Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Három lépés, hogy bölcs döntéseket hozz...

2018. december 07. 03:00 - Anika Enikő

“Aki önmagában bízik, az ostoba, de aki Isten bölcsességét használja, biztonságban van.” (Példabeszédek 28:26, TLB fordítás)

 

 

 

Hajlamosak vagyunk felületesen döntéseket hozni, ám a Biblia egy egyszerű és működő tervet kínál arra nézve, hogy ne így tegyünk. Legyen szó akár a munkában való előmenetelünkről, akár az anyagiakról, az egészségünkről, a gyerekeinkről vagy a jövőnkről, a következő három elv Isten Igéjéből segít, hogy bölcs döntéseket hozzunk:

1. Imádkozz vezetésért

Mielőtt bárminek nekikezdesz, nézd meg, hogy mi Isten nézőpontja az adott dologgal kapcsolatban. A Példabeszédek 28:26-ban ez áll: “Aki önmagában bízik, az ostoba, de aki Isten bölcsességét használja, biztonságban van.” (TLB ford.). Hoztál már valaha úgy rossz döntést, hogy a döntéshozás pillanatában meg voltál győződve arról, hogy ez a legjobb döntés? Mindannyiunknak vannak megérzéseink, benyomásaink, ám ezek csupán benyomások, és nem Istentől valók. Attól is függhetnek például, hogy mit ettél előző este, vagy lehet csak egy egyszerű ötlet, ami "beugrik". Valami sokkal jobbra van szükséged, ami több, mint csak egy megérzés, egy gondolat vagy egy ötlet. Szükséged van egy abszolút igazságra, amelyre a döntéseidet alapozhatod. Szükséged van Isten útmutatására, amelyet úgy kaphatsz meg, hogy imádkozol és kéred Istent, hogy adjon vezetést.

2. Nézd a tényeket

Az amerikai Munkaügyi Minisztérium szerint az új vállalkozások 90 százaléka az első évben megbukik vagy becsődöl, és azok közül, amelyek valahogy mégis képesek fennmaradni, 90 százalék a következő öt évben dől be. Hogy miért? Azért, mert ezek a vállalkozások üres lelkesedésen alapszanak. Van egy nagyszerű ötletük, ám mielőtt döntéseket hoznak, nem veszik számba a tényeket. Nincs ellentmondás hit és tény között, és bölcs dolog a tényeket megtudni mielőtt meghozol egy döntést. A Biblia ezt mondja a Példabeszédek 13:16-ban: “Minden körültekintő ember tudás birtokában cselekszik.” (ESV fordítás), a Példabeszédek 18:13-ban pedig ez áll: “Milyen kár – és, igen, ostoba dolog! – döntést hozni azelőtt, hogy ismernénk a tényeket."( TLB fordítás).

3. Kérj tanácsot

Beszélj valakivel, aki már hozott hasonló döntést. Beszélj egy barátoddal, aki ismeri a gyengeségeidet. Tanulj meg tanácsot kérni! A Példabeszédek 24:6-ban ez áll: “Minél több tanácsot kapsz, annál valószínűbb, hogy győzni fogsz." (GNT fordítás). Bölcs dolog tapasztalatból tanulni, ám még bölcsebb dolog mások tapasztalatából tanulni. Nincs időd mindent személyes tapasztalatok alapján megtanulni, és nincs időd elkövetni az összes hibát az életben. Az élet túl rövid ahhoz, hogy mindent próbálkozások és hibák által tanulj meg. Ám tanulhatsz mások sikereiből és mások kudarcaiból is.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  •  A fenti 3 elv közül melyik az, amit a legvalószínűbb, hogy kihagysz, amikor meghozol egy döntést? Miért?
  • Kik azok a barátaid, akik a legjobban ismerik a gyengeségeidet és nem tartanak attól, hogy meg is mondják neked?
  • Gondolj vissza egy nagy döntésre, amit mostanában hoztál. Honnan tudtad, hogy a megérzés vagy benyomás, amit éreztél, Istentől volt, és nem saját magadtól?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.11.30.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása