Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Nem kell tökéletesnek lenned ahhoz, hogy Isten használjon

2018. október 06. 03:00 - Anika Enikő

“Ha tisztán tartod magad, tiszteletre méltó célokra használt, különleges edény leszel. Az életed tiszta lesz és készen állsz arra, hogy a Mester  minden jó munkára használjon.” (2Timóteus 2:21, NLT fordítás)

 

Képtalálat a következőre: „You Don’t Have to Be Perfect to Be Used By God”

 

Ha szeretnéd, hogy Isten használjon, akkor tisztítsd meg a szívedet.

Nem kell, hogy tökéletes ember legyél, de a szíved tiszta kell, hogy legyen. A Biblia a 2Timóteus 2:21-ben ezt mondja: “Ha tisztán tartod magad, tiszteletre méltó célokra használt, különleges edény leszel. Az életed tiszta lesz és készen állsz arra, hogy a Mester  minden jó munkára használjon.” (NLT ford.).

Isten mindenféle embereket használ: félénkeket, társaságkedvelőket, különböző fajú, korú, élethelyzetű és hátterű embereket, férfiakat és nőket egyaránt. Isten használni fog egyszerű és díszes, nagy és kicsi edényeket is. Egy fajta edényt azonban nem fog használni: a piszkos edényt. Ezért tisztának kell lenned belül.

Hogyan valósítható ez meg? Hogyan tisztíthatod meg magad? Egyszerűen: megvallással.

Augusztinusz mondta, hogy “A rossz cselekedetek beismerése a jó cselekedetek kezdete.” A Biblia az 1János 1:9-ben ezt mondja: Ha megvalljuk bűneinket Istennek, Ő megtartja ígéretét és megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden rossztól, ami tettünk.” (GNT ford.).

A megvallani, beismerni szó görög megfelelője a homologeo. A homo azt jelenti, hogy “ugyanaz”, a logeo pedig azt, hogy “beszélni”. Tehát a homologeo szó jelentése az, hogy “ugyanazt mondani a bűneimről, amit Isten.” Azt jelenti, hogy egyetértesz Istennel: “Istenem, igazad van. Nem ballépés volt, nem hiba, hanem bűn, és helytelen, hogy ezt tettem.” Nem azt jelenti, hogy megpróbálsz alkudozni Istennel (“Soha többet nem teszem meg!”), és azt sem, hogy megpróbálod megvesztegetni Istent (“Megígérem, hogy minden nap olvasom a Bibliámat, ha megbocsátasz nekem.”).

Egyszerűen csak elismered, amit tettél.

Elképzelhető, hogy ez túl egyszerűnek tűnik neked. Lehet, hogy még fel is teszed a kérdést: “Csak azt kell tennem, hogy megvallom a bűnt és Isten meg fog bocsátani nekem?“  Igen! Ez a kegyelem!

A következőket javaslom neked, ha igazán szeretnéd, hogy Isten használjon: Szánj időt  ezen a héten arra, hogy leülsz egy tollal és papírral a kezedben és ezt mondod: “Istenem, mi az, ami rossz az életemben? Mutasd meg nekem, és én leírom és megvallom neked azokat.” És amikor Isten eszedbe juttat valamit, akkor azt jegyezd le.

Amikor én először csináltam ezt, azt gondoltam, hogy egy egész könyvet fogok írni! És azóta is többször megteszem ezt. Készíts te is egy listát és aztán írd fölé az 1János 1:9-et és mondd a következőket:” Istenem, megvallom neked mindezeket. Ezek rossz dolgok és nem akarom, hogy ezek továbbra is jelen legyenek az életemben.” Utána kérd Istent, hogy tisztítsa meg az életedet. És Isten meg fog bocsátani neked!

Ez a kezdő lépés ahhoz, hogy Isten elkezdjen használni. Meg kell tisztítanod a szíved.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit kellene az időbeosztásodon változtatnod ahhoz, hogy a héten minden nap tudj szánni időt arra, hogy leírd, amit meg akarsz vallani Istennek?
  • Lehet, hogy életed minden egyes napján nem fogod tudni leírni majd, amit meg szeretnél vallani Istennek, de mégis milyen egészséges szokás kialakítását tudnád ezáltal elkezdeni?
  • Mi a különbség a hiba és a bűn között?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018. 09. 29.)

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása