Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Gondolataid alakítják életed

2018. augusztus 29. 03:00 - Mate Cseri

„Óvd gondolataid, mert gondolataid alakítják életed." (Péld 4:23, GNT fordítás)

life_shaped_bythoughts.jpg

Istent sokkal jobban érdekli elméd megváltoztatása, mint körülményeid megváltoztatása.

Te azt szeretnéd, hogy Isten elvegye minden gondod, fájdalmad, keserved, szenvedésed, betegséged és szomorúságod, Isten viszont először rajtad akar dolgozni, mivel nem lesz addig változás az életedben, amíg nem újítod meg elméd, amíg gondolataid nem kezdenek el változni.

Miért van akkora jelentősége annak, hogy megtanuld uralni elmédet? Hadd hozzak három érvet.

Urald az elmédet, mert gondolataid irányítják azt.

A Példabeszédek 4:23 szerint: „Óvd gondolataidat, mert gondolataid alakítják életed." (GNT fordítás). Gondolataidnak döbbenetes életformáló ereje van, úgy jó, mint rossz irányba. Például, lehet, hogy elfogadod azt, amit mondott neked valaki gyerekkorodban: „Értéktelen vagy, nem számítasz." Ha elfogadtad ezt a gondolatot, ami helytelen ugyan, de mégis alakította életed.

Urald elmédet, mert az elme a bűn csatatere.

Minden kísértés az emberi elmében történik meg. Pál mondja a Római levél 7:22-23-ban: „Gyönyörűségemet találom Isten akaratának megcselekvésében, új emberi mivoltom szerint; de van bennem valami mélyen, amely háborúban áll elmémmel és győzedelmeskedik és a még mindig velem lévő bűn szolgájává tesz engem. Elmémben Isten engedelmes szolgája akarok lenni, de ehelyett azt veszem észre, hogy a bűn szolgája vagyok." (TLB fordítás).

A szellemi kifáradás egyik oka az elménkben dúló egész napos harc. Gyöngítő hatása van, mert igen heves, és azért ilyen ádáz a harc, mert az emberi elme a legnagyobb értékünk. A Sátánnak a legnagyobb értéked kell!

Urald elméd, mert ez a béke és boldogság záloga.

Egy fegyelmezetlen elme feszültséghez vezet. A helyesen uralt elme viszont békességhez. Egy fegyelmezetlen elme összeütközéseket szít. A helyesen uralt elme önbizalmat kovácsol. Egy fegyelmezetlen elme stresszt okoz. Amikor meg sem próbáljuk kordában tartani elménket és irányítani gondolatainkat, óriási stressz keletkezik életünkben. Egy helyesen irányított elme erőhöz, biztonsághoz és békéhez vezet. 

„Hagyni a bűnös természetet uralkodni az elmén: halál; engedni viszont a Lelket, hogy uralja az elmét: élet." (Római 8:6, NLT fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mivel töltjük meg elménk, ami kedves Isten előtt? Mivel, ami nem kedves?
  • Hogyan gyakoroljuk elménk irányítását?
  • Milyen szerepe van az Igének elméd irányításában?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.08.22)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása