Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Kötelezd el magad, hogy az értékeid szerint élsz

2018. szeptember 15. 03:00 - FodorImi

„[Mózes] vállalta a gyalázatot Krisztusért, akit nagyobb értéknek tartott Egyiptom minden kincsénél, mert előre tekintett, a megjutalmazására.” (Zsidók 11:26, NIV fordítás)

horizon-silhouette-sky-sun-sunrise-sunset-645931-pxhere_com.jpg

Első elhatározás: Válj azzá, akinek Isten szánt. Második elhatározás: Vállald a rövid távú fájdalmat a hosszú távú nyereségért.

Aztán Mózes megtette a harmadik életformáló elhatározást: Isten értékeit választotta a világiak helyett. Isten pedig ezért használta őt.

A Zsidók 11:26 azt mondja: „Vállalta a gyalázatot Krisztusért, akit nagyobb értéknek tartott Egyiptom minden kincsénél, mert előre tekintett, a megjutalmazására.”

Mózes értékítéletet végzett. Tisztázta, hogy mi a legfontosabb számára.

Hadd kérdezzelek meg: Mi számít leginkább neked az életedben? Mi a legfontosabb három vagy négy érték az életedben? Könnyen meg tudod nevezni őket?

Ha engem kérdezel, egészen egyszerűen meg tudom mondani, hogy számomra melyek ezek: integritás, alázat, nagylelkűség. Több mint 30 évvel ezelőtt elhatároztam, hogy az életemet az integritásra, az alázatra és a nagylelkűségre építem, mert ezek a vezetés három csapdájának az ellentétei.

Meg tudod mondani, hogy éppen most mi a három legfontosabb érték az életedben? Ha nem tudod, akkor egészen bizonyosan nem is élsz azok szerint. Nem élhetsz az értékeid szerint, ha meg sem tudod nevezni őket. Mielőtt továbbmennél a következő napra, ülj le, és kérdezd meg magadtól, hogy „Mi a legfontosabb számomra? Melyek a legfontosabb értékek az életemben?” Aztán írd le, mert amíg nem tisztázod le, nem határozod meg az értékeidet, addig nem tudsz azok szerint élni.

Mózes Isten értékeit választotta a világ értékei helyett. Miért olyan fontos ez? Mert ha nem döntöd el, hogy mi a fontos az életedben, akkor mások fogják eldönteni helyetted. Le fognak nyomni, a saját akaratuk szerint alakítanak, és az ő értékeik szerint fogsz élni, nem a sajátod szerint.

El kell döntened, mi a legfontosabb számodra, aztán aszerint kell élned!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Melyek az életed legfontosabb értékei?
  • Hogyan határoztad meg ezeket?
  • Ez a három legfontosabb érték hogyan formálta az életedet? Légy specifikus, amennyire csak lehet.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.09.08.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása