Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Emlékezz: Nem vagy még otthon

2018. augusztus 19. 03:00 - Anika Enikő

“Nem a láthatókra nézünk, hanem a láthatatlanokra; mert a láthatók ideig valók, a láthatatlanok pedig örökkévalók.” ( 2 Korintus 4:18)

Ahogy igyekszel elérni azokat a célokat, amelyeket Isten adott neked, fontos emlékezni arra, hogy a földi élet csupán ideiglenes feladat. Ezen igazság ismeretének radikálisan meg kellene változtatnia az értékeidet és a figyelmedet pedig összpontosítania kellene az örökkévalóan fontos dolgokra.

Amint C. S. Lewis megfigyelte: “Mindaz, ami nem örökkévaló, az az örökkévalóság szempontjából hiábavaló.”

Végzetes hiba azt feltételezni, hogy Istennek az a célja az életeddel, hogy anyagi jólétben, vagy népszerű sikerekben fürdőzz, mint ahogy azt a világ meghatározza. A bőséges életnek semmi köze az anyagi bőséghez. Az Istennel való hűség nem garantálja a sikereket a karrierben, sőt a szolgálatban sem. Soha ne fókuszálj az ideiglenes koronákra.

Pál hűséges volt, és mégis bebörtönözték, Keresztelő János hűséges volt, ám lefejezték. Milliónyi hűséges embernek mártírhalált kellett halni, mindenüket elvesztették vagy amikor elérkeztek életük végére semmit sem tudtak felmutatni; ám az élet vége, nem a vége!

A Biblia azt mondja a 2 Korintus 4:18-ban, hogy: “Nem a láthatókra nézünk, hanem a láthatatlanokra; mert a láthatók ideig valók, a láthatatlanok pedig örökkévalók.”

Amikor nehézzé válik az életed, amikor kétségek között gyötrődsz vagy amikor azon gondolkozol, hogy megéri-e Krisztusért élni, akkor emlékezz arra, hogy nem érkeztél meg, nem vagy még otthon. A halál bekövetkeztekor nem távozol otthonról, hanem megérkezel, haza érkezel.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj azokra a célokra, amelyek felé napi szinten törekszel. Ez a törekvésed hogyan tükrözi a mennyei perspektívát?
  • Milyen hatással van a kapcsolataidra, a hozzáállásodra és a tanúságtételedre a mennyei nézőpont?
  • Mit gondolsz Isten miért áld meg téged anyagilag vagy a karrieredben, ha a földi koronák nem fontosak?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.08.12.)

Szólj hozzá!

Ha kerülőúthoz érsz, ne add fel!

2018. augusztus 18. 03:00 - daniella_89

"Isten mindig éber, folyamatosan keresve embereket, akik teljesen elkötelezettek felé" (2Krónikák 16:9, The Message fordítás)

detour-road-closed-construction.jpg

Ha Isten ad neked egy elhívást, biztos lehetsz benne, hogy utad során belefutsz majd késlekedésekbe, nehézségekbe, kerülőutakba és zsákutcákba. Ezek az élet természetes velejárói. De felkészülhetsz rájuk.

Például, ha valakinek, akkor Noénak volt joga a csüggedéshez. Tudod milyen sokáig tartott felépítenie a bárkát? Százhúsz évébe telt! El tudnál tölteni 120 évet egy projekten dolgozva anélkül, hogy egy szóval is bátorítanának?

Noé bízott Istenben. Mikor meghallotta Isten figyelmeztetését a jövőről, Noé hitt, bár semmi jele nem volt egy árvíznek. Fogadok, hogy sok olyan nap volt, mikor nem volt hozzá kedve, de 43 800 napon át mégis elment ugyanarra a helyre, és dolgozott. Sosem adta fel.

Te se add fel az álmod! Ne add fel az álmod a házasságodról! Ne add fel az egészségeddel kapcsolatban! Ne, ne, ne add fel! Isten kezében van az irányítás. Te nem olvastad az életed utolsó fejezetét. Isten már megírta, de te még nem olvastad.

A Biblia azt mondja: "Isten mindig éber, folyamatosan keresve embereket, akik teljesen elkötelezettek felé" (2Krónikák 16:9, The Message fordítás). Isten olyan embereket keres, akik odaszánták magukat Neki és az Ő tervének, hogy megáldhassa őket.

Szeretnél egy lenni közülük? Akkor ne add fel!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi az az isteni nagyságú álom, amit készen állsz feladni nehézségek és késlekedések miatt?
  • Hogyan növekedtél lelkileg a kerülőutak és késések által?
  • Mennyire szeretnéd, hogy Isten megáldjon, ahogy teljesen odaszánod az életedet neki?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.08.11.)

Szólj hozzá!

Az erőfeszítés megspórolása csak leterel utunkról

2018. augusztus 17. 03:00 - Mate Cseri

"Hallgasd figyelmesen szavaim, ne veszítsd őket szemed elöl. Engedd igéimnek, hogy átjárják szíved, mivel életet hoznak megtalálóiknak, és gyógyulást az egész testnek." (Példabeszédek 4:20-22, saját fordítás)

shortcut_1.jpg

Miközben az ember próbálja céltudatosan élni az életét, az egyik lehetséges buktató az a kísértés, hogy spórol az erejével.

Valójában önmagunk ilyen típusú kímélése csak letérít utunkról. Ezek lehetnek erkölcsiek, lelkiek, anyagiak vagy kapcsolatiak.

De eltérítenek attól, amit Isten akar véghezvinni életünkben, végül felemészti időnket, erőnket, erőforrásainkat és leleményességünket. 

Az erőfeszítés megspórolása mindig szűk látókörű. Isten azt akarja, hogy hagyjunk fel a "földi dolgokkal való törődéssel" (Kolosszei 3:2). Nézzünk fel, és legyünk arra figyelmesek, hogy mi történik Krisztus körül - ott van a lényeges tevékenység. Nézzük a történéseket az ő nézőpontjából!

Engedjük Isten igéjének, hogy "átjárja szívünket, mivel életet hoznak megtalálóiknak, és gyógyulást az egész testnek." (Példabeszédek 4:20-22, saját fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan lehet felismerni életünkben az erőfeszítés megspórolását?
  • Hogyan próbáltad levágni az utat a múltban, miközben céljaid eléréséért dolgoztál?
  • Hogyan okozhatnak ezek Istennel szembeni engedetlenséget?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2018.08.10.)

Szólj hozzá!

Ha hallani akarod Isten hangját, közeledj hozzá

2018. augusztus 16. 03:00 - Erika1832

"Csak az Úr ad bölcsességet, tőle származik az ismeret és értelem." (Példabeszédek 2:6, GNT fordítás)

 

1206462482_4ef3a2b363.jpg

Azt mondod, „Bízni akarok Istenben, de nem hallom őt”.

Nem fogod hallani, hogy Isten mit mond, amíg az elméd tele van ezer más zsibongó gondolattal. Ahhoz, hogy meghallhasd Őt, közelebb kell kerülnöd hozzá. Arra van szükséged, hogy csöndben és kettesben légy vele.

A Biblia azt mondja, "Csendesedjek el és ismerjétek el, hogy én vagyok az Isten." (Zsoltárok 46:10, NIV-fordítás). Ez azt jelenti, hogy ülj le és maradj csendben. Így tudod meghallani Istent és így tudsz közelebb kerülni hozzá. Csak ülj egyedül, csendben a Bibliáddal, és kérdezd meg: "Istenem, van valami, amit mondani akarsz?” Olvasd Isten Igéjét és mondd el neki, ami a szívedet nyomja.

Isten azt mondja, ő  bölcsességet fog neked adni ahhoz, hogy a hangját felismerd és megtedd, amit mond. "Az Úr az, aki bölcsességet ad; tőle jön az ismeret és a megértés." (Példabeszédek 2:6, GNT ford.).

Mondd el a következő imát: "Istenem, a te hangodra akarok hallgatni és nem a kételkedő hangokra. Közelebb szeretnék kerülni hozzád és szeretnélek jobban megismerni téged. Hallani szeretnélek téged, és ígérem, utána engedelmeskedni fogok neked. Olyan ember szeretnék lenni, akit te tudsz használni és akit megáldasz.”

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

• Amikor kettesben vagy az Úrral, mit kellene megváltoztatnod ahhoz, hogy le tudj csendesedni és közelebb tudj kerülni hozzá?
• Általában hogyan szoktál reagálni arra, amikor Istentől valamilyen iránymutatást vagy vezetést kapsz?
• Hogyan tudod megmutatni, hogy kész vagy Isten vezetésének engedelmeskedni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.08.09.)

Szólj hozzá!

Kinek a hangjára hallgatsz?

2018. augusztus 15. 03:00 - K. Juc

„Kezdd ISTENNEL – a tanulás első lépése, hogy meghajolsz Isten előtt; csak a bolondok hagyják figyelmen kívül az ilyen bölcsességet és tudást.” (Példabeszédek 1:7, The Message fordítás)

photo-409443_think-different_p-968x423.jpg

Talán feltűnt, hogy amint kitűzöl egy célt az életedre, az emberektől szinte azonnal ehhez hasonlókat kezdesz hallani: „Mégis kinek gondolod magad?”, „Úgysem lehet megcsinálni.”, „Felejtsd el!”.

A kétkedők hangjával szemben a legjobb ellenszer, ha Isten hangjára hallgatsz. Gondolj bele, hányan kritizálták Noét élete során: „Ez a Noé azt hiszi, hogy Isten szól hozzá, de igazából csak lenyomja az ingatlanok árát a környéken azzal, hogy a háza előtt építi azt a bárkát.”

A Biblia szerint Noé figyelt Isten hangjára. És mit hallott? Hallotta Isten figyelmeztetését, hogy a világ el fog pusztulni. Elhitte, amit addig még nem látott. Ez a hit – amikor biztosak vagyunk valamiben, amit nem látunk.

Noé nem fordult el a jövőre vonatkozó képtől, amit Istentől kapott. Helyette megépítette a bárkát.

Isten neked is adni fog az életedre egy célt, amiről sokan azt fogják gondolni, hogy őrültség. De neked továbbra is arra kell irányítanod a figyelmedet, amiről tudod, hogy Isten mondta az Ő szaván, a Biblián keresztül. Azután el kell menned megépíteni a saját bárkádat!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miként hagytad, hogy a negatív vélemények vagy a félelem visszatartson a céljaid elérésétől?
  • Milyen álom megvalósításáért küzdenél, ha nem félnél a negatív véleményektől?
  • Hogyan tudod gyakorolni Isten hangjának meghallását?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.08.08.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása