Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hét módja annak, hogy irgalmas legyél

2019. február 11. 03:00 - Anika Enikő

“ Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmasságot nyernek.” ( Máté 5:7)

A tegnapi áhítatban a kegyelem hét jellemzőjéről beszéltünk. Ma szeretném, ha átgondolnánk néhány olyan személyes alkamazását, ami a kegyelem  minden egyes jellemzőjére vonatkozik. Azt a kihívást intézem feléd, hogy ezen a héten mindegyik kategóriában, szándékosan  vigyél véghez egy  irgalmas cselekedetet.

Várj csak! Nincs feszültség a kegyelem és a személyes felelősség között? Dehogynem; van. Ám én tudatosan eldöntöttem, hogy ha hibázom, akkor úgy tévedek, hogy túl kegyes, túl irgalmas és túl megbocsátó leszek. Inkább túllövök a célon a kegyelemmel, hisz nézd csak meg, Jézus mit tett a kereszten.

Nos, hogyan leszel kegyelmes és irgalmas?

  1. Viseld türelemmel az emberek csípős megjegyzéseit. Ki az az ember az életedben, akinek idegesítőek a megjegyzései? Hogyan gyakorolhatnád a türelmet vele kapcsolatban ezen a héten?
  2. Segíts bárkinek a közeledben, akinek fájdalma van, vagy bánkódik. Nézz körül, hogy ki az körülötted, aki nyilvánvalóan nincs jól és találd meg a módját, hogyan segíts neki ezen a héten. Ha nincs körülötted ilyen ember, akkor nem figyelsz eléggé. Nézz egy picit jobban körül!
  3. Adj második esélyt az embereknek. Kinek lenne erre szüksége a saját életedben? Hogyan lehetnél vele kegyelmes és irgalmas ezen a héten?
  4. Tégy jót azokkal, akik bántanak téged. Lehet, hogy egy régi sebet hordozol, amit még nem tudtál feldolgozni, vagy elengedni. Dönts úgy, hogy megbocsátasz és fordítsd azt jóra. Ki ez az ember az életedben? Felhívod, vagy ellátogatsz hozzá ezen a héten?
  5. Légy kedves azokkal, akik támadnak téged. Ki támad téged? Lehet, hogy egy politikus vagy egy humorista, akiért imádkozhatnál. Vagy lehet, hogy egy ismerősöd a facebookon, aki más nézeteket vall és meglehetősen támadó dolgokat mond. Hogyan tudnál szándékosan kedves lenni ehhez a személyhez ezen a héten?
  6. Nyiss szeretettel a népszerűtlen felé. Milyen ember jut elsőre eszedbe, amikor egy kiközösített valakire gondolsz? Ki az, aki egyedül ebédel vagy úgy tűnik, hogy nincsenek barátai a focimeccsen? Milyen szeretettel teli, célzott dolgot fogsz tenni ezen a héten, hogy áthidald ezt az űrt közted és az illető között?
  7. Értékeld a kapcsolatokat a szabályok felett. Ki az a nem hívő ember, akit meghívhatnál vacsorára az elkövetkező néhány héten? Magasabb szintre lépve, hogyan hívnád el ezt a személyt a gyülekezetedbe?

Ez a te kegyelemmel teli szolgálatod.

Elmondanád ezt az imát ma? “Mennyei Atyám; a te Igéd megítél engem. Szeretném az áldásaidat az életemre és szeretnék irgalmas emberré válni. Ahogy átgondoltam ezt a hét dolgot, eszembe jutnak a saját életemből vett hibáim és a gyengeségeim. Imádkozom, hogy ne csupán hallgatója, hanem cselekvője legyek Igédnek. Adj nekem bátorságot ahhoz, hogy irgalmas legyek. Adj erőt nekem ezen a héten, hogy magasabb szinre kerüljek a hitben és, hogy előre megfontoltan mélyreható dolgokat tegyek, a kegyelemnek eltökélt cselekedeteit, olyanokat, amik rád mutatnak. Jézus nevében. Ámen.”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.02.04)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása