Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az irgalom számtalan oldala

2019. július 20. 03:00 - Anika Enikő

„A felülről való bölcsesség először is tiszta. Békeszerető is, mindig gyengéd, engedni akar másoknak. Irgalommal van tele” (Jak 3,17 NLT fordítás).

 
Képtalálat a következőre: „irgalom képek”

  

Az irgalom olyan mint a gyémánt: sokoldalú. Ma megnézzük az irgalmat 7 szemszögből, mert garantálom, hogy ha megtanulod, hogyan legyél az irgalom ügynöke, akkor az át fogja változtatni a kapcsolataidat.

1. Az irgalom azt jelenti, hogy türelmes vagy az emberek csípős megjegyzéseivel szemben.

Hogyan válhatsz türelmesebbé a gyerekeiddel, a társaddal, a munkatársaiddal vagy a barátaiddal szemben? A Biblia azt mondja a Jakab levele 3. fejezetének a 17. versében, hogy„A felülről való bölcsesség először is tiszta. Békeszerető is, mindig gyengéd, engedni akar másoknak. Irgalommal van tele” (NLT fordítás). Minél bölcsebbé válsz, annál türelmesebbé és irgalmasabbá is.

2. Az irgalom azt jelenti, hogy bárkinek segítesz körülötted, akinek fáj valami.

Nem szeretheted felebarátodat, mint magadat anélkül, hogy irgalmat gyakorolnál. A Példabeszédek 3,27 mondja: „Amikor csak lehetséges, tegyél jól azokkal, akiknek szükségük van rá” (GNT fordítás). Ám Isten nem csupán figyeli, hogy mit teszel; hanem figyeli a hozzáállásodat is. „[Amikor] irgalmas vagy, tedd azt örvendezve” (Róm 12,8).

3. Az irgalom azt jelenti, hogy adsz második esélyt az embereknek.

Amikor valaki megsért bennünket, akkor az jön természetesen, hogy bosszút akarunk állni az illetőn, vagy egyből leírjuk. Ám a Biblia ezt mondja: „Hagyjátok abba, hogy keserűek, indulatosak vagy dühösek legyetek másokra! Ne ordítsatok egymással, ne átkozzátok egymást, és ne legyetek durvák se! Ehelyett legyetek kedvesek, irgalmasok, és bocsássatok meg egymásnak épp úgy, mint ahogy Isten is megbocsátott nektek Krisztus miatt” (Ef 4,31–32 CEV fordítás).

4. Az irgalom azt jelenti, hogy jót teszel azokkal, akik megsértenek.

Az irgalom az, amikor azt adod az embereknek, amire szükségük van, és nem azt, amit megérdemelnek. Miért kellene így tennünk? Azért, mert ez az, amit Isten velünk tesz: „...szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót, és adjatok kölcsön semmit sem várva érte: nagy lesz akkor a jutalmatok, és a Magasságos fiai lesztek, mert ő [Isten] jóságos a hálátlanok és gonoszok iránt. Legyetek irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas” (Lk 6,35–36).

5. Az irgalom azt jelenti, hogy kedves vagy azokhoz, akik megbántanak. 

Jobban kell, hogy érdekeljen az, hogy embereket nyerj meg Krisztusnak, mint az, hogy a vitát megnyerd. Júdás levelének 22–23 versében ez áll: „Legyetek irgalmasok azokhoz, akiknek kétségeik vannak! Mentsétek meg őket kiragadva a pokol tűzéből! Legyetek irgalmasok másokhoz is, még ha féltek is, hogy foltosak lehettek az ő bűnös életük miatt” (GW fordítás).

6. Az irgalom azt jelenti, hogy szeretethidat építesz a népszerűtlenek irányába. 

Ez az, amit szándékos irgalomnak nevezek, mert szándékosan olyan emberekkel kötsz barátságokat, akiknek nincsenek barátaik, vagy akiket nem fogad be a társadalom, illetve akiket a munkahelyük sem fogad el. Amikor a farizeusok megkérdezték, hogy Jézus miért evett a vámszedőkkel és más népszerűtlen emberekkel, akkor Jézus ezt mondta: “Azt akarom, hogy irgalmasok legyetek, ne áldozatot ajánljatok! Mert azért jöttem, hogy ne azokat hívjam, akik igaznak gondolják magukat, hanem azokat, akik tudják, hogy bűnösök" (Mt 9,13 NLT fordítás).

7. Az irgalom azt jelenti, hogy a kapcsolatokat többre értékeled, mint a szabályokat.

A Rómaiakhoz írott levél 13. részének 10. verse ezt mondja: „A szeretet betölti Isten törvényének a követeléseit” (NLT fordítás). Ha irgalmas akarsz lenni, akkor tedd az embereket a rendelkezések elé! Tedd a szükségeiket az eljárások elé! Tedd a kapcsolatokat az előírások elé! Válaszd a szeretetet a törvény helyett!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A mai kultúrában, miért könnyebb gyakran a vitát megnyerni, mintsem embereket Krisztusnak?
  • Ha az irgalom azt jelenti, hogy a kapcsolatokat tartsuk többre, mint a szabályokat, akkor neked hogyan kellene változtatnod a munkatársaiddal való kapcsolatodon? És ha a gyerekeidre gondolsz?
  • Ezen a héten hogyan lehetnél szándékosan irgalmas azokkal az emberekkel körülötted, akiknek fájdalmaik vannak?

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2019.07.13.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása