Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mit jelent az érzelmek kezelése?

2019. január 19. 03:00 - gabormel

Mostantól kezdve, a földi életetek hátralevő részét nem az emberi vágyaktól vezérelve, hanem Isten akarata szerint kell éljétek!” (1Pétert 4:2, GNT fordítás)

images_2.jpg

 

A Biblia így fogalmaz az 1 Péter 4:2-ben: „Mostantól kezdve, a földi életetek hátralevő részét nem az emberi vágyaktól vezérelve, hanem Isten akarata szerint kell éljétek!” (GNT fordítás)

 

Mik is az emberi vágyak? Az érzelmeid és a vonzalmaid. Miután Isten követőjévé válsz, az életedet Isten irányítása alá kell vonnod, nem pedig az érzelmeid szerint élned.

 

Az érzéseiddel kapcsolatosan hadd adjak három kérdést, mikor arra keresed a választ, hogy hogyan is kezeld azokat. Amikor dühös, nyugtalan vagy frusztrált vagy – vagy bárhogyan is érzel – vedd fontolóra az alábbi három kérdést:

 

Mi a valódi oka annak, hogy ezt érzem?” Talán a válasz erre a félelem vagy az aggodalom. Azonban lehet azzal van összefüggésben, amit évekkel ezelőtt az édesapád mondott. Még az is lehet, hogy valaki más mondott hasonlót – és bár ez évekkel ezelőtt történt –, az a személy válik az összes elfojtott dühöd célpontjává.

 

Igaz, amit érzek?” Abban a pillanatban igaznak érzed az érzéseidet? A Bibliában van egy rész, ahol Illés annyira elcsüggedt, hogy elment Istenhez panaszkodni: „Istenem! Én vagyok az egyetlen az egész izraeli népből, aki Téged szolgál.” Isten azonban megkérdezte tőle: „Valóban így gondolod? Mindezek az emberek itt vannak, akik még nekem szolgálnak. Úgy viselkedsz, mintha te lennél az egyetlen ember a világon, aki helyesen igyekszik cselekedni. Nem! Ez nem igaz!

 

Segít vagy árt nekem, amit érzek?” Ha továbbra is így érzel, meg fogod kapni, amit szeretnél? Sok érzés van, ami természetesnek tűnhet, de valójában ártalmasak ránk nézve.

 

Tegyük fel, hogy elmész egy étterembe, ahol a kiszolgálás rettenetesen lassú. Hosszasan várakozol, majd a negyed órával később érkező párnak hamarabb szolgálják fel az ételt. Egyre jobban ingerültté válsz, amíg azt nem érzed, hogy valami felgyülemlik benned.

 

Mi is a valódi oka annak, hogy ezt érzed? Hát az, hogy éhes vagy!

 

Ez az igazság? Igen. Frusztrált vagy, mert a kiszolgálás lassú. De gondold csak át! Ezek az érzelmek segítenek vagy ártanak neked? Jobb kiszolgálásban részesülsz, ha haragszol a pincérre? Egyáltalán nem.

 

Segít, ha kötekedő vagy? Bevált ez valaha is? Amikor valaki megmondja neked, hogy mit csinálsz rosszul, azon vagy, hogy változtass? Nem! Csak annyit ér el vele, hogy védekezni fogsz.

 

Amikor felteszed magadnak ezt a három kérdést, könnyebben rájössz arra, hogy miért is érzel úgy, és hogy mit kell tenned ahhoz, hogy kezelni tudd a helyzetet.

 

Ezt hívják az érzelmeid kezelésének.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 

  • Miért olyan nehéz beismerni, hogy amiket pillanatnyilag érzünk, valójában nem is igaz?
  • Gondolj arra, amikor legutóbb dühös vagy frusztrált voltál valaki miatt! A három kérdést magadnak feltéve, hogyan változtatott volna a helyzeten?
  • Mit gondolsz, mit jelent Isten akaratának az irányítása alatt állni?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.01.12.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása