Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Fogadd el az építő kritikát!

2018. december 13. 03:00 - FodorImi

Hallgasd meg mások véleményét!

A felülről való bölcsesség azonban mindenekelőtt tiszta, békeszerető figyelmes, engedékeny, irgalommal és jó gyümölcsökkel teljes, nem részrehajló és őszinte (Jakab 3:17 – NIV)

Egyszer, miután egy pásztor befejezte az első prédikációját az új gyülekezetében, odament hozzá egy férfi, és ezt mondta: „Pásztor, ez a prédikáció pocsék volt” A pásztor próbált megértő és nyitott lenni, megkérdezte: „Mi nem tetszett benne?” A férfi így válaszolt: „Először is, felolvastad. Másodszor, a felolvasásod gyenge volt. Harmadszor, nem volt méltó arra, hogy első prédikációként olvasd fel.” Miután az ember elment, egy másik férfi lépett oda a pásztorhoz, és így szólt: „Ne hallgass az öreg Jimre, ő csak azt ismétli, amit mindenki mástól hall.”

Elfogadható személy vagy? A gyermekeid elfogadnak? A Biblia azt mondja, ha bölcs vagy, elfogadható vagy. Nyitott vagy a tanácsokra. A bölcs ember nem száll szembe mások haragjával, nem kicsinyli le az érzéseiket, nem kritizálja a javaslataikat. Legtöbben túlzottan érzékenyek vagyunk. Ha valaki javaslatot tesz, azt személyünk elleni kritikának tekintjük és védekező állást veszünk fel. A bölcs ember azonban mindenkitől képes tanulni!

A bölcs ember nem védekező, és nem önfejű. Nyitottak az észérvekre. Kíváncsi mások véleményére és tanulni akar. Jakab 3:17 úgy írja le a bölcsességet, mint ami „engedékeny”, de a szó valójában azt jelenti, hogy „elfogadó”, aki akar figyelni, és nyitott a gondolatokra, javaslatokra. Az Élő Biblia-fordítás azt mondja, „Megengedi a vitát.”

Ha valami igaz, hallgasd meg, és tanulj belőle. Ha nem igaz, hagyd figyelmen kívül, és felejtsd el. „A bolond azt gondolja, hogy nincs szüksége tanácsra, de a bölcs ember figyel másokra.” (Példabeszédek 12:15 – TLB fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Elfogadható személynek gondolod magad? A családtagjaid egyetértenek ezzel? És mit gondolnak a munkatársaid?
  • Inkább védekező vagy, vagy inkább meg akarod hallgatni, amikor nem értesz egyet valakivel? Miért gondolod így?
  • Mik voltak azok a legfontosabb leckék, melyeket egyszerűen csak mások meghallgatásával tanultál meg?

"(* Daily Hope by Rick Warren – 2018.02.06.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása