Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Minden ember méltó a tiszteletre

2018. július 06. 03:00 - csmsdvd

„Mindenkinek adjátok meg a tiszteletet” (1Pt 2:17)

A tisztelet, egy másik ember iránti tisztelet, az utóbbi néhány évtizedben egy kiveszőben lévő érték. A tiszteletlenség korában élünk, ahol a mindennapokat áthatja a gúnyolódás, a megalázás pedig kedvelt szórakozássá vált.

Márpedig a Biblia határozottan kimondja, a tartós családi kapcsolatok – és társadalmi kapcsolatok – alapja a kölcsönös tisztelet. A Biblia parancsolatai között szerepel, valamint az is, hogy tiszteld szüleidet, a tisztségviselőket, a gyülekezet vezetőit. Az Efézusiakhoz írt levél felszólítja az asszonyokat (feleségeket) hogy tiszteljék férjüket. Péter első levelében pedig felszólítja a férjeket, hogy megértően, tisztelettel legyenek feleségük iránt. A Biblia senkit sem hagy ki, világosan kimondja „mindenkinek adjátok meg a tiszteletet” (1Pt 2:17).

Mindenki, kivétel nélkül és függetlenül attól, hogy miben hisz és hogyan viselkedik, megérdemli a tiszteletet.

Miért?

  1. Isten teremtett mindenkit. A Zsoltárok 8:5 verse szerint: „Kevéssel tetted őt kisebbé Istennél, dicsőséggel és méltósággal koronáztad meg.” Az Isten nem teremt selejtet. Senki sem értéktelen, érdemtelen. Az emberek folyamatosan rossz döntéseket hoznak, de Isten számára akkor is értékesek maradnak. Isten a világ legkevésbé szerethető emberét is szereti.
  2. Jézus mindenkiért meghalt. A Biblia azt mondja: „(Isten) váltatott meg, drága véren,…Krisztusnak a vérén” (1Pt 1:18-19). Lehet, hogy te nem adsz bizonyos emberekért túl sokat, Isten azonban ad. Tulajdonképpen azt mondja minden ember, akivel találkozol, érdemes arra, hogy meghalj érte.
  3. Azt mutatja, ismered Istent. A Biblia szerint Isten szeretet. Ha megismered Istent, életed megtelik szeretettel. Azt is mondja a Biblia: „aki pedig nem szeret, az nem ismerte meg Istent, mert Isten szeretet.“ (1Jn 4:8). A szeretet pedig mindig tiszteli a másik embert.
  4. Amit adsz, azt kapod vissza. Ez az aratás törvénye. Ki mint vet, úgy arat. Ha tiszteletet szeretnél, akkor adjál tiszteletet. A Biblia szerint: „amit vet az ember, azt fogja aratni is” (Gal 6:8)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Minden embernek, akivel találkozol, add meg a tiszteletet. Hogyan fogja ez megváltoztatni viselkedésedet?
  • Kinek tudsz legkevésbé tiszteletet mutatni? Mi az oka?
  • Hogyan, milyen módon tudnád életed újra szeretettel megtölteni?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.06.29.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása