Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Válaszd a legjobbat, ne csak a jót!

2019. június 01. 03:00 - FodorImi

„Bármit szabad megtennem, de nem minden hasznos. Bármit szabad megtennem, de nem minden épít.” (1 Korinthus 10:23 – NIV fordítás)

Bizonyos dolgok nem szükségszerűen rosszak, egyszerűen csak nem szükségesek. Életed legtöbb döntésében nem a jó és a rossz között kell választanod. Sokkal inkább az számít, hogy mi a legjobb számodra.

Az 1 Korinthus 10:23-ban azt mondja a Biblia: „Bármit szabad megtennem, de nem minden hasznos. Bármit szabad megtennem, de nem minden épít.”

Sok dolog erkölcsileg semleges. Ahhoz, hogy jó döntéseket hozz, magasabb mércére van szükséged. Meg kell kérdezned: Jobb emberré válok, ha megteszem ezt? Ezt nevezik úgy hogy „fejlődés teszt”.

Emlékszem, sok évvel ezelőtt, amikor Kay szoptatta a kisbabánkat, aki dél körül mindig éhes volt, le kellett ülnie, hogy megetesse a babát, és bekapcsolta a tv-t. Mik mennek a tv-ben nap közben? Szappanoperák. Így hát elkezdte nézni a szappanoperákat, miközben szoptatta a babát. És természetesen a szappanoperák mentek, egyik a másik után. Az egyik felvezette a következőt. Hamarosan Kay már két műsort is megnézett, aztán hármat. Ez hosszú idő egy babának az étkezéshez.

Egy idő után felismerte, hogy már nem a baba ellátása miatt teszi. Éppenséggel azért rendezte át a napirendjét, hogy megnézhesse ezeket a műsorokat. Elkezdett gondolkodni. „Inkább most fogok kivasalni,” vagy „Most teszem rendbe a konyhát”, és megoldotta, hogy a tv közelében lehessen.

Hamarosan hozzákötötte magát ezeknek a képzeletbeli személyeknek az életéhez. Egész bensőségesen érdeklődővé vált ezeknek az embereknek az élete iránt, akik nem is léteztek. Egy nap aztán szíven ütötte a felismerés: „Elvesztegetem az életem! Ettől nem leszek jobb ember, jobb anya vagy jobb feleség. Ennek nincs megváltó értéke. Azokkal az emberekkel kellene törődnöm, akik valóban léteznek.”

Jobban érdekelnek a képzelt személyek a tv-ben, mint Pál és Péter és a tanítványok, vagy az, hogy mit tesz Isten az életedben? A celeb magazinokat megtöltő emberek sekélyes életébe fekteted az idődet? Péntek délutántól hétfő reggelig a tv sportcsatornájára tapadsz?

Ezek a dolgok gonoszak? Nem. Rosszak? Nem. A kérdés nem az, hogy „Valami baj van vele?” A kérdés az, hogy „Hasonlóbbá tesz-e engem Jézushoz?”

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Melyek azok a tevékenységeid vagy szokásaid, melyek nem rosszak ugyan, de nem az Istentől neked szánt legjobb dolgok?
  • Mivel cserélheted fel ezeket a dolgokat, amik segítenek növekedned Krisztus követésében?
  • A szerinted legjobb ugyanaz-e, mint ami segít Jézushoz hasonlóbbá válni?

 

*(Daily Hope by Rick Warren – 2019.05.25.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása