Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mi fordulhat rosszra?

2018. december 09. 03:00 - Lilla:)

"A megfontolt ember előrelátóan néz szembe a nehézségekkel és felkészül rájuk. Az együgyű vakon halad és szenved a következményektől." (Példabeszédek 22:3., TLB fordítás)

Okos dolog a legjobbra számítani, viszont a legrosszabbra készülni.

Salamon ezt a gondolatot fejti ki a Bibliában: "A megfontolt ember előrelátóan néz szembe a nehézségekkel és felkészül rájuk. Az együgyű vakon halad és szenved a következményektől" (Példabeszédek 22:3., TLB fordítás). A bölcs ember felismeri, hogy bármely döntése bonyodalommal járhat és felkészül rájuk.

Még a Biblia is ismeri Murphy törvényét: ha valami tönkremehet, az tönkre is megy. Nem hagyhatod figyelmen kívül a problémákat, hiszen ők sem ignorálnak téged! A gondok elkerülhetetlenek. Az életünk részei. A bölcs ember nem tagadja a szükségszerűségüket. A bölcs ember a következő kérdéssel készül fel rájuk: "Mi fordulhat rosszra és mi történik, ha ez bekövetkezik?"

Ez egyébként azt is jelenti, hogy nem kell előre megküzdened a kereszténységet és Krisztust érintő összes kétségeddel még azelőtt, hogy eldöntenéd, őt fogod követni. Ha valaki ezt elmondta volna nekem, akkor valószínű, hogy már sokkal, de sokkal hamarabb is döntöttem volna Krisztus mellett. Ugyanakkor még számomra is rengeteg dolog van a Bibliában, amit nem értek. Az életünk hátralevő részében ezeken a problémákon és kétségeken fogunk hitben dolgozni.

Nem kell minden problémádat megoldani. Nem kell minden gondodra megoldást találnod még a döntés meghozatala előtt. Azonban, hogy bölcs lehess, hittel kell meghoznod a döntést, tudva, hogy jöhetnek problémák, amikre már előre készülsz - bízva Istenben, hogy megad számodra mindent, amire szükséged van ahhoz, hogy szembe tudj velük nézni.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Miért bénít meg, hogy úgy érzed, minden problémát meg kell oldanod mielőtt döntést hoznál? Milyen módon viszed ezt véghez az életedben - a nagy és kis döntéseknél?
  • Hogyan teszi lehetővé a hit, hogy haladj tovább előre egy döntéssel, tudva, hogy gondok is származhatnak belőle?
  • Miért várja el tőled Isten, hogy a legjobbra számíts még akkor is, amikor a problémákra készülsz fel?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.12.02.)  

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása