Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A bölcsek kegyelmet tanusítanak, nem pedig ítélkeznek.

2018. december 14. 03:00 - Erika1832

A felülről való bölcsesség pedig először is tiszta, azután békeszerető, figyelmes, engedelmes, alázatos irgalmassággal és jó gyümölcsökkel teljes, pártatlan és őszinte. (Jakab 3:17 NIV-fordítás)

Gyakran megesik, hogy letámadod az embereket, amikor hibáznak? Előfordult már, hogy békén hagytad őket, majd újra szóba hoztad a hibáikat? Sakkban tartod őket a tévedéseikkel, még akkor is, amikor bocsánatot kértek érte?

Rég nem látott barátok összefutnak egy konferencián, és a hallban átbeszélgetik az éjszakát. Tudják, hogy a házastársuk, aki várja őket a szobájukban, neheztelni fog rájuk. Amikor másnap ismét találkoznak, az egyik így szól a másikhoz: "Tegnap, ahogy beléptem a szobánk ajtaján, a feleségem elkezdett históriázni". „Bizonyára úgy érted, hogy hisztériázni, amiért későn értél?” –  helyesbít a másik. „Nem, Öregem, úgy néz ki, ő valóban egy történelemtudós" - válaszolta az. „Mindazt felsorolta, amit valaha is elszúrtam a házasságunk alatt.”

A bölcs emberek nem hangsúlyozzák mások hibáit. A Biblia azt mondja, "hogy a bölcsesség tele van kegyelemmel és jó gyümölcsökkel." Azt is mondja a Példabeszédek 17:9, "A szeretet elfelejti a hibákat; az emiatti morgolódás pedig, még a barátokat is szétválasztja.” (TLB). Ha bölcs vagy, ne ragadj le a hibáknál. Engedd el! Ez az, amit irgalmasságnak nevezünk. Azt adod az embereknek, amire szükségük van, és nem pedig azt, amit megérdemelnek. Nem használod ellenük fegyverként a hibáikat, tévedéseiket. Nem emeled ki a hibáikat, és nem ítéled el őket emiatt, hanem bátorítod őket.

A "jó gyümölcs" azt jelenti, hogy kedvesen cselekszel. Nem csak mutatod a szimpátiát, nem csak mondod, hogy „együtt érzek veled”, hanem cselekszel is, akcióba lépsz, megcselekszed az igét.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

• Mit jelent, ha valakinek a hibáit hangsúlyozzuk?
• Miért  csábító mások hibáira rámutatni, és azokat  fegyverként használni fel ellenük?
• Milyen módon tudunk kegyelmesek lenni másokhoz, és ezáltal jó gyümölcsöket teremni?

*(Daily Hope by Rick Warren)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása