Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A boldogság és az alázat együtt jár

2019. október 03. 03:00 - gabormel

„Nem szándékozom azt mondani, hogy tökéletes vagyok. Még nem tanultam meg mindent, amit kellett volna már, de tovább készülök arra a napra, amikor végül olyan leszek, amiért Krisztus megmentett, és amilyennek akar, hogy legyek. Nem, kedves testvérek, még mindig nem vagyok olyan, mint lennem kellene”  (Fil 3,12–13 TLB fordítás).

tarrants_kneel.jpg

Pál a Szentírás ezen részét idős korában, Rómában egy börtönben írta. Egy, az élete végén járó, érett ember volt. Azt mondta, hogy még nem érkezett meg. Ha valakinek joga lenne azt mondani, hogy „lelkileg megérkeztem”, az épp ő lenne, aki az Újszövetség oly sok könyvét írta. Pál azonban azt mondta: „Nem, nem érkeztem meg. Még mindig növekszem. Még mindig tanulok. Még hasonlóbbá válok Krisztushoz.”

Mi az a csapda, amely megakadályoz abban, hogy kövesd Pál példáját, és tovább növekedj Krisztusban? Az önteltség.

E tulajdonság hátráltat a növekedésben, mert amikor azt színleled, hogy minden rendben van, akkor nem fogsz erőfeszítést tenni azért, hogy lelkileg érettebbé válj. Nincs olyan ember, akinél minden rendben lenne. Az alázat a boldogsághoz vezet, mivel taníthatóvá tesz.

A boldog emberek soha nem hagyják abba a növekedést. Soha nem hagyják abba a felfedezést, sem a látókörük kitágítását, sem a tanulást. Ha abbahagytad a növekedést, akkor boldogtalan vagy, mert növekedésre teremtettek.

A boldogság és az alázat együtt jár, mivel az alázatos emberek taníthatóak. Állandóan azt kérdezik: Hogyan lehetek jobb házastárs? Hogyan lehetek jobb barát? Hogyan lehetek jobb főnök? Hogyan követhetem jobban Jézust?

„Vizsgáljátok meg magatokat, hogy szilárdak vagytok-e hitetekben. Ne sodródjatok az árral, mintha minden magától értetődő lenne. Rendszeresen ellenőrizzétek magatokat. Első kézből származó bizonyítékokra van szükségetek, nem puszta szóbeszédre, hogy Jézus Krisztus bennetek van. Próbáljátok ki! Ha kudarcot vallotok, tegyetek valamit ellene!” (2Kor 13,5 The Message fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az elmúlt évben mennyit értél lelkileg? Milyen mások által is látható bizonyítékai vannak a növekedésednek?
  • Miért fontos egy kis csoport támogatása, ha lelki növekedésre törekszel?
  • Miért boldogabbak a tanítható lélekkel rendelkezők?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2019.09.26.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása