Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A tisztaság háborúja az elmédben kezdődik

2018. július 14. 03:00 - FAmelita

"Légy óvatos, hogy mit gondolsz, mert a gondolataid irányítják az életed." (Péld.4:23 NCV fordítás)

Minden kísértés  a fejedben kezdődik el. A Példabeszédek 4:23 azt mondja: 'Légy óvatos, hogy mit gondolsz, mert a gondolataid irányítják az életed." (Péld.4:23 NCV fordítás). A szexuális tisztaság a fejedben fog megmaradni, vagy ott fog elveszni.

Bármikor azt láttad, hogy az emberek tönkretették az életüket, akkor arra mérget vehetsz, hogy a problémáik nem a tetteik miatt kezdődtek, a tetteik a gondolataik miatt valósultak meg. A tetteket ostoba gondolatok dédelgetése előzi meg, mielőtt még ostoba döntésekké nőnék ki magukat. A Biblia elég világosan megmondja, és a tudomány is alátámasztja azt, hogy az, ahogyan gondolkodsz, meghatározza azt, ahogyan érzed magad. Az érzéseink motiválják tetteinket. Ahhoz, hogy megváltoztasd az életed, nem csak a rossz szokásaidon kell változtatnod. Helyette dolgozz az okon, amely kiváltja őket. A gondolatokon, amik az érzést okozzák, amik a tettekhez vezetnek. Isten azt mondja, hogy a gondoltaid irányítják az életed.

Ez megmagyarázza, miért jönnek létre titkos szerelmi  viszonyok.

Először elkezded elfogadni, a bűnös gondolataid. "Milyen lenne a szex azzal az emberrel? Olyan rossz ez?" Kétségeid lesznek, majd fantáziálni kezdesz róla. Azt gondolod, hogy ez ártalmatlan. 

De nem az.  A gondolataid érzésekhez vezetnek.  Az érzések pedig elkerülhetetlenül tettekbe torkollnak.

Ezután bevonódsz érzelmileg is. Ez az a pont, amikor elkezdesz flörtölni. Elkezdesz gesztusokat és megjegyzéseket tenni, finoman, vagy kevésbé finoman kifejezve, hogy  'Elérhető vagyok'. A következő lépés a fizikai beavatkozás. Amikor racionalizálod a tetteidet ' Mindenki ezt csinálja, nem nagy dolog. Mindketten felnőttek vagyunk.'

A bűnös tettek már akkor elkezdődnek, amikor elfogadod a bűnös gondolatokat. 

A Biblia kifejti a 2 Timóteus 2:22-ben, hogyan irányítsuk az elménket, mielőtt még ilyen ösvényre térne: "Fordíts hátat az ifjúkor féktelen kívánságainak, és teljes figyelmedet a jó, a békés és szeretetteljes dolgok irányába fordítsd." (Phillips ford.)

A Biblia arra tanít minket, hogy forduljunk el a vággyal teli gondolatoktól, és helyette forduljunk a pozitív dolgok felé. Ez a két lépéses taktika megtöri a kísértést, mielőtt még elkezdődne.  Már jóval azelőtt rosszul gondolkodsz, mielőtt  rosszul cselekednél. De megtörheted a körforgást azzal, hogy hátat fordítasz a bűnös gondolatoknak, és helyettük a jó, becsületes, békés és szeretetteljes dolgokra figyelsz.

Nem ártatlan szemlélője vagy annak, hogy a bűnök elveszik a szexuális tisztaságod. A Te döntésed.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Amikor találkoztál velük, hogyan vezettek a bűnös gondolatok bűnös tettekhez, akár szexuális természetűek voltak, akár nem?
  • Van olyan ember az életedben, akivel beszélhetsz, amikor vággyal telt gondolatokkal küzdesz? Ha igen, valld be azokat a gondolatokat neki, és Istennek is. 
  • Milyen pozitív gondolatokkal tudod helyettesíteni  bűnös gondolataidat?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.06.30.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása