Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Készíts tervet a pénzedre!

2019. január 25. 03:00 - FodorImi

„A bölcs ember előrelátó. A bolond becsapja magát, nem akar szembenézni a tényekkel.” (Példabeszédek 14:8, TLB fordítás)

start-planning-your-money.jpg

A pénz egy Isten céljaihoz használható eszköz. Nem azért van, hogy gyűjtsük. Nem azért van, hogy tartalékoljuk. Nem azért van, hogy imádjuk. Az ideiglenes erőforrásokat – melyeket Isten ad a kezünkbe – használhatjuk maradandó jóra.

A Lukács 16-ban Jézus a tisztességtelen, de eszes sáfárt hősként állította be. Tudta, hogy el fogják bocsátani, ezért elhatározta, hogy szerez néhány barátot azzal, hogy a gazdája adósainak csökkenti a tartozását.

Mihez hasonlította Jézus ezt a férfit? Bár becstelen volt, de három dolgot helyesen tett, és ez a három dolog feltárja számunkra, hogy milyen leckéket akar Isten megtanítani nekünk a pénzügyeinkről.

A sáfár előrelátó volt

A legtöbb ember sosem tekint előre, mikor a pénzügyeivel foglalkozik. Nem takarít meg semmit, és ez egyáltalán nem bölcs dolog. A Példabeszédek 14:8 azt mondja: „A bölcs ember előrelátó. A bolond becsapja magát, nem akar szembenézni a tényekkel.”

A sáfár tervet készített

Honnan tudod, vajon van-e pénzügyi terved? Nagyon egyszerű: Beosztod a pénzed? A költségvetés egyszerűen tervezett költekezés. A költségvetés megmondja a pénzednek, te hova akarod, hogy menjen, ahelyett, hogy csak csodálkoznál, hogy hova is ment el. Legyen terved!

A Példabeszédek 16:9-ben azt mondja a Biblia: „Terveket kellene készítenünk – számításba véve Isten vezetését!” (TLB fordítás)

A sáfár gyorsan cselekedett

A Lukács 16:4 azt mondja, Tudom már, mit tegyek, hogy sok barátom legyen, akik otthont adnak nekem, amikor elmozdítanak a sáfárságból.” (NLT fordítás)

A sáfár nem késlekedett, nem halogatott. Elindította a tervét. Nem azt mondta „Majd egy nap rendbe hozom a pénzügyeimet” vagy „Majd egy nap elkezdek gyűjteni a nyugdíjas éveimre”.

Jézus nem a sáfár becstelenségét dicsérte meg, hanem a hozzáállását, amely azt mondta, „Előre gondolkozom. Tervet készítek. Olyan kapcsolatokba fektetek, ami másoknak és nekem is javunkra lesz a jövőben.”

Ez okos! Jézus azt várja tőled, hogy te is tudd ezeket, és cselekedj ugyan így, amikor a te pénzügyeidre kerül a sor. Hova gyűjtöd a kincseidet? Ide a földi életedbe, vagy pedig előre tekintesz, fel a Mennybe?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mik azok a tények, amelyekkel szembe kell nézned a pénzügyeid terén?
  • Hogyan kell elkezdened pénzügyi tervet készíteni? Mit akarsz elérni a jövőben a pénzeddel?
  • Hogyan késlekedtél, amikor a pénzügyeidre és a jövőbe való befektetéseidre került a sor? Mit tudsz ma tenni, hogy előre lépj ezeken a területek?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.01.18.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása