Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Keresd a módját, hogy közelebb vidd egymáshoz az embereket!

2019. július 24. 03:00 - Lilla:)

„[Isten] helyreállította a vele való kapcsolatunkat Krisztuson keresztül, és a kapcsolatok helyreállításának szolgálatát bízta ránk is. Más szóval, Isten Krisztust használta arra, hogy helyreállítsa kapcsolatát az emberiséggel. Nem neheztelt az emberekre a hibáik miatt, és a kapcsolatok helyreállításának üzenetét bízta ránk, hogy mondjuk el másoknak.” (2Kor 5,18–19 GW fordítás) 

lovers-2761551_960_720.png

Amikor helyre akarsz állítani egy kapcsolatot, ahol konfliktus van, elsősorban a kibékülésre koncentrálj, és ne a teljes egyetértésre!

Nagy a különbség! A kibékülés a kapcsolat helyreállítása. Ez nem azt jelenti, hogy például újra összeházasodsz a volt házastársaddal, hanem csak egyszerűen azt, hogy békességben vagytok egymással.

Az egyetértés viszont azt jelenti, hogy mindenben egyetértetek, ami nagy valószínűséggel nem fog megtörténni. Az igazság ugyanis az, hogy vannak dolgok, amikkel kapcsolatban a házastársaddal, a barátoddal vagy a munkatársaddal sosem fogtok teljesen egyetérteni, hiszen mindannyian mások vagyunk. Viszont lehet nem egyetérteni anélkül, hogy megsértenél, vagy megbántanál valakit. Ezt hívják érettségnek és bölcsességnek. Ezt hívják úgy, hogy Krisztushoz hasonlónak lenni.

Lehetünk egységben anélkül, hogy egyformák lennénk. Sétálhatunk együtt kéz a kézben anélkül, hogy teljesen azonos lenne a véleményünk mindenről. A feleségemmel, Kay-jel több mint 40 éve vagyunk házasok, és bár sok mindenben nem értünk egyet teljesen, kéz a kézben járunk, támogatjuk egymást, és békességben élünk.

Én a következőt tanultam meg a házassági tanácsadások során: ha arra koncentrálsz, hogy helyreállítsd a kapcsolatodat, gyakran maga a vitás dolog jelentéktelenné válik. Hány nagy vitátok volt már apró dolgok miatt? Gyanítom, rengeteg... Próbálj meg újra a kapcsolatodra figyelni!

Temérdek konfliktus van a világban, amely tele van háborúkkal, megosztottsággal, vitákkal, előítéletekkel, rasszizmussal, terrorizmussal, fanatizmussal stb. Ennek következtében pedig tönkremennek a másokkal való kapcsolataink, a gazdaságunk, a kormányunk, a házasságunk, és összetörnek emberi életek és szívek.

Most arra hívlak, hogy hívő emberként kötelezd el magad, hogy a megbékélés és a békesség követévé válsz ebben a konfliktusokkal teli világban. Inkább hidakat építs, ne falakat! Keresd a módját, hogy egymáshoz közelebb vidd, és ne szétszakítsd az embereket.

A Biblia azt mondja Pál apostolnak a Korinthusiakhoz írt második levelében az 5. rész 18–19. versében: „[Isten] helyreállította a vele való kapcsolatunkat Krisztuson keresztül, és a kapcsolatok helyreállításának szolgálatát bízta ránk is. Más szóval, Isten Krisztust használta arra, hogy helyreállítsa kapcsolatát az emberiséggel. Nem neheztelt az emberekre a hibáik miatt, és a kapcsolatok helyreállításának üzenetét bízta ránk, hogy mondjuk el másoknak.” (GW fordítás).

Ha Jézus Krisztus követője vagy, akkor részt kell venned a békítés szolgálatában. Az a dolgod, hogy kimenj az emberek közé, és ezt elmondd: „Isten mindent megtett, hogy helyreállítsa a kapcsolatát veled. Ő már kifizette az árat a bűneidért. Nem kell, hogy az ellensége legyél. Ő nem haragszik rád, hanem mérhetetlenül szeret téged. Békülj ki Istennel! Élj békében Istennel! És vidd el ezt a békét másokhoz is!”

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Milyen vitád van most a házastársaddal vagy a barátoddal, amit nem tudsz megoldani?
  • Mit tudsz tenni azért, hogy a kapcsolatod és a kibékülés legyen a középpontban?
  • Hogyan tudnál a béke követe lenni ott, ahol vagy? Például a családodban, a munkahelyeden vagy a közösségedben.

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2019.07.17.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása