Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Két kérdés, mely a célokhoz kötődik

2019. január 04. 03:00 - Mate Cseri

„Amikor esztek, vagy isztok, vagy bármit tesztek, mindig Isten dicsőségére tegyétek." (1Korinthus 10:31 CEV fordítás)

lonely_girl_walking_on_road_wallpaper.jpg

Fontos célokat kitűzni. Azonban nem minden kitűzött cél jó, vagy ha jó is, nem nyugszik rajta Isten áldása. Hogy ismerheted fel azt a célt, amin Isten áldása van? Ezeket a kérdéseket tedd fel magadnak:

1. Isten dicsőségét szolgálja a célom?

Milyen cél hoz Istennek dicsőséget? Bármely, aminek az a következménye, hogy általa jobban bízol benne, jobban kötődsz hozzá, jobban szereted őt, jobban szeretsz másokat, szolgálod őt, szolgálsz másokat, önzetlenebb vagy.

A Szentírásban ez áll az 1Korinthus 10:31-ben: „Amikor esztek, vagy isztok, vagy bármit tesztek, mindig Isten dicsőségére tegyétek." (CEV fordítás) Mindent Isten dicsőségére lehet cselekedni. Megdicsőíted Istent azzal, hogy kiviszed a szemetet. Azzal, hogy elmosogatsz. Hogy elvégzed az unalmas feladatot a munkahelyen. Hogyan? A megfelelő motivációval: hálával. Ha azt akarod, hogy életed Isten dicsőségére váljék, olyan célokat állíts, amelyek a legjobbat hozzák ki belőled, hogy Isten dicsőségére légy.

2. A szeretet mozgatja a célomat?

Isten nem áld meg olyan célokat, amelyeket a kapzsiság, irigység, bűntudat, félelem vagy gőg mozgat. Azonban áldása van azokon a célokon, amelyek arra irányulnak, hogy Isten és más emberek felé szeretetet tanúsítsanak, mert az élet arról szól, hogy megtanuljunk szeretni.

Miért fontos, hogy szereteten alapuló célunk legyen? Ha szeretet nélküli célt állítasz, akkor az emberekre úgy tekintesz mint projektekre. Átgázolsz rajtuk, hogy elérd a célod. Átgázolsz a házastársadon, a családodon, barátaidon, másokon, csak azért, hogy felérj a siker csúcsára. Isten erre azt mondja: Nem, ezt rosszul tudjátok. Nem a teljesítményről szól. A kapcsolat a lényeg. Arról szól, hogy szeretni tanuljunk!

„Tegyetek mindent szeretetben." (1Korinthus 16:14 NIV fordítás) Az első számú cél az életben az kell legyen, hogy megtanuljuk, hogy hogyan kell igazán szeretni családunkat, felebarátainkat, sőt, még azokat is, akiket nehéz szeretni. Ez Istenhez tesz téged hasonlóvá, mert Isten a szeretet.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen célokat tűzöl ki magadnak az új évre? Hogy viszonyulnak céljaid a most taglalt két kérdéshez?
  • Hogyan változik a hozzáállásod az unalmas napi feladatok felé, amikor figyelembe veszed, hogy bármit lehet Isten dicsőségére tenni?
  • Belegondoltál már, hogy céljaid hogyan hatnak másokra? Amikor belegondolsz, hogyan változnak céljaid?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.12.28.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása