Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten arra használja tálentumainkat, hogy tesztelje önzetlenségünket.

2018. május 06. 03:00 - Anika Enikő

“Mindegyikőtök kapott Istentől valamilyen szellemi ajándékot. Ezzel az ajándékkal szolgáljátok egymást.” ( 1 Péter 4:10, GNT fordítás)

 

Isten használja talentumainkat, hogy tesztelje önzetlenségünket. El kell döntened az életben, hogy kiért és miért élsz. Vagy önközpontú és zsugori életet élsz, vagy valami magadnál nagyszerűbbért – Isten Királyságáért élsz.

A hűséges emberek nem magukért élnek. Ők tudják, hogy azok a talentumok, melyeket Istentől kaptak, nem a saját maguk hasznára adattak; hanem arra, hogy a világot egy jobb hellyé tegyék.

Amikor Isten téged teremtett, akkor mindenféle ajándékot, talentumot és képességet adott neked. Ezek a következők: lelki ajándékaid; a szíved, képességek, személyiség és tapasztalatok. Ezek, mind az öt, tesznek téged egyedivé; ettől vagy te, Te. Isten teremtett téged ilyennek. Az egész világon senki nincs hozzád hasonló; és Isten azt szeretné, hogy az Ő dicsőségére önmagad legyél.

Isten arra formált, hogy szolgáld őt és csupán egy mód van erre; mégpedig az, ha másokat szolgálsz.

A hűséges emberek tudják, hogy talentumaik nem a saját hasznukra adattak. Lehet, hogy van érzéked a művészetekhez és mondjuk azért csinálod “mert szereted csinálni.” Ez klassz, ám nem  elég jó ok. Isten nem azért adott neked artisztikus képességet, hogy csupán szeresd csinálni; hanem azért adta, hogy a művészetedet úgy használd, hogy másokat vagy másokon segítesz.

Vannak akik, képesek megjavítani dolgokat. Mások a matematikában jók. Néhányan abban jók, hogy véghezvisznek egy üzletet. Mások a zenéhez értenek. Megint mások jó szervezőkészséggel rendelkeznek, illetve ügyesen kertészkednek, valamint nyírják a szegélyt.

Isten mindannyiunkat különbözőnek teremtett azért, hogy a világban minden megoldódjon. Ha mi mindannyian ugyanazt a dolgot tennénk, akkor sok minden dolgavégezetlen maradna.

Te magad vagy a talentumaid sáfára és Isten megnézi, hogy ténylegesen használod-e, amit neked adott itt a földön. Ha eredményesen használod ezeket a talentumokat, akkor több felelősséget bíz rád a Mennyben.

Elgondolkodtál valaha azon, hogy Isten miért nem csak úgy teremtett bennünket, hogy aztán felvigyen a Mennybe? Miért helyezett bennünket ide erre a megtört Földre 70 vagy 80 évre? Azért tett ide, mert az élet teszt, bizalom és egy ideiglenes feladat. Isten figyel és megnézi, hogy hűséges vagy-e azokban, amiket rád bízott itt a Földön, hogy megáldj másokat.

A Biblia ezt mondja az 1 Péter 4:10-ben: “Mindegyikőtök kapott Istentől valamilyen szellemi ajándékot. Ezzel az ajándékkal szolgáljátok egymást.” Isten adott neked talentumokat és azt akarja, hogy légy hű ezeken.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan szolgálsz másokat a talenumaiddal?
  • Teszteld az indítékaidat mindenben, amit teszel. Például szolgálsz-e valahol azért, hogy másoknak segíts és magasztald Istent vagy a figyelemet magadra akarod felhívni és önmagadat dicsőíteni?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.04.29.)

Szólj hozzá!

Hűnek lenni a kevesen

2018. május 05. 03:00 - Anika Enikő

“Aki hű a kevesen, a sokon is hű az, és aki a kevesen hamis, a sokon is hamis az.” (Lukács 16:10)

 

Isten apró dolgokat használ arra, hogy tesztelje a becsületességed. Azt gondoljuk, hogy az életben a nagy dolgok tesznek vezetővé valakit – ám ez nem így van. Az élet adta nagy krízisekben mutatkozik meg a vezetőség; ám a vezetőség nem az élet nagy dolgaiból építkezik; hanem a kis és apró dolgokban épül. Ez az ahol a becsületesség felüti a fejét – azokban a dolgokban amiket senki nem lát; azokban a dolgokban amik a színfalak mögött történnek; és az élet apró, nem látható, és nem látványos alternatíváiban, amikor a helyes és a megfelelő dolgot teszed, annak ellenére is, hogy soha senki nem fogja látni.

A hűség megkívánja, megköveteli a becsületességet; és Isten a kis dolgokban teszteli a becsületességed.

A Lukács 16:10-ben Jézus mondja: “Aki hű a kevesen, a sokon is hű az, és aki a kevesen hamis, a sokon is hamis az.” Azt mondja, hogy a nyilvános áldásaidat, a nem látható, ajtók mögötti becsületességed határozza meg.

Minden alkalommal, amikor egy politikus botrányba keveredik, akkor számíthatsz arra, hogy a védői a következőkkel állnak elő: “Igazából nem számít milyen a magánélete.” Hallottad ezt valaha? A magánéletének semmi köze nincs a vezetői pozíciójához. Mindennek köze van ahhoz, hogy ő vezető. Mert ha a férfi hazudik a feleségének, akkor hazudni fog a választópolgárainak. Higgy nekem! Ha hazudik annak a személynek, akinek ezt mondta: “Míg a halál el nem választ” akkor becsap téged, mint szavazóját. Számíthatsz erre!

Mint vezetőnek, a nyilvános áldásaim, a nem látható, ajtók mögötti becsületességből és tisztességből erednek, amiket soha senki nem fog látni. Nyilvános áldásaid, a magán, ajtók mögötti becsületességből és tisztességből erednek, amiket soha senki nem fog látni. Isten kis dolgokat használ arra, hogy tesztelje a becsületességed.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen apró dologgal bízott meg Isten, hogy becsületesen végezz, vagy intézz el?
  • Különbséget teszel az “apró” és a “nagy” dolgok között? Isten hogy szeretné, hogy bánj ezekkel?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.04.28.)

Szólj hozzá!

Isten keresi a hívőket

2018. május 04. 03:00 - csmsdvd

„Mert az Úr szemei áttekintik az egész földet, és ő megmutatja erejét azoknak, akik tiszta szívvel az övéi.” (2 Krónikák 16:9)

A hit fontosságáról a Biblia három dolgot mond:

  1. Isten keresi a hívő embereket

Isten valóságosan, láthatóan, aktívan azon munkálkodik, hogy folyamatosan keresi a hívő embereket, hogy meg tudja áldani őket. A Krónikák második könyvében, a 16:9 versben olvassuk: „Mert az Úr szemei áttekintik az egész földet, és ő megmutatja erejét azoknak, akik tiszta szívvel az övéi”

Életem egyik igéje ez, és megtanultam rajta keresztül, ha átadom magam neki, akkor Isten ki fog engem „használni”. Amikor meg vagyok áldva, akkor levesz a lábamról. (Hogy látható legyen a lábam, nem hordok zoknit :- ). Isten keresi azokat az embereket, akiket fel tud használni.

  1. Hittel élő embert keresni kell

A Bibliában a Példabeszédek könyve 20:6 versében olvassuk „Sok ember hirdeti, hogy hűséges, de ki találhat megbízható embert?”. Sokan sokfélét mondanak, össze-vissza, de hitük nem Istenre mutat. Sokkal inkább folyószámlájukra. Sokan azt mondják, hisznek Istenben, de amikor a pénzügyekről, egészségükről, munkájukról van szó, már nem bíznak benne, nem bízzák rá magukat.

A Zsoltárok könyve 53:2-3 verseiben olvassuk „Azt gondolja magában a bolond, hogy nincs Isten! Romlottak és utálatosak tetteik, senki sem tesz jót. Isten letekint a mennyből az emberekre, hogy lássa, van-e köztük értelmes, aki keresi az Istent.”

  1. Ahhoz, hogy áldott légy és győzedelmeskedj, hithűnek kell lenned

János első levelében, az 5:4-5 versekben olvassuk: „Mert aki Istentől született, az legyőzi a világot, és az a győzelem, amely legyőzte a világot, a mi hitünk. Ki az, aki legyőzi a világot, ha nem az, aki hiszi, hogy Jézus az Isten Fia?”

Azt is mondja a Biblia a Példabeszédek könyvében a 28:20 versben: „A megbízható ember bőven kap áldást.” Azt szeretném, hogy életetek áldásokban gazdag legyen. Ahhoz, hogy megkapd ezeket az áldásokat, tanulnod kell a hithűséget. Isten sokféleképpen teszteli, teszi próbára hitedet. Hagyod-e, hogy ez irányban gyarapodj, tapasztalj, növekedj, hogy hittel élő ember légy?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Hitedet hogyan teszteli most vagy tesztelte régebben Isten?
  • Milyen tulajdonságaik miatt szereted azokat az embereket, akikről tudod, hogy az Úr iránt elkötelezettek, hithűek?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2018.04.27.)

Szólj hozzá!

A változás őszinte közösséget követel

2018. május 03. 03:00 - Lilla:)

"Hiszen hallottatok Jézusról és tanultatok az igazságról, mely tőle származik, így dobjátok el a régi, bűnös természeteteket és korábbi életmódotokat, ami romlott volt a bujaságtól és csalástól. Helyette engedjétek a Szentszellemnek, hogy megújítsa gondolataitokat és hozzáállásotokat. Vegyétek fel új természeteteket, mely Istenhez hasonló - igazán jóságos és szent. Tehát ne hazudjatok többé! Engedjétek, hogy elmondjuk az igazságot a szomszédainknak, hiszen mindannyian egy test részei vagyunk." (Efézus 4:21-25., NLT fordítás)

Hogy megváltoztasd az egészségtelen szokásaidat, olyan emberekre van szükséged, akik megmondják neked az igazat. Egyedül, saját erőből nem leszel jobban; szükséged lesz más emberekre az életedben. Szükséged lesz támogatásra. Szükséged lesz egy kis csoportra. A változás őszinte közösséget követel.

Soha nem leszel képes magadtól bármin is változtatni az életedben - tipikus, hogy azok a dolgok, amik a legbonyolultabbak az életedben azok, amikről nem akarod, hogy mások tudomást szerezzenek.

Sosem leszel képes ezeken túljutni, ha nem osztod meg őket valakivel. Nem kell mindenkinek elmondanod. Csak találnod kell egy embert, akiben megbízol és aki benned is bízik - valakit, aki megbízható, feltétel nélkül szeret, nem ítélkezik és imádkozik érted. Az érzelmeid feltárása az első lépés a gyógyulás felé.

Ez nem azt jelenti, amikor összejöttök kis csoportban és felüleletes szinten mindenki "jól van". El kell jutnod az érettség szintjére a kis csoportban, ahol azt mondhatod: "Kemény hetem volt. Az élet bűzlik. Elmondom mi történt."

"Tehát ne hazudjatok többé! Engedjétek, hogy elmondjuk az igazságot a szomszédainknak, hiszen mindannyian egy test részei vagyunk." (Efézus 4:25., NLT fordítás)

Ha hívő vagy, akkor tartozol is valahova. Isten családjához tartozol, a többi hívő pedig hozzád tartozik. Amíg nem tartozol valahova, nem tudsz megváltozni. Nem változhatsz azzá, akinek Isten szeretne látni, amíg egy olyan csoporthoz tartozol, amelyik felületes és csak próbál őszinte közösségnek látszani. Hagyd hátra a kétszínűséget! Beszélj a szomszédaiddal! Mondd el az igazságot a barátaidnak, hiszen összetartozunk.

Ha komolyan gondolod, hogy változtatsz a szívedet legmélyebben emésztő gondokon és az életed önpusztító szokásain, szembe kell nézned azzal, hogy őszintének lenni félelmetes. Nem színlelheted tovább. El kell hagynod a kétszínűséget. Valódinak kell lenned.

Végig mehetsz úgy is az életen, hogy csak színleled azt, hogy együtt értetek el valamit vagy közösségben vagy. Azonban sosem fogsz semmit elérni senkivel, amíg csak színleled. Sőt sosem leszel jobban, gyógyulsz meg, vagy szabadulsz meg azoktól a dolgoktól, amiket rejtegetsz, amíg nem beszélsz róluk valakivel.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Szerinted milyen szinten áll most a kis csoportod? Őszinték vagytok egymással?
  • Mi volt annak az eredménye, hogy megjátszottátok magatokat? Hogy érzed magad?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2018.04.26.)

Szólj hozzá!

A változáshoz szükséged van a Szentlélekre

2018. május 02. 03:00 - magyarosijulia

„Mivel hallottatok Jézusról, és megismertétek a tőle jövő igazságot, vessétek el a régi bűnös természeteteket és életformátokat, amely csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott. Helyette engedjétek, hogy a Lélek újítson meg lelketekben és elmétekben, öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett." (Efézus 4:21-24 NLT fordítás)

Többre van szükséged az életben, mint az akaraterő! Isten erejére van szükséged!

A „Lélek gyümölcsei" azok a tulajdonságok, amelyekkel Isten megálld téged, amikor a Szentlélek benned él. Ezek a szeretet, öröm, békesség, kedvesség, jóság, hűség, gyengédség és önuralom.

Hogyan teszi Isten gyümölcsözővé e tulajdonságokat az életedben? Nem az akaraterőd által. Nem úgy van, hogy kijelented, hogy „Mostantól türelmesebb ember leszek!" 

Amikor kijelented, hogy ezentúl toleránsabb és szeretetteljesebb leszel, az olyan, mintha narancsokat ragasztanál egy eukaliptuszra, majd narancsfának titulálnád azt. Ez így nem helyénvaló, a gyümölcs ugyanis csak belülről teremhet – azáltal, hogy a Szentlélek benned él!

Hogyan munkálkodik a Szentlélek az életedben? A válasz: fokozatosan! „Az Úr, – aki a Lélek –, egyre inkább magához hasonlóvá tesz, ahogy az Ő dicsőséges képére formálódunk." (2Kor 3:18 NLT fordítás).

Amikor Isten egy gombát teremt, a folyamat hat órát igényel, amikor viszont egy tölgyfát alkot, ahhoz hatvan év szükséges. A kérdés az, hogy mihez szeretnéd, hogy hasonlítson az életed: egy gombához vagy egy tölgyhöz?

Sérelmeid, rossz szokásaid vagy csalódásaid nem egy szempillantás alatt alakultak ki. Hosszú idő kellett ahhoz, hogy ekképp álljanak a dolgok! Egyszer valaki megszólított: „Rick pásztor, kérlek oldd meg a házassági problémámat!" Megkérdeztem, hogy hány éve házas az illető. Azt válaszolta, hogy tizenöt éve. Na, és mióta létezik a nehézség? Tíz éve!

Most pedig egy 5 másodperces megoldásra vársz? Nem fog megtörténni! A hagymát rétegről rétegre lehet csak megpucolni!

A Szentlélek munkálkodik bennünk, hogy egyre inkább Hozzá hasonlóvá váljunk. A jellemed a szokásaid összessége. A te felelősséged pedig az, hogy egyre több olyan szokást alakíts ki, amelyek segítenek a változásban!

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Milyen új gyümölcs– ami szellemi növekedést jelent – ért be az életedben?
  • Milyen új szokásokat szeretnél kialakítani, hogy a Szentlélek folyamatosan munkálkodhasson az életedben, hogy egyre inkább Krisztushoz hasonlóvá légy?
  • Kérd meg a kiscsoportod vagy az imatársadat, hogy imádkozzon érted, amíg a Szentlélek kimunkálja benned ezeket az új szokásokat.

* (Daily Hope by Rick Warren, 2018.04.25.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása