Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az árnyak völgyében nézz a fény felé

2019. január 12. 03:00 - Lilla:)

"Még ha a halál árnyékának völgyében járok is, nem félek a gonosztól, amíg te velem vagy; a te vessződ és botod vezetnek engem" (Zsoltárok 23:4., ESV fordítás).

Az veszteség gyakori forrása a stressznek. Elvesztheted a munkád, az egészséged, a pénzed, a jó híred vagy egy szerettedet.

Amikor az embereket valamilyen veszteség éri, két gyakori reakcióval találkozhatsz: az egyik a félelem, a másik a gyász. A gyász jó. A gyásszal tudunk átesni az élet változásain. Sőt, ha nem gyászolsz, megrekedsz! A gyász nem öl meg, ha kiengeded.

A félelem viszont rossz dolog. A Biblia egyszer sem mondja, hogy "Ne gyászolj","Ne búsulj","Ne könnyezz" vagy "Ne sírj". Azt viszont mondja, hogy "Ne félj". Ezt pedig 365 alkalommal is megteszi! A gyász nem bénít meg, a félelem viszont igen.

Dávid azt mondja a Zsoltárok 23:4-ben, hogy "Még ha a halál árnyékának völgyében járok is, nem félek a gonosztól, amíg te velem vagy; a te vessződ és botod vezetnek engem" (ESV fordítás).

A pásztoroknál mindig van vessző és bot, hogy megvédhessék a bárányaikat. Dávid tudta, hogy ugyanígy Istennek is megvannak az eszközei arra, hogy megvédje őt és ő bízott Istenben, még akkor is, amikor a legsötétebb völgyekben járt.

Lehet, hogy éppen most az árnyék völgyén mész át - lehet, hogy épp a halál árnyékának. Lehet, hogy az eladósodás árnyékának völgyén. Lehet, hogy a konfliktus árnyékának völgyén. Lehet, hogy a depresszió árnyékának völgyén. Lehet, hogy a bátortalanság árnyékának völgyén.

Az árnyak félelmetesek. Emlékszel amikor gyermekként féltél az árnyaktól lefekvéskor? Tanultam néhány dolgot róluk.

Először is, az árnyak nem bántanak.

Másodszor, az árnyak általában nagyobbak mint a forrásuk.

Végül pedig a jó hír: ahol árnyék van, ott van fény is. Fény nélkül nem léteznek az árnyak. Szóval a kulcs, amikor átmész egy árny völgyén, hogy hátat fordítasz az árnyéknak és a fényt keresed. Hiszen amíg a fényen tartod a szemed - Jézuson, a világ fényén - az árny nem rémíthet meg.

Így tudsz keresztül jutni a halál árnyékának völgyén. Így csökkentheted a stresszt az életedben. Bízz Istenben a sötét völgyekben, ahogy Dávid is tette, aki így imádkozott: "Amikor készen állok feladni, ő tudja mit kellene tennem" (Zsoltárok 142:3., GNT fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Jelenleg milyen árnyakkal állsz szemben? Miért olyan ijesztőek számodra?
  • Hogyan segíthet a Szentírás memorizálása szembenézni életed félelmeivel?
  • Miért okoz stresszt az embereknek a félelem? Hogyan bénít meg és tart távol attól, hogy azt tedd, amire Isten elhívott téged?

(* Daily Hope by Rick Warren, 2019.01.05.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása