Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A munkád értéke és a te értéked két különböző dolog

2018. július 02. 03:00 - FAmelita

Azt is megtanultam miért dolgoznak olyan keményen a sikerért az emberek, mert irigylik azt, amije a szomszédjaiknak van. (Prédikátorok 4:4 GNT fordítás)

Rengeteg kifogást tudunk mondani miért dolgozunk annyit. Gyakran ráfogjuk arra, hogy csak a családunkról szeretnénk gondoskodni. Máskor ragaszkodunk ahhoz, hogy munkánk olyan fontos, hogy a lassulás gondatlanság lenne a részünkről. 

De általában ez egy érték probléma. Ugyanis elkezdjük a rossz dolgokat felértékelni. Legfőképp az anyagi dolgok megszerzését, de ezt képesek vagyunk minden fölé emelni.

A Biblia azt mondja "Azt is megtanultam miért dolgoznak olyan keményen a sikerért az emberek, mert irigylik azt, amije a szomszédjaiknak van." (Prédikátorok 4:4 GNT fordítás)

Isten azt mondja két lehetőségünk van: Eltölthetjük minden időnket azzal, hogy mindig a toppon legyünk az 'Eladó a családom' című sorozattal, vagy elfelejthetjük őket és így csökkenni fog a bennünk lévő stressz, amit ez  a hajtás okozott. De egyszerre a kettő nem fog menni.

És itt van, hogy fog ez egy érték kérdéssé válni. Még több dolgot akarsz, vagy kevesebb stresszt és több időt a családoddal és a barátaiddal? Ez a te döntésed.

Jézus ezt így fogalmazta meg " Mit ér az embernek ha az egész világot megnyeri, de saját lelkében kárt vall?" (Márk 8:36 NIV fordítás). Ha  a mai nyelven akarom megfogalmazni akkor, 'Mi a jó abban, hogy te leszel a vállalat vezér igazgatója, de elveszíted a gyerekeidet, vagy a házastársadat?'

Egyszerű választ szeretnél? Egyáltalán nem jó.

A te személyes és a munkád értéke két különböző dolog. Talán úgy nőttél fel, hogy mindenki azt mondta értéktelen vagy, és most egy munkahelyen próbálod bizonyítani, hogy ez nem igaz. Az agyadban hátul mindig ez szól 'Befogom bizonyítani, hogy nincs igazuk! Meg fogom mutatni nekik!'. És egyre keményebben és keményebben dolgozol, de nem számít mennyire keményen dolgozol, mert sosem elég. Amikor végre elkezdenél pihenni egy hang el kezd üldözni és azt mondja ' Pedálozz tovább. Valaki kezd utolérni!'. Meg kell szabadulnod attól a hangtól, mert hazugsággal etet téged.

Mint pásztor rengeteg halálos ágy mellett ott voltam már. Sokszor láttam az utolsó leheletüket, amit néha kórházban, néha otthon, vagy akár egy baleset helyszínén vettek. De egyetlen egy ember se mondta azt az utolsó lélegzetükkel közülük, hogy ' Bárcsak több időt töltöttem volna az irodában.'

Egyetlen egy sem.

Nem gondolod, hogy itt az ideje újra értékelni a dolgokat? Ne légy patkány. Ugorj ki a mókus kerékből.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Láttál 'túldolgozást' a családodban?
  • Amikor a túlzott munkával küzdöttél, mi volt az elsődleges oka?
  • Milyen módon szoktad a munkádat egyenlővé tenni a saját értékeddel?


(Daily Hope by Rick Warren, 2018.06.25.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása