Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Egy jó kapcsolat elköteleződéssel jár

2019. május 29. 03:00 - Besther

"Van ember, aki bajba juttatja felebarátait, de van olyan barát, aki ragaszkodóbb a testvérnél." (Példabeszédek 18:24)

A jó kapcsolatok nem véletlenül alakulnak ki. Ápolni kell őket, dolgozni rajtuk és sok időt fordítani rájuk. Elkötelezettséget igényelnek.

Meg sem tudom számolni, hogy a feleségem, Kay és én hányszor akartuk feladni a házasságunkat, főképp az első években. Sokszor gondoltuk úgy, hogy "Ez nem éri meg. Nagyon különbözőek vagyunk. Ez a házasság sosem fog működni."

De nem adtuk fel. Miért nem? Mert elköteleztük magunkat. Esküt tettünk, hogy "amíg a halál el nem választ"- és nem csak egymásnak, hanem Istennek is. Azt mondtuk, "Továbbmegyünk, még akkor is, ha belehalunk." Majdnem úgy lett! Voltak idők a házasságunkban, amikor csak az eskünk, az elkötelezettségünk tartott minket össze. Nem a szerelem vagy az érdeklődés, csak egyszerűen az Istennek tett eskünk. Nagyon boldog vagyok, hogy sosem adtuk fel. Ma már a feleségem a legjobb barátom, és nem is tudnám elképzelni az életem nélküle.

A Biblia azt mondja a Példabeszédek 18:24-ben: "Van ember, aki bajba juttatja felebarátait, de van olyan barát, aki ragaszkodóbb a testvérnél."

Gondoltad volna, hogy a társasági életed akadályozhatja a mélyebb kapcsolatok kialakulását? Annyira nagyon elfoglalhat a kapcsolatépítés, a kapcsolattartás, az ismerkedés, hogy nem fektetsz időt, energiát és semmilyen erőfeszítést abba, hogy mélyebb, bensőségesebb kapcsolatot ápolj egy jó baráttal vagy házastárssal.

Az nem baj, ha sok ismerősöd van, de ezen kapcsolatok fenntartása annyira lefoglalhat, hogy nem alakulnak ki belőlük létfontosságú, szoros kapcsolatok. Nem kell sok barát a világban, de szükséged van néhány igazán jó barátra. Összpontosíts a minőségre és ne a mennyiségre! Az ismerőseid, a Facebook "barátok" százai vagy az Instagram követőid nem feltétlenül lesznek ott, mikor szükséged lenne barátokra. Az igazi barátok, akikkel valóban kapcsolatban vagy, hűen ott lesznek veled. 

Minden fontos, szoros kapcsolat elköteleződéssel kezdődik. Ha a sekélyes, felszínes kapcsolatokon túl akarsz lépni, akkor ehhez ragaszkodnod kell.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Milyen emberekhez vagy hű, elkötelezett? Ki tud róla?
  • Milyen hatással van a társadalmi kapcsolatépítésed a barátaiddal, családoddal vagy házastársaddal való kapcsolatodra?
  • Milyen gyakorlati lépést tehetsz egy konkrét kapcsolat előmozdítása és elmélyítése érdekében?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.05.22.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása