Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az összpontosító élet ereje

2019. április 05. 03:00 - csmsdvd

„A jó tervezés és a kemény munka jómódot hoz, de minden elhamarkodott rövidítés ínségbe visz. (Péld 21:5)

Összpontosításra, összeszedettségre van szükséged, ha szeretnéd Istent szolgálni az általa választott nagyszerű utakon. Annál hatékonyabb vagy, mennél inkább tudsz összpontosítani, ezáltal Isten is jobban használhat majd téged.

Különleges ereje van a fókuszált, összpontosított életnek. A szórt fénynek sincs lényeges hatása arra, amire rávetül. Nem úgy az összetartó, fokuszált fénynek – például a nagyítón keresztül fókuszált fénysugaraknak – amik lángra lobbanthatnak egy fűszálat vagy egy darab papírt. Amennyiben még jobban fókuszáljuk, konvergáljuk akkor lézer lesz belőle. A lézer elvágja az acélt vagy elpusztíthatja a rákos daganatot.

Ugyanez vonatkozik az életedre is. Ha céltalan vagy akkor csak nyomtalanul sodródsz. Amennyiben van egy pár kiemelt célod, amire összpontosítasz, akkor Isten dicsőségére marandó nyomot tudsz hagyni ebben a világban.

A Biblia azt mondja: „A jó tervezés és a kemény munka jómódot hoz, de minden elhamarkodott rövidítés ínségbe visz.”(Péld 21:5).

Egy kiváló példa erre Mózes első könyvének 24. fejezete. Isten megígérte Ábrahámnak, hogy saját családján keresztül nagy népet teremt. Ábrahám azonban egyre öregebb lett, fiának, Izsáknak pedig még nem voltak gyerekei. Még házas sem volt. Ezért Ábrahám elküldte szolgáját, azzal a céllal, hogy találjon fiának feleséget. Ezt mondta Ábrahám a szolgájának: „fiamnak nem a kánaániak leányai közül hozol feleséget, akik között lakom, hanem elmész hazámba, a rokonságomhoz, és onnan hozol feleséget a fiamnak, Izsáknak”.

Mint minden jó küldetés esetén, a szolga célja világos volt. Tudta, hogy felséget kell találnia Izsáknak, és azt is tudta, hogy pontosan milyen feleséget kell keresnie. Olyan feleséget kellet találnia, aki Ábrahám szülőföldjéről való. Egy homályos célt nehezen lehet teljesíteni, mivel nem tudod mikor teljesül. Ábrahám szolgájának nem volt ilyen problémája.

Mondjuk, ha az a célod, hogy jobb szülő legyél, ez elég tágan értelmezhető. Még ha el is határozod, hogy több időt töltesz a gyerekeiddel, nem fogod tudni, mikor éred el a célt.

Viszont, ha azt mondod, hogy minden héten, kedden este egy órát töltök a gyerekeimmel, akkor az már pontos. Tudod, hogy teljesült-e vagy sem. Ezek a célok meg tudják változtatni az életed.

Ezek után milyen meghatározott célt tudsz magad elé állítani, ami által jobban összpontosított életet élhetsz?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Az eddigi határozott célok, hogyan erősítettek meg a teljesítésükben?
  • Milyen pontos célokat szándékszol kitűzni magad számára?
  • Kivel tudod ezeket a célokat megosztani biztatási és beszámolási szándékkal?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.03.29)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása