Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A Biblia alapján kitűzött célok mind HIT célok

2018. december 18. 03:00 - K. Juc

„Mindent meg tudok tenni azáltal, aki megerősít engem." (Filippi 4:13, ESV fordítás)

finish.jpg

Isten segíteni fog az életed bármely területén, amelyet átadsz neki – beleértve az időd kezelését is.

Ahhoz, hogy a legtöbbet tudd kihozni a rendelkezésedre álló időből, hinned kell, hogy ha megbízol Istenben, segíteni fog.

A Filippi 4:13 szerint: „mindent meg tudok tenni, azáltal aki megerősít engem." Két lehetőséged van: vagy te uralod az időbeosztásodat, vagy az ural téged. Egyedül Krisztus segítségével tudod elsajátítani az időd kezelésének legjobb módját, Ő ad erőt hozzá.

Itt nem a pozitív gondolkodásról, az „önerőből majd én mindent megoldok" hozzáállásról, vagy önsegítő pszichológiáról van szó – a pozitív gondolkodásnál ugyanis többre lesz szükséged. Ahhoz, hogy megfelelően tudd kezelni az időbeosztásodat és a határidőnaplódat, természetfeletti segítségre van szükséged.

A hit hatással van arra, hogyan gazdálkodsz az időddel. Még a célok kitűzése is hit kérdése, ugyanis el kell hinned, hogy Isten segíteni fog neked. Jézus azt mondta, hogy: „Történjék veled a hited szerint." (Máté 9:29, NIV-fordítás)

Az időd kezelésének biblikus módja, ha célokat tűzöl ki. Egy hittel kitűzött cél öt jellemzője, hogy:

Konkrét: a konkrét célok jól körülhatároltak. A célod meghatározásakor nem használhatsz például olyan szavakat, mint „többé kevésbé", mert az ilyen szavak nem mérhetőek. Ehelyett határozd meg, hogy: „ezt szeretném megtenni, eddig a dátumig."

Elérhető: az elérhető cél megvalósítható hitben. Ha nincs elég hited azzal kapcsolatban, hogy meg lehet valósítani, akkor ne tűzd ki célként, mert csak az idődet pazarlod. A nem reális célok csak elbátortalanítanak.

Egyéni: ez azt jelenti, hogy a cél rád vonatkozik, nem valaki másra. Nem tűzhetsz ki célt olyasmivel kapcsolatban, amit nem tudsz befolyásolni.

Nyomon követhető: a nyomon követhető célok mérhetőek. Meg tudod állapítani, hogy mennyit haladtál előre és kimutatható a fejlődésed.

Szívből jövő: szenvedélyesnek kell lenned a céloddal kapcsolatban. Ha olyan célt tűzöl ki, amellyel kapcsolatban nincs benned szenvedély, akkor nem fogod elérni.

Kész vagy nagy és bátor célokat kitűzni? Kezdd el jól kezelni az idődet azáltal, hogy konkrét, elérhető, egyéni, nyomon követhető és szívből jövő célokat tűzöl ki!

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Milyen célt tűztél ki magadnak mostanában? Mennyire hitbeli ez a cél?
  • Miért fontos, hogy higgy abban, hogy a célod elérhető?
  • Miként változnának meg a céljaid, ha teljesen bíznál Istenben, hogy segít azokat megvalósítani, és ha a segítségét kérnéd abban, hogy jobban tudd kezelni az idődet?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.12.11.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása