Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Nem bízni Istenben: egyenes út a stresszhez

2018. június 23. 03:00 - FodorImi

„Némelyek harci kocsikban bíznak, mások a lovakban, mi azonban Istenünknek, az ÚRnak nevében bízunk.” (Zsoltárok 20:8, NIV fordítás)

Mindenki bízik valamiben. A kérdés az, hogy miben – vagy kiben – bízol?

A társadalmunk afelé tart, hogy durván elutasítja a bizalmat, vagy legalábbis azt mondjuk, hogy ezt tesszük. Szkeptikusak vagyunk mindennel és mindenkivel szemben. Nem bízunk a kormányban. Az alkalmazottak nem bíznak a munkáltatóikban. A vásárlók nem bíznak az eladókban. Amikor leásol a mai bizalomválság mélyére, akkor azt találod, hogy a társadalmunk többsége igazságválságban van.

A bizalom és az igazság együtt járnak. Abban az emberben bízol, aki az igazat mondja neked, és nem bízol azokban, akikről nem gondolod, hogy meg fogják mondani az igazságot. Ha pedig nem hiszed, hogy létezik abszolút igazság, akkor képtelen vagy bárkiben is megbízni, hogy az igazat mondja.

A bizalom hiánya mérhetetlen stressz forrása az életben. Úgy születtünk, hogy bízzunk. Isten azzal a képességgel és vággyal alkotott minket, hogy magunknál valami nagyobban bízzunk, mert azt akarta, hogy kapcsolatban legyünk vele.

Ha nem bízol Istenben, akkor kitalálsz valami mást, amiben bízol. Ez lehet egy diploma a falon, pénz a bankban, lehet a párod, a karriered, vagy egy hobbi. Az a vágy, hogy valami magadnál nagyobban bízz, nem új a Nap alatt. A Biblia írói pontosan felismerték ezt a saját kultúrájukban is. A Szentírás azt mondja a Zsoltárok 20:8-ban, hogy „Némelyek harci kocsikban bíznak, mások a lovakban, mi azonban Istenünknek, az ÚRnak nevében bízunk.”

A Bibliának van egy szava arra, ha valamiben jobban bízunk, mint Istenben. Úgy nevezi ezt, hogy „bálvány”. Isten Igéje azt mondja, hogy saját érdekünkben tartsuk távol magunkat a bálványoktól: „Saját javatokra … ne vétkezzetek azzal, hogy bármilyen formában bálványokat készítsetek magatoknak.” (5Mózes 4:15b-16a, GNT fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mi kísért azzal, hogy jobban bízz benne, mint Istenben?
  • Az Istenben való bizalom hiánya hogyan vezet stresszhez a te életedben?
  • Nézd az életed stresszes területeit. Mit mutatnak ezek az Istenben való bizalmadról? Hogyan változtathatod meg ezeket?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.06.16.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása