Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Bölcs emberek kérdeznek, és aztán figyelnek

2018. szeptember 21. 03:00 - csmsdvd

„Mély víz az ember szívének a terve, de az okos ember kimeríti.” (Péld 20:5)

Aki bölcs szeretni lenni jó, ha megtanulja, hogyan tegyen fel bölcs kérdéseket, és hogyan hallgasson, hogy meghallja a válaszokat is.

Példabeszédek könyve 20:5 versében olvassuk: „Mély víz az ember szívének a terve, de az okos ember kimeríti.Más szóval, mindenki tud valakit valamire tanítani. A mély forrás vizéből mélyen lehet meríteni.

Hogyan meríthetsz más ember bölcsességéből? Hát úgy, hogy értelmes kérdéseket teszel fel.

Utazásaim során a világban, kérdéseket tettem fel taxi sofőröknek és miniszterelnököknek, mindegyiktől tanultam valamit. Bárki mondhat bölcsességet, ha megfelelően szólítjuk meg.

Egy tanulság azonban van: mialatt beszélek, nem tudok a másikra figyelni. Azaz amikor a szám mozog, nem fogadok be. Nem tanulsz, miközben beszélsz. Csak akkor tanulsz, amikor hallgatsz. Ezért jó, ha megtanulsz hallgatva figyelni.

Az évek során nagyon sok interjút készítettem, ezért érdekel, hogy mostanra hogyan változtak az interjús műsorok. Ezek javarészt már nem a vendégekről szólnak, hanem az interjúztatókról. Az ilyen műsorok lényege ma már, hogy a műsorvezetőre, a kérdezőre hívják fel a figyelmet.

Bárkitől lehet tanulni, ehhez azonban tudni kell kérdezni és hallgatni. Ezek jellemzik a bölcs embert.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Próbálj egész nap figyelni, és nem beszélni. Milyen változást tapasztalsz?
  • Mit kommunikálsz, amikor valakinek kérdést teszel fel, figyelsz és összpontosítasz rá?
  • Milyen lehet egy bölcs kérdés?

 (Daily Hope by Rick Warren, 2018.09.14.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása