Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az vagy, amit gondolsz.

2019. január 31. 03:00 - Lilla:)

"Inkább hagyjátok, hogy a Szent Szellem megújítsa gondolataitokat és hozzáállásotokat!" (Efézus 4:23., NLT fordítás).

A változáshoz új gondolkodásmód szükséges. Hogy megváltozzunk, meg kell tanulnunk az igazságot és el kell kezdenünk jó döntéseket hozni, sőt fontos, hogy a gondolkodásmódunkat is át kell formálnunk.

Erről már beszéltünk korábban: a bűnnel való küzdelem az elmédben kezdődik, nem a viselkedésedben. Az ahogy gondolkodsz, hatással van az érzelmeidre és ahogy érzel, hatással van a cselekedeteidre. Tehát ha a tetteiden akarsz változtatni, neki kell állnod máshogy gondolkodni. Sőt, ha változtatni akarsz azon ahogy érzel, akkor azt is a gondolataiddal kell kezdened.

Gondolkodj - Érezz - Cselekedj

Például mondhatnám azt, hogy "Jobban kéne szeretnem a gyermekeimet", ez viszont nem fog működni. Vagy bárki mondhatná, hogy "Jobban kéne szeretnem a házastársam", de ez sem működik majd, amíg az érzelmeiddel küzdesz. Azon kell változtatnod, ahogy a gyermekeidre vagy a házastársadra gondolsz és ez majd magával hozza az érzéseid változását is, ami aztán a tetteidet is átformálja. A Biblia azt mondja, "Inkább hagyjátok, hogy a Szent Szellem megújítsa gondolataitokat és hozzáállásotokat" (Efézus 4:23., NLT fordítás).

Hadd foglaljam így össze: Nem az vagy, akinek gondolod magad, inkább az vagy, amit gondolsz. A bűnnel való harcod, az életed azon területeivel való küzdelmed, amiket nem szeretsz,. Ha bármit meg szeretnél változtatni a viselkedésedben vagy az érzelmeidet illetően, kezdd a gondolataiddal és a hozzáállásoddal.

Az elméd megújítására leírható a bűnbánat szóval. Tudom, hogy a bűnbánat egy mocskos szó sok ember számára. Azt gondolják, hogy ez valami rosszat jelent, valami olyat, amit nem akarsz, valami fájdalmasat. Egy olyan srácra gondolnak, aki a sarkon áll egy táblával: "Bánd meg bűneidet, mert közeleg a világ vége!"

A bűnbánat nem tud mit kezdeni a viselkedéseddel. Ezzel az elmédet tudod formálni. Megtanulhatsz másképp gondolkodni. A "megbánás" egyszerűen egy mentális pálfordulást jelent. Valami, amit az elméddel, nem pedig a viselkedéseddel végzel. A gondolkodásmódod átformálása eredményezi az érzelmeid és a viselkedésed változását.

A megbánással egy mentális pálfordulatot teszek. A bűntől a megbocsátás felé fordulok. A céltalanság helyett a céltudatos élet felé veszem az irányt. A reménytelenségből a reményteljes életbe lépek. A félelmeimből felszabadulok. A sötétségből a fénybe érek. A pokol helyett a menny felé veszem utamat. A gyűlölet helyett a szeretet veszi át az uralmat.

Így az Istenről alkotott képem is megváltozik. Ő nem mérges rám a hibáim miatt, hanem szeret.

Megváltozik a többiekhez való hozzáállásom is, másképp gondolok a gyermekeimre, a házastársamra, a világra, a környezetemre, illetve a múltamra, jelenemre és jövőmre is.

Tehát az, hogy megújulsz az elmédben sokkal többet jelent annál mint hogy másképp gondolkodsz Istenről és Jézusról; ez azzal is jár, hogy megváltozik a saját hibáidhoz való hozzáállásod is. A Biblia azt mondja nekünk, "Az az indulat legyen bennetek, ami Krisztus Jézusban is megvolt" (Filippi 2:5.).

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Hogyan segít Isten Szelleme a gondolkodásod megújításában?
  • Ha a bűnbánat azt jelenti, hogy a sötétségből a fény felé fordulsz, akkor mégis miért gondolja annyi ember, hogy ez rossz dolog?
  • A bűnbánat hogyan formálja át az Istenről alkotott látásmódodat?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.01.24.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása