Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Bocsáss meg másoknak, mert neked is szükséged van a megbocsátásra

2018. július 11. 03:00 - Tomes Lívia

megbocsatas.jpg

„Mert ha az embereknek megbocsátjátok vétkeiket, nektek is megbocsát mennyei Atyátok. Ha pedig nem bocsátotok meg az embereknek, Atyátok sem bocsátja meg a ti vétkeiteket." (Máté 6:14-15 NIV fordítás)

A megbocsátás egy kétirányú út.  Ne várd el másoktól, hogy megbocsássanak neked, ha te nem akarsz megbocsátani nekik.

Jézus ezt így mondja: „Mert ha az embereknek megbocsátjátok vétkeiket, nektek is megbocsát mennyei Atyátok. Ha pedig nem bocsátotok meg az embereknek, Atyátok sem bocsátja meg a ti vétkeiteket.” (Máté 6: 14-15).

Ez egy alapvető bibliai igazság. Azt aratod, amit vetsz.

Egyszer egy férfi ment John Wesley-hez és azt mondta, „Én sohasem fogok annak az embernek megbocsátani”. Wesley azt mondta neki: „Akkor én remélem, hogy Ön soha sem vétkezett. Mert amikor Ön nem bocsát meg, felégeti azt a hidat, amin Önnek kell áthaladni.” Amikor te nem bocsátasz meg másoknak, úgy állítod be a helyzetet, hogy majd neked sem fognak megbocsátani. Mert Isten azt mondja, hogy a jövőben neked is szükséged lesz a megbocsátásra.

Amikor azt hallom, hogy valaki nem tud megbocsátani, úgy gondolom, hogy az az ember nem értette meg, hogy mi a megbocsátás. Ha te megérted, mit jelent megbocsátani, biztosan képes leszel meg is tenni. Sok mítosz áll az utunkba, melyek miatt nem vagyunk hajlandóak megbocsátani. Például, itt van három nagy tévhit a megbocsátással kapcsolatban:

A megbocsátás nem egyenlő:

  1. a megbántás komolyságának lekicsinylésével. A megbocsátás egy óriási dolog! Megbocsátani valakinek nem azt jelenti, hogy az okozott sérelem nem fáj.
  2. a bizalom azonnali helyreállításával. A bizalom újraépítéséhez bizonyos időre van szükség. Ha az emberek megsértenek téged újra és újra, a Biblia azt mondja, köteles vagy megbocsátani nekik, de nem vagy köteles azonnal bízni bennük.
  3. a kapcsolat változtatás nélküli folytatásával. A megbocsátás nem ugyanaz, mint a kapcsolat újraegyesítése. A megbocsátás az, amit te reagálsz a megbántásra. Ahhoz viszont, hogy a kapcsolat újra felépüljön, a bántónak három dolgot meg kell tennie: megbánni, ahol lehetséges kárpótolni, és újraépíteni a bizalmat egy bizonyos időn belül.

Itt az ideje megbocsátani azoknak, akik megbántottak téged. Neked is szükséged lesz mások megbocsátására a jövőben. Ne tartsd vissza azt, amire hamarosan neked is szükséged lesz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Rick lelkész azt mondja, három dolog van, ami nem egyenlő a megbocsátással. Melyiket nehéz elhinni?
  • Hogyan válik könnyebbé megbocsátani másoknak, ha megérted, hogy neked is szükséged lesz a megbocsátásra a jövőben?
  • Kinek kell ma megbocsátanod?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.07.04)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása