, hogy megmossák egymásnak a lábait a Felső Szobában. Ám Jézus mindig erős helyzetből szolgált; tudta, hogy kihez tartozik és hogy ki ő; így tehát nem számított hogy lealacsonyította magát ahhoz, hogy szolgálja őket.

A szolgálat az önbecsülésből ered. Addig amíg nem győzöd le a bizonytalanságod és nem érzed jól magad a bőrödben, addig nem lesz kedved másoknak segíteni. Légy bizonyos abban, aki vagy és akihez tartozol, hogy hatásosan tudj másokat szolgálni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi a különbség a között, amit a világ illetve mások mondanak rólad és a között, amit Isten mond rólad?
  • Mit jelent erős helyzetből szolgálni?
  • Miért szolgálunk hatékonyabban akkor, amikor bizonyosak vagyunk abban, hogy önazonosságunk Krisztusban van?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.06.08.)

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása