Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ragadd meg a lehetőséget, hogy szolgálj!

2019. augusztus 02. 03:00 - gabormel

„Soha ne menj el amellett, aki segítségre szorul, mert kezed, Isten keze a számára! Soha ne mondd szomszédodnak, hogy várjon holnapig, ha mindjárt segíthetnél neki!” (Péld 3,27–28 The Message és GNT fordítás).

pelegrin-clave-y-roque_az-irgalmas-szamaritanus.jpg

A szeretet tett. A szeretet nem csak azt mondja: „Sajnálom, ami azzal a fickóval történt. Hát nem szégyen?! Nem borzasztó?!” A szeretet megragadja a pillanatot.

Például – Jézus egyik legismertebb példabeszédében – az irgalmas samaritánus számos dolgot tett a pillanat megragadása érdekében. Néhány fordítás szerint még „meg is hajolt”. Más szavakkal kifejezve, az ember szintjére lépett. Nem úgy tett, mint aki feljebbvaló lenne, és nem beszélt lekezelően vele (Lk 10,34).

Másodszor az irgalmas samaritánus azt használta, amije volt. Az ember sebeit olajjal és borral ápolta. Miért? Mert ezeket vitte szamarán. A bor használt, mivel alkohol, fertőtlenítő hatású. Az olaj szintén jó az ember sebeire, mivel enyhíti a fájdalmat. 

A Biblia ezután azt mondja, hogy az irgalmas samaritánus kötszerrel bekötözte. De honnan szerezte a kötszereket, mikor a fickó nem is orvos? Nem volt elsősegély doboza. És a sérült embert megfosztották a ruháitól is. A kötszerek a samaritánus saját ruháiból készültek. 

Az irgalmas samaritánus mindent megtett, amit abban az adott pillanatban megtehetett. 

A világ tele van sérült emberekkel. Gondolkoztál-e már azon, hogy mennyi sérült ember mellett sétálsz el nap mint nap? Lehet, hogy nem fizikailag, hanem lelkileg sérültek. Lelki sebesültek, vagy éppen a pénzügyeiket tekintve sérültek. És szükségük van a szeretetedre. Szükségük van a kedvességedre. 

Ne várj jobb lehetőségekre, ne várj a megfelelő pillanatra! Ne halogasd, ha tudod, hogy ma megteheted valakiért! Isten veled lesz, amint megragadod a pillanatot. 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolkozz el a napirendeden! Milyen szokásod akadályoz meg abban, hogy megragadd a kedvesség iránti lehetőségeket? 
  • Gondolj valakire az életedből, akiről tudod, hogy sérült. Mit tehetsz ma azért, hogy megmutasd neki a kedvességedet? 
  • Hogyan volt egy másik ember „irgalmas samaritánus” az életedben, és ez az élmény hogyan vitt közelebb Jézushoz? 

(Daily Hope by Rick Warren, 2019.07.26.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása